Pyydä tarjous

Modernit lämpöpumput yritysten suuriin tiloihin Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy:ltä

Lämpöpumppu lämmitysmuotona sopii suuriinkin kohteisiin, kuten halleihin.
Lämpöpumppu lämmitysmuotona sopii suuriinkin kohteisiin, kuten halleihin.
23.05.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy toimittaa lämpöpumppuihin perustuvia lämmitys- ja viilennysratkaisuja sekä tarjoaa niihin liittyvät elinkaaripalvelut.

Ei pelkästään asuinkiinteistöihin

Ihmiset mieltävät ilmalämpöpumput ja maalämmön omakoti- ja rivitaloihin liittyviksi, nykyisin myös kerrostaloasuntoihin, mutta Sami Päijänen muistuttaa, että lämpöpumpuilla voidaan toteuttaa esimerkiksi teollisuushallien ja muiden isojen yrityskiinteistöjen lämmitys.

– Kokoluokkaa skaalaamalla suurten tilojen lämmitys onnistuu vaivatta. Kotikäytöstä tuttuja suorahöyrysteisiä lämpöpumppuja löytyy isoina ja tehokkaina malleina, ja niitä voidaan asentaa kohteeseen useita. Lämpöpumppu pystyy myös jäähdytykseen ja kosteuden poistoon.

– Laitteet ovat teknisesti kehittyneitä. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumput alkavat olla hyötysuhteeltaan lähellä maalämpöä, vaikka ne ovat investointina edullisempia.

Sami Päijänen kertoo, että esimerkiksi eräs äänekoskelainen venehalli on lämmennyt kahden talven ajan Lämpöpalvelun toimittamalla järjestelmällä, jossa on kaksi 28 kW:n suorahöyrysteistä lämpöpumppua. Hallin tilavuus on 5 400 m³ (pinta-ala 800 m², korkeus lähes 7 m).

– Sähkönkulutus talven 2021-22 aikana oli alle 18 000 kWh, eli saman verran kuin omakotitalon lämmityksessä, vaikka tilavuutta hallissa on kymmenkertaisesti omakotitaloon verrattuna, Sami Päijänen kuvailee.

Lämpöpumppujen teho riittää tavanomaisissa oloissa mainiosti, mutta muille kuin täystehoisille maalämpöratkaisuille on oltava varalämmönlähde poikkeuksellisia -40 °C pakkasia silmällä pitäen.

– Edellä mainitussa hallissa varalämmönlähteenä on infrapunalämmitin, mutta sitä ei ole tarvittu.

Isoa 5 400 kuutiometrin hallia lämmittää kaksi 28 kW:n lämpöpumppua, joiden sähkönkulutus talven aikana on jäänyt alle 18 000 kWh:n.

Oikea mitoitus on tärkeää

Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy:n ammattitaito takaa sen, että lämmitys tulee mitoitettua oikein.

– Kukin ratkaisu räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan. Alimitoitettu järjestelmä on siinä mielessä huonompi vaihtoehto kuin ylimitoitettu, että se polkee jatkuvasti täysillä, eikä mikään laite kauaa kestä sellaista käyttöä, Päijänen sanoo.

– Hyvä periaate on, että mieluummin pikkuisen reilusti kuin liian naftisti.

– Aluksi käymme kohteessa paikan päällä selvittämässä mitoitukset. Mitoituksen perusteella pystymme antamaan projektille hintalapun ja säästölaskelman. Laitteiden saatavuus on ollut varsin hyvä, kun sopivasti ennakoidaan. Jos hankintapäätös tehdään esimerkiksi nyt kesällä, toteutus voisi olla alkuvuodesta.

Sami Päijänen korostaa, että Lämpöpalvelu tarjoaa tuotteita myös leasingsopimuksella yhteistyökumppaninaan Siemens Financial Services.

– Jos kiinteistö on ennestään esimerkiksi öljylämmitteinen, pystytään lämpöpumppuun siirtymisestä koituvilla säästöillä kuittaamaan investointi lyhyessä ajassa.

Huoltokin järjestyy

Lämpöpalvelun edustamissa laitteissa hinta on kilpailukykyinen, mutta laatu on ykkösasia.

– Hallityyppiset isot kohteet olemme toteuttaneet Toshiban laitteilla lähes kaikki. Laitteet ovat kestäviä, ja tarjoomaa on kaikenlaisiin tarpeisiin. Voimme katsoa yhdessä maahantuojan kanssa mahdolliset kohdekohtaiset erikoisuudet. Lisäksi Toshiban after-sales-organisaatio on erittäin hyvä.

– Teemme mielellämme huoltosopimukset isompiin kohteisiin. Lämpöpumput elävät yleensä omaa elämäänsä, eikä niihin kauheasti kiinnitetä huomiota. Onkin järkevää valita ammattitaitoisesti tehty säännöllinen huolto, jolla varmistetaan, että laitteet ovat ja pysyvät kunnossa.


Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy tarjoaa myös lämmitysjärjestelmien huoltopalvelut.

Täyden palvelun lämpötalo myy, asentaa ja huoltaa

  • Ilmalämpöpumput
  • Maalämpöpumput
  • Ilma-vesilämpöpumput
  • Usean lämmityslaitteen hybridiratkaisut
  • Aurinkoenergiajärjestelmät
  • Lämmön talteenottoratkaisut
  • Yhden ulkoyksikön ja usean sisäyksikön VRF-järjestelmät


Joustavasti teknologioita yhdistellen

Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy suunnittelee ja toteuttaa myös erityyppisiä järjestelmiä yhdisteleviä hybridiratkaisuja. Sellaisista oivallinen esimerkki on Laukaassa sijaitsevan Kuhankosken vesivoimalan vanhan laitosrakennuksen lämmitys.

– Kuhankosken vanhan voimalaitoksen korvasi uusi vesivoimala, ja 100 vuotta generaattoreiden hukkalämmöllä lämmennyt vanha rakennus tarvitsi erillisen lämmitysratkaisun. Lähdimme liikkeelle aivan tyhjästä. Suunnittelija laati suuntaviivat, joiden mukaan ammattitaitoiset asentajamme pystyivät tekemään tarkempia määrittelyjä yksityiskohtien toteutuksesta.

Lämpöpalvelu toimitti v. 1923 valmistuneeseen suojeltuun laitosrakennukseen kokonaisuuden, johon kuuluu neljä ilma-vesilämpöpumppua (à 23 kW), maalämpöpumppu (96 kW) ja 107 kW:n sähkökattila. Lisäksi toimitettiin lämmönjakoverkko, johon tuli kymmenkunta kiertoilmapuhallinta.

– Järjestelmä istuu luontevasti vanhaan, kauniiseen hallitilaan, Päijänen toteaa.

Lämpöpalvelu toimitti Kuhankosken vanhaan voimalaitosrakennukseen neljä ilma-vesilämpöpumppua, maalämpöpumpun ja sähkökattilan, sekä lämmönjakoverkon kiertoilmapuhaltimineen.

Miksi lämpöpumput ovat hyviä ja suosittuja?

Sami Päijäsen mukaan ekologisuus painaa vaakakupissa paljon.

– Ilmasto kiittää ja kiinteistön omistajan kukkaro kiittää. Esimerkiksi Kiilto Oy:n tehtaalle Hankasalmelle toimitimme öljylämmityksen rinnalle kolme 64 kW:n ilma-vesilämpöpumppua. Öljyn vuosikulutus pieneni n. 80 000 litrasta alle 20 000:een. Nykyisin siellä öljy on jo kokonaan korvattu maalämpöpumpulla ja sähkökattilalla.

– Asuinrakennusten osalta on syytä huomata, että sähkö- tai öljylämmitteisen talon myyminen on tänä päivänä aika hankalaa. Toisaalta sellaisen talon voi saada edulliseen hintaan, jolloin ostaja voi siihen hankkia lämpöpumppuratkaisun tai maalämmön, Päijänen vinkkaa.

Fossiilisista polttoaineista luopumiseen ja energiatehokkuuden lisäämiseen on tarjolla erilaisia avustuksia sekä yrityksille (Business Finland) että yksityisille (ARA).

– Ne ovat merkittävä etu, huomauttaa Sami Päijänen.

Räätälöity sisäyksikkö katossa, imupuolella pussisuodattimet ja puhalluksessa suuntaavat spikotit.

Vastuullista ja osaavaa palvelua

Laatulaitteiden ja vahvan osaamisen lisäksi Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy:n peruskivenä on rehti asiakaspalvelu.

– Pyrimme aina määrittelemään asiakastarpeeseen parhaimman ratkaisun. Toimimme vastuullisesti. Emme esimerkiksi tarjoa alimitoitettuja tuotteita siinä toivossa, että siten saisimme kaupat tehtyä.

– Yksi vahvuuksistamme on, että meillä on usealla henkilöllä Tukesin myöntämät pätevyydet yli 3 kg kylmäainetta sisältäviin laitteisiin sekä S2-tason sähköpätevyydet. Näin ollen pystymme tekemään isojakin kohteita.

Lämpöpalvelu toimii valtuutettuna huoltoliikkeenä useimmille laitevalmistajille ja maahantuojille.

– Edustamme laajalla skaalalla eri merkkejä, vaikkakin painotamme tiettyjä valmistajia.

– Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppujen suorituskyvyssä kylmissä olosuhteissa on selviä eroja merkkien välillä, vaikka laitteiden nimellisteho +7 °C:ssä olisi sama. Edustamamme Panasonicin malli Aquarea T-CAP on vankkarakenteinen ja painava laite, mutta vastaavasti sen suorituskyky kylmässä on omaa luokkaansa, samoin kestoikä, Päijänen selvittää.

Vakaasti kehittyvä paikallinen perheyritys

Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy on perustettu v. 2012. Yrityksen toiminta-aluetta on Keski-Suomi. Asiakkaina on yksityisiä kuluttajia, yrityksiä sekä julkisen sektorin toimijoita.

Yritys on kasvanut vuosien mittaan pikkuhiljaa. Yhtiössä työskentelee tällä hetkellä kaikkiaan yhdeksän henkilöä, joista kolme toimiston puolella.

– Olemme yrittäjinä yhdessä vaimon kanssa. Vaimoni Anu Rautjoki vastaa talous- ja HR-asioista. Myyntiä hoitaa Marko Hotanen. Minä toimin enimmäkseen asiakasrajapinnassa, mutta olen myös välillä kentällä ns. hands on -hommissa.

– Asentajia meillä on neljä. Kesäsesonkiin pestaamme yhden tai kaksi asentajaa lisää tarpeen mukaan.

Lisäksi kaksi asentajaa työskentelee jämsäläisessä Pumppumies Puoliväli Oy:ssä, jonka osakekannan Lämpöpalvelu osti tammikuussa 2023.

Sami Päijänen kertoo, että yrityskaupan taustalla on ikävä tarina.

Jukka Puoliväli toimi yrittäjänä reilut kymmenen vuotta, kunnes valitettavasti menehtyi viime kesänä. Päädyimme kuolinpesän osakkaiden kanssa tällaiseen ratkaisuun, jossa Pumppumies Puolivälin toiminta voi kaikesta huolimatta jatkua.

lampopalvelu.com | Facebook
[email protected]
0440 775 515

pumppumies.fi | Facebook | Instagram
[email protected]
040 565 5148