TE-palveluiden asiantuntijat vierailevat yrityksissä

Facebook
10.06.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Pohjois-Karjalan TE-palveluilla on tänä vuonna enemmän resursseja työnantajakäyntien tekemiseen kuin aikaisempina vuosina.

– Koska meitä on tänä vuonna kaksi henkilöä enemmän kuin viime vuonna, pystymme tavoittamaan suuremman määrän maakunnan yrityksiä, kertovat asiantuntijat Sari Juka, Katja Pippuri, Tiina Pakarinen ja Mona Teräs Pohjois-Karjalan TE-palveluista.

– Yrityksissä ei välttämättä tiedetä, että TE-palveluista tehdään yrityskäyntejä. Yleensä käynti sovitaan meidän aloitteestamme, mutta meidät voi toki kutsua käymään. Se olisi oikein mukavaa.

Kuulumiset ja tarpeet

Työnantajakäynnillä tehdään yleensä palvelutarpeen kartoitus. Keskiössä ovat yrityksen rekrytointi, toiminnan kehittäminen ja henkilöstön kouluttaminen.

– Toki myös yleiset kuulumiset ja tulevaisuuden näkymät jutellaan. Lisäksi kuulostelemme, voisiko yritys hyödyntää sidosryhmäverkostomme kautta avautuvia palveluita ja yhteistyömahdollisuuksia. Muutosturvaakin voimme käydä läpi, Sari Juka ja Tiina Pakarinen kertovat.

– Olemme olleet mukana esimerkiksi kuntien, niiden kehitysyhtiöiden ja YTYÄ! – Yhteistyöllä tuloksiin -hankkeen Mitä kuuluu? -kampanjassa, jossa eri toimijoiden asiantuntijat ovat aktiivisesti yhteydessä yrityksiin ja kysyvät yritysten kuulumisia.

Asiantuntijat Mona Teräs, Katja Pippuri ja Tiina Pakarinen.

Työnantajakuva vaikuttaa hakijamääriin

Katja Pippuri ja Mona Teräs toteavat, että työvoiman löytäminen on yrityksissä tällä hetkellä vakava haaste.

– Mitä kauemmaksi Joensuusta mennään, sitä vaikeampaa on saada ammattitaitoisia työntekijöitä. Toisaalta on myös yrityksiä, jotka pystyvät työntekijöitä löytämään. Olemme yrityksissä keskustelleet työnantajakuvasta. Miten työnantaja itse voisi vaikuttaa omaan tunnettuuteensa ja siihen, miten innokkaasti avoimiin työpaikkoihin haetaan?

– Tuttu kommentti yrityksissä on, että ”kaikkihan meidät tietää”, mutta asia ei välttämättä ole niin.

IMAGO-valmennus

IMAGO on maksuton valmennuspalvelu Suomessa toimiville yrityksille, jotka haluavat kehittää työnantajakuvaansa, rekrytointiosaamistaan ja monimuotoisuutta tukevia johtamistaitoja.

– IMAGO-valmennusta on syksyllä tarjolla myös pohjoiskarjalaisille yrityksille yhdessä pohjois- ja eteläsavolaisten yritysten kanssa, kertoo Sari Juka.

– Yksi ryhmä on jo täynnä, mutta jos osallistujia riittää, järjestetään toinen ryhmä. IMAGO-valmennuksesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Valtakunnallista IMAGO-hanketta koordinoi Pirkanmaan TE-toimisto.

IMAGO-valmennukset ovat suunnattu erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten johdolle ja HR:lle sekä muille avainhenkilöille. IMAGO-valmennuksissa ei ole toimialarajoituksia, ja ne sopivat myös julkisen sektorin työnantajille.

– Valmennus koostuu kolmesta erillisestä webinaarista, joiden aihepiirit ovat vahva työnantajamielikuva, osaajamarkkinointi sekä onnistunut rekrytointiprosessi, Sari Juka ja Katja Pippuri kertovat.

Asiantuntija Sari Juka.

Piilotyöpaikat näkyville ja yritys esiin

Työnantajakäynneillä pyritään selvittämään myös ns. piilotyöpaikkoja.

– Usein ensimmäinen reaktio yrityksessä on, että rekrytointitarvetta ei ole, mutta kun tilannetta tarkemmin mietitään, paljastuu, että rekrytointitarvetta saattaakin olla joko jo tällä hetkellä tai lähitulevaisuudessa syntymässä, Tiina Pakarinen ja Mona Teräs kuvailevat.

– Joskus on tilanteita, joissa yrityksen olisi itse asiassa jo pitänyt laittaa työpaikkailmoitus, mutta sen laatimiseen ei ole ollut aikaa tai se on tuntunut hankalalta. Tässäkin asiassa me TE-palveluissa voimme yrityksiä auttaa.

TE-palveluiden asiantuntijat muistuttavat, että yksi hyvä väylä työmahdollisuuksista tiedottamiseen ja yrityksen esittelemiseen on TE-live. Se on työllisyyttä ja työelämän kohtaantoa edistävä rekrytointi- ja tiedonjakokanava, joka on toiminut Pohjois-Karjalassa jo reilun vuoden. TE-live sisältää studiosta tulevia suoria lähetyksiä, joita voi katsoa myös jälkikäteen tallenteina.

Osatyökykyiset ihmiset ovat motivoituneita työntekijöitä

Osatyökykyiset ihmiset ovat toistaiseksi harmillisen vähälle huomiolle jäänyt työvoimavara. Katja Pippuri huomauttaa, että osatyökykyisen osaaminen on aina henkilökohtaista täsmäosaamista riippuen siitä, mitkä tekijät osatyökykyisyyteen vaikuttavat.

– Yritys voi kartoittaa, mitä mahdollisia työtehtäviä siellä olisi osatyökykyisille. Heillä on yleensä asenne kohdallaan ja hyvä motivaatio. Osatyökykyisen työllistämisessä on huomioitava, että rekrytoitava henkilö pystyy tehtävät hoitamaan.

Osatyökykyisen henkilön työllistävää työnantajaa TE-toimisto voi tukea usealla tavalla, kuten työolosuhteiden järjestelytuella. Jos tarvitaan työkaveri tukemaan osatyökykyistä, järjestelyä voidaan tukea rahallisesti. Myös osatyökykyisen henkilön palkkauskustannuksiin voi saada 50 % palkkatukea.

– Palkkatuki on yksi ratkaisu, joka yrityksissä usein unohtuu tai jota ei tunneta. Lisäksi palkkatuki ja työllistämisen kuntalisä voivat olla yhdisteltävissä, Sari Juka mainitsee.

Kansainvälisen rekrytoinnin ja kielikoulutuksen ratkaisut

Kansainväliseen rekrytointiin TE-toimisto tarjoaa EURES-palvelun (European Employment Services), jolla voi tavoittaa ammattitaitoista työvoimaa EU:n jäsenmaista.

– Jos työnantajalla on valmius ottaa vastaan ulkomaisia työntekijöitä, työpaikkailmoitus kannattaa kääntää englanniksi ja julkaista EURES-palvelussa. Menettely on hyvin yksinkertainen, ja autamme ilman muuta prosessissa eteenpäin, Sari Juka sanoo.

– Mikäli työntekijöitä tarvitsee kouluttaa suomen kieleen, onnistuu se kätevästi Rekry- ja TäsmäKoulutuksella. Työpaikkasuomi-koulutuksessa keskitytään yrityksessä tai toimialalla tarvittavaan ammattisanastoon. Yhdessä Rekry- tai TäsmäKoulutuksessa voi olla mukana useita yrityksiä.

Rekry- ja TäsmäKoulutus ovat yhteishankintakoulutuksia, joiden rahoitukseen osallistuvat sekä ELY-keskus että työnantaja. Eri koulutusmuotoja käytetään, kun yrityksessä tarvitaan uusia osaajia (RekryKoulutus), tai kun nykyisen henkilöstön osaamista kehitetään (TäsmäKoulutus), tai henkilöstön muutostilanteissa (MuutosKoulutus). Koulutus räätälöidään aina yrityksen tarpeita vastaavaksi.

Vinkkejä ja viestinvientiä

TE-toimiston yrityspalveluiden asiantuntijat tuntevat paikallisen yrityskentän ja yrityksiin kytkeytyvät sidosryhmät hyvin, joten yritys voi saada heiltä arvokkaita vinkkejä esim. verkostoitumiseen ja erilaisten rekrytointikanavien hyödyntämiseen.

– Teemme tiivistä yhteistyötä ELY-keskuksen kanssa. Viemme yrityksiin tietoa ELYn kehittämispalveluista. Kansainvälistymisessä yrityksiä auttaa Team Finland -verkosto, jonka jäsenten palveluihin osaamme yrityksiä opastaa. Team Finlandin jäseniä ovat TE-toimistojen ja ELY-keskusten lisäksi mm. Finnvera ja Business Finland. Kumppaneitamme ovat myös esimerkiksi yrittäjäjärjestöt, oppilaitokset ja lukuisat hankkeet, kertovat Sari Juka, Katja Pippuri, Tiina Pakarinen ja Mona Teräs.

Kuunteleminen on tärkeää

TE-palveluiden asiantuntijoihin saa yhteyden soittamalla työnantaja- ja yritysasiakkaiden puhelinpalveluun p. 0295 043 183, tai jättämällä viesti te-palvelut.fi-sivuston kautta. TE-palvelut-sivustoa ollaan vähitellen korvaamassa uudenlaisella Työmarkkinatori.fi-työelämäpalvelulla. Verkkopalveluihin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisella.

– Yrittäjien kanssa keskustellessa tärkeintä on kuunteleminen, sitä yrittäjät arvostavat. Autamme tunnistamaan ongelmat ja esittelemme vaihtoehtoja niiden ratkaisemiseksi. Käyntiämme varten ei tarvitse olla mitään erityistä tarvettakaan, vaan voimme yhdessä pohtia, millaisia kehittämiskohteita yrityksessä saattaisi olla. Pystymme tarjoamaan ulkopuolisen näkökulman. Palvelumme ovat työnantajille maksuttomia.

– Monesti käyntimme jälkeen yrittäjä sanoo, että tervetuloa uudestaan.

toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-karjala
tyomarkkinatori.fi/tyonantajat-ja-yrittajat/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia