Patenttitoimisto Kespat Oy satsaa henkilöstön koulutukseen – sai jo neljännen eurooppapatenttiasiamiehen

Kespat Oy:llä on neljä eurooppapatenttiasiamiestä, heistä viimeisimpänä auktorisoinnin sai Jarkko Karjalainen.
Kespat Oy:llä on neljä eurooppapatenttiasiamiestä, heistä viimeisimpänä auktorisoinnin sai Jarkko Karjalainen.
05.10.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Kespat Oy on määrätietoisesti hankkinut asiamiesauktorisointeja, joista uusin on Jarkko Karjalaisen menestyksekkäästi suorittama eurooppapatenttiasiamieskoe.

– Meitä on nyt neljä EP-asiamiestä, Jarkon lisäksi Tuomo Kuivala, Anssi Kurkinen ja minä, toteaa toimitusjohtaja Kimmo Helke.

– Lisäksi Janne Laulainen läpäisi ensi yrittämällä kotimaisen patenttiasiamieskokeen, joka sekin on huippuvaativa.

Asiakkaiden oikeuksien puolesta jo vuodesta 1984

Kespat Oy on viiden patenttiasiamiehen ja neljän IPR-assistentin muodostama patenttitoimisto. Yrityksellä on lähes 40 vuoden kokemus IPR-oikeuksien hoitamisesta (IPR = Intellectual Property Rights, eli immateriaalioikeudet). Patenttiasioiden rinnalle Kespat Oy:n palvelutarjontaan tulivat tavaramerkit ja mallit jo 1990-luvulla. Kespat Oy:llä on toimipisteet Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Kespat Oy ui yleistä kehitystä vastavirtaan. Toiminnan jatkajien puutteen vuoksi Suomessa on pieniä ja isompiakin patenttitoimistoja lopettanut toimintansa tai ostettu pois. Kun nuoret asiamiehet Anssi Kurkinen, Tuomo Kuivala ja Jarkko Karjalainen v. 2014 ostivat enemmistön yrityksestä perustajaosakkailta, Kimmo ja Pirjo Helkeltä, voidaan luottavaisin mielin uskoa yrityksellä olevan jatkuvuutta toiminnassaan.

Kimmo Helke

Harmonisoitu patenttilainsäädäntö

Auktorisoinnit todentavat sen, että patenttitoimiston tietotaito on vahvaa ja ajantasaista.

– Eurooppapatenttiasiamieskoe on mammuttimainen ja kestää vuosia suorittaa, mutta suoritetut koulutukset ovat niiden vaativuudesta huolimatta meille erittäin tärkeitä. Yhdessä pitkäaikaisen kokemuksen kanssa ne antavat vankan pohjan asiakkaiden palvelulle teollisoikeudellisissa kysymyksissä, Kimmo Helke kuvailee.

– Olemme havainneet, että koulutettavan kokelaan tueksi kannattaa osoittaa riittävästi yrityksen resursseja. Kokeen suorittajan täytyy olla valmis sitoutumaan koulutukseen ja halukas oppimaan uutta.

– Eurooppalaisen patenttilainsäädännön osaaminen on tärkeää suomalaisia patenttihakemuksia ajettaessa, sillä Suomen lainsäädäntö on tältä osin harmonisoitua eurooppalaisen lainsäädännön kanssa, Helke muistuttaa.

– Myös osaavien IPR-assistenttien työ on tärkeä osa patenttitoimiston päivittäistä työskentelyä ja asiakaspalvelua.

Tuomo Kuivala

Hakemusprosessi on hyödyllinen

Tuomo Kuivala muistuttaa, että jo pelkästään hakemusprosessien vireilläolo voi antaa suojaa.

– Hakemuksilla saadaan tavallaan rauhoitusaikaa. Yleensä patenttia kunnioitetaan hyvin, ja jos patenttia on haettu, joudutaan harvoin riitelemään.

Kuivala kertoo esimerkin, jossa Kespat Oy:n asiakasyritys ei loppujen lopuksi saanut patenttia, mutta vireillä ollut patenttihakemus yhdistettynä samalla jatkuneeseen kehittämistyöhön suojasi onnistuneesti innovaatioita vuosien ajan.

– Vaikka patenttisuojaa ei lopulta tullut, hakemusprosessi antoi mahdollisuuden kehittää tuotantotekniikkaa monta vuotta, jolloin yritys ehti saavuttaa kustannuskilpailuetua. Uuden, pienen yrityksen on vaikea saada tuotantoaan heti yhtä tehokkaaksi kuin suurilla yrityksillä, mutta patenttihakemuksella tai hyödyllisyysmallilla saadaan tilanne rauhoitettua ja pystytään kehittämään tuotetta ja tuotantoa eteenpäin.

– Onkin virheellinen lähtökohta hakea patenttia vain, jos se tullaan saamaan. Pelkkä prosessi on hyödyllinen ja se muotoutuu edetessään. Ei kannata ajatella mustavalkoisesti, että patentti joko on tai ei ole, vaan siinä välissä on harmaa alue, joka voi sisältää eriasteista suojaa.

Anssi Kurkinen

Kansainvälistä kokemusta

Kespat Oy:llä on vankka tietämys europatenttiasioista, mutta myös USA:n, Kiinan, Japanin, Intian ja Etelä-Korean patenttijärjestelmistä ja patenttihakemusten ajamisesta näissä maissa.

– Meillä on paljon kokemusta patenttihakemusten kansallisesta käsittelystä mm. USA:ssa, Kiinassa, Japanissa, Brasiliassa ja Koreassa, nämä haasteelliset maat tässä mainittuina, kertoo Anssi Kurkinen.

– Varsinkin USA on aiheuttanut viime vuosina paljon päänvaivaa 35 USC § 101-moitteen takia, yksinkertaistettuna yleensä ”human activity” tai ”abstract idea”- ongelmana.

Tavaramerkkisuoja kannattaa hoitaa kuntoon

Kespat Oy palvelee yritysasiakkaita pienistä suuriin. Tuomo Kuivala korostaa, että vientimarkkinoilla toimivalla yrityksellä on syytä olla tavaramerkkisuoja kunnossa.

– Tavaramerkki on ensimmäinen asia, joka pitää muistaa, jos lähdetään Suomen rajojen ulkopuolelle. Sen puuttuminen on erittäin riskialtista. Nimiriidat ovat kalliita, niihin voi upota kymmeniä tuhansia euroja. Siihen nähden tavaramerkki on edullinen, kustannus on parin tonnin luokkaa kaikkine tutkimuksineen. Rekisteröity tavaramerkki on voimassa 10 vuotta kerrallaan.

– Eurooppalainen mallisuoja on edullinen ja hyväksi todettu vaihtoehto. Eurooppalainen mallirekisteröinti on voimassa viisi vuotta, ja se voidaan uudistaa neljästi viiden vuoden välein, ts. mallioikeussuojan maksimipituus on 25 vuotta.

Yritysyhteistyön riskienhallintaa

Yritykset tekevät nykyään paljon yhteistyötä keskenään. Kimmo Helke suosittelee yrityksille omien oikeuksien turvaamista, jotta joint venture -yhteistyöhankkeen päätyttyä työn tulokset eivät kaikkoaisi kumppaneiden hyödynnettäviksi.

– Ennen yhteistyön käynnistymistä olisi hyvä olla IPR-asiat kunnossa.

Teollisuusoikeudet (patentti, hyödyllisyysmalli, tavaramerkki ja mallisuoja) ovat Euroopassa ainoita sallittuja kilpailunrajoituksia markkinoilla. Muut vapaan kilpailun rajoittamistavat ovat laittomia.

– Patenttijärjestelmän tarkoitus on edistää kehitystä ja saada kehittämistyön hedelmät kehittäjälle itselleen. Tavaramerkin idea on erottaa omat tuotteet ja palvelut muiden vastaavista tuotteista ja palveluista, Helke tiivistää.

Kespat Oy on iskussa

Kimmo Helke perusti Patenttitoimisto Kespat Oy:n Jyväskylässä vuonna 1984. Yrityksellä on ollut toimipiste myös Kuopiossa vuodesta 2017 lähtien.

Yhdeksän hengen yrityksenä Kespat Oy on ketterä vaihtoehto alan suurille toimijoille.

– Isoja Kespat Oy:n hoidossa olleita patentti- ja TM-portfolioita omistavia yrityksiä on viime vuosina myyty ulkomaille. Koronapandemia lienee vauhdittanut siirtoja. Laatimillamme patenteilla olemme luoneet suurta lisäarvoa näille myydyille yrityksille, Kimmo Helke toteaa.

– Usein suojausaktiviteetti loppuu yrityskauppaan, tai ostajalla on omat kontaktit, jonne IPR-työ siirtyy. Tällä hetkellä meillä on kapasiteettia ottaa uusia töitä vastaan. Iskukykymme on erinomainen suurtenkin kokonaisuuksien hoitamiseen.

– IPR-oikeuksien suojaamisen ala on muuttunut yrityksen perustamisen ajoista, mutta Kespat on aina ollut suomalaisen yrittäjyyden ja innovaatioiden asialla.

– Vaimoni Pirjo Helke oli mukana Kespat Oy:n toiminnassa alusta lähtien, hän jäi eläkkeelle vuoden 2021 alussa. Asiamiesten rekisteröinti on edistynyt siinä määrin mukavasti, että minä voin turvallisin mielin jatkaa asiantuntijan roolissa luopuessani toimitusjohtajan pestistä, miettii Kimmo Helke.

www.kespat.fi

010 229 2850
[email protected]

Vasarakatu 1, Jyväskylä
Microkatu 1 (Novapolis), Kuopio

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä