Thermofelt-lämpömatolla lumi ei viihdy katolla

Facebook
04.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Jokikate Oy:n toimitusjohtaja Mika Antrela kertoo, että kattojen lumiongelmaa helpottavan ratkaisun suunnittelu alkoi vuonna 2018.

– Useina talvina lunta on ollut katoilla hyvin paljon. Kattojen kantavuus on nykyisin mitoitettu suureksi, mutta ongelman muodostaa lumen liikkuminen ja kinostuminen katon päällä. Lumi siirtyy tuulen mukana, ja syntyy kohtia, joihin kasautunutta lunta on pakko poistaa varmuuden vuoksi.

– Monissa tapauksissa lunta ei voida poistaa fyysisellä työllä, tai ainakin se tulisi hyvin kalliiksi. Vaikka lumikasauma ei olisi isolla alalla, se voi olla erittäin hankalassa paikassa poistamisen kannalta. Ryhdyimme ideoimaan toimivaa keinoa, ja nopeasti ymmärsimme, että sulattaminen on paras tapa, sillä sulanut lumi valuu katossa olevien järjestelmien kautta vetenä pois.

Kehittämistyön tuloksena syntyi Thermofelt-lämpömatto. Kattoalan ammattilainen Mika Antrela on idean isä, ja kumppaniksi tullut sähköinsinööri Marko Para on ollut mukana kehittämässä tuotetta omalla osaamisellaan. Prototyypit ja kokeilut Mika ja Marko suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä.

Bitumikermiin yhdistetty joustava lämmitysjärjestelmä

Ennen Thermofelt-lämpömattojen markkinoille tuloa kattojen lunta on sulatettu lämmitettävillä sulatuskaapeleilla tai rosteriverkkoihin kiinnitetyillä kaapeleilla. Niissä merkittävä hankaluus on holvaantuminen: kaapelin ympärille sulaa tyhjä onkalo, joka estää sulatuksen toimimisen. Mika Antrela huomauttaa, että perinteisissä menetelmissä jonkun pitää säännöllisesti käydä tamppaamassa lumet johtoihin kiinni.

– Kaapeleiden ja verkkojen haittapuolia ovat myös katosta ikävästi erottuva ulkonäkö ja roskien kerääntyminen, Antrela lisää.

– Keksimme ratkaisuksi bitumikermikatteen, johon on integroitu lämmitysjärjestelmä. Katolle sijoitettava lämpömatto voi olla samaa väriä kuin muu kate, jolloin se ei pistä silmään.

Thermofelt-lämpömatto on helppo asentaa paikoilleen. Se on riittävän painava, joten se ei lähde tuulen mukaan. Holvaantumisilmiötä ei tapahdu, koska matto on leveä ja kauttaaltaan lämpiävä.

Maksimikoko 90 x 800 cm

Katoille voi olla asennettuna lämpökaapeleita, jotka pitävät sulamisveden kulkureitit jäättöminä, mutta niillä ei ole laaja-alaista sulatuskykyä. Thermofelt-lämpömatto sen sijaan ryhtyy sulatustyöhön nappia painamalla tai automaattisesti.

– Yhden maton leveys on enintään 90 cm ja pituus enintään kahdeksan metriä, mutta pystymme toteuttamaan pienempiäkin mittoja tarpeen mukaan. Käytämme BMI Icopalin kotimaisia bitumikermikatteita, Mika Antrela kertoo.

Thermofeltin lämmitysteho on 3,3 kW, joka riittää sulattamaan maksimikokoisen maton päältä puolen metrin lumikerroksen vuorokauden kuluessa. Thermofeltin automatiikka on asetettu sellaiseksi, että sulatus ei ole päällä alle -10° C pakkasissa.

– Kovin kylmässä säässä sulanut vesi alkaa jossakin kohtaa jäätyä, joten sulatuksen ylläpito ei tällöin kannata. Sulatus ei toimi tehokkaasti myöskään silloin, jos Thermofelt-maton päälle on kasattu hyvin tiiviitä tai jopa jäisiä lumikuutioita. Niistä muodostuu helposti blokkeja, joissa lumi ei kunnolla kohtaa mattoa.

Ongelmakohdista lumet pois

Mika Antrelan mukaan hyviä käyttökohteita Thermofeltille ovat kattojen alueet, joita joudutaan joka tapauksessa puhdistamaan lumesta, tai esimerkiksi katoilla olevat seinänvierustat, joihin runsaslumisina talvina voi kasaantua paksulti lunta.

– Katon kaivolinjoille asetetut Thermofelt-matot sulattavat lumet linjojen kohdalta. Sulatusta voidaan täydentää siirtämällä tarvittaessa ympäröivää lunta linjan päälle sulamaan. Tällainen menettely on ollut onnistuneessa testauksessa John Deere Forestryn tehtaan katolla Joensuussa. Olemme tehneet tuotekehitystyötä John Deeren kanssa vuodesta 2018.

– John Deeren katolla tehdyissä testeissä havaitsimme, että kaivolinjalle asetettu matto sulattaa lumeen ikään kuin juoksuhaudan. Lumisateella ja tuulella ura taas täyttyy luonnostaan, joten sulatusmatto syö koko katon lumikuormaa.

Automatiikalla käyttömukavuutta

Thermofeltin perusmalli toimii periaatteella "napista päälle – napista pois päältä", mutta järjestelmään on tarjolla paljon automatiikkaa. Kaikissa vaihtoehdoissa järjestelmään kuuluu termostaatti, joten katto ei voi syttyä palamaan. Lämmitys ei käynnisty, jos lämpötila on alle -10° tai yli +40° C.

– Pidemmälle vietyihin toteutuksiin voi kuulua esimerkiksi kamera, josta katon lumitilanteen näkee, tai lumisilmä, eli sensori, joka kertoo, onko katolla lunta vai ei.

Usean maton järjestelmä voidaan rakentaa siten, että matot voivat olla keskenään eri aikaan päällä, ei kaikki yhtä aikaa.

– Tämä on tärkeä ominaisuus suurten kiinteistöjen sähkönkulutuksen kannalta, Antrela muistuttaa.

Räätälöidyt toteutukset

– Tarjoamme ratkaisuja asiakkailla oleviin ongelmiin. Toimitamme Thermofelt-lämpömattoja tilauskohtaisesti ja räätälöimme jokaiseen kohteeseen sopivan toteutuksen, Mika Antrela kuvailee Thermofeltin toiminta-ajatusta.

– Kumppaninamme on sähkösuunnittelutoimisto, joka laatii kohteeseen sähkösuunnitelman. Me toimitamme tarvittavan sähkökaapin sekä lämmitysmatot. Kokonaisuus on ammattitaitoisesti toteutettu, laadukas ja turvallinen.

– Katon koko pinta-alaa ei ole tarkoitus peittää Thermofelt-matoilla, mutta jos matot on sijoitettu oikeisiin kohtiin, ja jos käytössä on kattava automatiikka, ei katolla tarvitse käydä koko talvena, Antrela kiteyttää Thermofeltin vaivattomuuden.

Kokonaisedullinen ja ekologinen ratkaisu

Mika Antrela kertoo, kuinka tämän talven kaltaisia ja aiempiakin kovia lumitalvia kokeneet yritykset tietävät, miten isoja ja ylimääräisiä kustannuksia kattolumen poistosta koituu.

– Thermofelt-järjestelmän hankkiminen voi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Maahan pudotetut lumet täytyy polttomoottorikäyttöisillä työkoneilla lastata ja autoilla kuljettaa pois. Lumen sulatus itsestään pois valuvaksi vedeksi on ekologisesti kestävämpää.

– Lisäksi kannattaa huomata, että katolla työskentelevät lumenpudottajat väistämättä rasittavat kattoa ja lisäävät sen rikkoontumisen riskiä, Antrela lisää.

Tuoteperhe kehitteillä

Lunta sulattava Thermofelt on ensimmäinen sovellus, mutta rinnakkaistuotteita on luvassa sulana pitämiseen.

– Katon ilmeeseen sulautuvalla Thermofeltillä voidaan pitää sulamisvesien reitit avoinna lämpökaapelien sijaan. Lämmittävä matto toimii myös kattokaivojen sulanapidossa. Tulevaisuudessa ovat mahdollisia esimerkiksi automatiikan laajempi hyödyntäminen ja mobiiliohjaus, Mika Antrela toteaa.

Tuotantotilat tulossa

Yhteistyössä Jokikate Oy:n kanssa Thermofeltiä vievät eteenpäin Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Kontiolahden kunta.

– Meillä on tuotantotilat rakenteilla Lehmoon. Vielä toistaiseksi valmistamme lämpömattojärjestelmiä väliaikaisissa tiloissa, Mika Antrela kertoo ja paljastaa lisäksi, että kiinnostus Thermofeltiä kohtaan on suurta.

– Thermofelt on erittäin tarpeellinen tuote. Kannattaa ottaa meihin yhteyttä, jos Thermofeltistä voisi olla teille apua. Thermofeltin www-sivut ovat työn alla, ne julkaistaan kevään aikana osoitteessa thermofelt.fi.

Ota yhteyttä!

Mika Antrela
+358 40 060 6066
[email protected]

Marko Para
+358 40 673 9649

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia