Pyydä tarjous

Viljan kuivausjäte lämpöenergiaksi Biofire Oy:n toimittamassa lämpölaitoksessa

Digipalvelut
01.10.2021 | Maa- ja metsätalous, Yrityselämässä tapahtuu

Biofire Oy on toimittanut Pohjois-Karjalan Siemen Oy:lle 800 kW:n biolämpölaitoksen uuden viljankuivaamon lämmönlähteeksi. Lämpökeskus ja kuivaamo otettiin käyttöön 5. elokuuta 2021.

Pohjois-Karjalan Siemen Oy toimii Liperin Kaatamossa Osmo ja Riikka Koposen tilalla. Yritys tuottaa laadukasta siemenviljaa sekä myy lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Pohjois-Karjalan Siemen on luotettava paikallinen toimija, joka palvelee asiakkaitaan tehokkaasti ja joustavasti. Siemenvalikoimaan kuuluvat vilja- ja nurmikasvien siemenet, palkokasvien ja rypsin siemenet sekä monipuoliset nurmisiemenseokset. Yritys kuuluu Tilasiemen-ketjuun, joka on tällä hetkellä Suomen ykkönen siementuotannossa.

– Biofiren laitos käyttää polttoaineena siemen- ja rehuviljan tuotannossa syntyviä viljan sivuvirtoja, jotka muuten menisivät kompostiin. Sivuvirtamateriaalin hävittämisestä on meille syntynyt aikaisemmin kuluja, mutta nyt pystymme muuttamaan sen energiaksi. Tämä ajatus on koko investoinnin lähtökohta, kertoo Osmo Koponen.

– Volyymit ovat meillä sitä luokkaa, että investointi maksaa itsensä takaisin. Biopolttolaitos on varteenotettava vaihtoehto monelle maatilalle. Laskelmien viimeinen viiva kertoo, onko ratkaisu kannattava. 

Vähäiset polttoainekustannukset

Biofire Oy:n toimitusjohtaja Kari Santalan mukaan 800 kW:n teho on viljankuivaamokäyttöön melko tavanomainen.

– Biolämpölaitoksen edut korostuvat suuremmissa teholuokissa, alkaen 500 kW:sta. Öljyyn verrattuna säästöt polttoainekustannuksissa ovat huomattavia. Viljankuivauksessa säästö on sitä suurempi, mitä märemmät ovat säät.

– Olemme toimittaneet hyvin monia biolämpölaitoksia viljankuivauskäyttöön. Jos viljankuivauksen lisäksi on muutakin lämmöntarvetta, järjestelmään voidaan liittää vesikattila. Sellaisiakin ratkaisuja olemme tehneet, joissa on iso vesikattila ja kuivaamopuolella radiaattori.

Kari Santala kertoo havainnollisen esimerkin saavutetuista kustannussäästöistä fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna. Muutamia vuosia sitten Biofire toimitti lämpölaitoksen erääseen viljankuivaamoon, joka kuivaa kolme miljoonaa tonnia viljaa vuodessa.

– Aiemmin heillä meni öljyyn 100 000 € vuodessa, mutta meidän biolämpölaitoksellamme polttoainekustannukset putosivat viiteen tuhanteen euroon.

Automatisoitu polttoprosessi

Biofiren lämpölaitoksen kotimaisuusaste on korkea, noin 95 %. Polttimena on Palokärki-poltin, jossa poltto on optimoitu mahdollisimman tehokkaaksi. Palokärki-poltin on Biofiren oman kehitystyön tulos.

Pohjois-Karjalan Siemen Oy:ssä viljankuivuriyksikkö jakaa aineksen siiloihin. Poltettava aines tulee lämpökattilaan omasta siilostaan ruuvikuljetteisesti. Laitoksen kuljetin voi käsitellä myös pellettejä tai muuta raemuotoista biopolttoainetta.

– Poltin sinänsä voi käyttää mitä tahansa kiinteää biopolttoainetta. Biofiren lämpölaitosten toteutus räätälöidään aina kohdekohtaisesti asiakkaan tarpeen mukaan, Kari Santala mainitsee.

Polttoprosessi säätyy automaattisesti ja se on hyvin tarkasti ohjattavissa. Jos lämmitystarvetta ei ole, laitosta ei tarvitse sammuttaa, vaan järjestelmä voidaan laittaa pysymään ylläpidossa, mikä sopii mainiosti esim. viljankuivauksen tarkoituksiin.

– Viljankuivausjätteen energia-arvo on hyvä. Toinen maatiloilla usein omasta takaa saatava polttoainevaihtoehto on hake. Myös turvetta ja muuta palavaa materiaalia on mahdollista käyttää, Santala sanoo.

Luotettava toimitus

Kari Santala kertoo, että ennen laitostoimitusta Biofire tekee asiakkaalle layout-kuvat suunnitellusta toteutuksesta. Jos asiakas haluaa muutoksia, ne tehdään.

– Kun asiakas on hyväksynyt kuvat, lähtee toimitusaikataulu käyntiin. Voimme hoitaa laitteiston asennuksen, kuten teimme myös Pohjois-Karjalan Siemen Oy:lle.

Osmo Koponen on erittäin tyytyväinen toimitusprosessiin.

– Projekti toteutettiin keväästä alkaen, eli meidän kannaltamme kiireisimpään aikaan, mikä käytännössä merkitsi sitä, että teimme itse mahdollisimman vähän. Sovitut tekijät tulivat sovittuna aikana ja tekivät työnsä sovitulla tavalla, joten me pystymme keskittymään omaan toimintaamme. Aikataulu piti. Iltaisin oli mukava mennä nukkumaan, kun näki, miten paljon työmaalla oli päivän aikana ehtinyt tapahtua.

– Biofire toimitti polttimen, polttoprosessia ohjaavan ohjelmiston sekä kuljettimen ja muut käyttölaitteet. Lämpökeskusta varten rakennettiin paloluokiteltu uunihuone. Viljankuivuri on Mepun valmistama. Kuivuri on ns. stand alone -malli, joten sitä varten tarvitsisi tehdä vain betonilaatta pohjaksi.

– Kaikki sujui hyvin. Saimme Biofirelta tiedot, paljonko laitteisto tarvitsee pinta-alaa suojarakennukselle. Selvitin heille polttoainesiilon sijainnin, ja layoutit tulivat Kari Santalalta pian.

Jokaiseen Biofiren laitostoimitukseen kuuluu myös käyttöönoton perehdytys sekä käyttötuki, jos kysymyksiä tai ongelmia ilmenee myöhemmin. 

– Käyttöönotto oli positiivinen kokemus. Kari oli Biofiren puolelta meitä opastamassa, Osmo Koponen lisää.

Kari Santala puolestaan muistuttaa, että Pohjois-Karjala on kauhajokiselle Biofirelle tuttu maakunta.

– Olemme toimittaneet tänne useita laitoksia sekä julkiselle sektorille että yrityksille.

Toimivaa teknologiaa

Osmo Koponen kertoo, että Biofiren laitoksen tuottama lämpö käytetään Pohjois-Karjalan Siemen Oy:llä pelkästään viljan kuivaukseen.

– Esimerkiksi liikuteltavat konttiratkaisut olisivat periaatteessa voineet olla mahdollisia, jolloin lämpöä olisi voinut käyttää muihinkin tarkoituksiin, mutta päädyimme tällaiseen toteutukseen. Meillä asuinrakennukset ja varastohallit on jo vuodesta 2005 lähtien lämmitetty viljan lajittelujätteellä.

– Etukäteen olin pikkuisen skeptinen 16 vuoden kokemuksella viljan lajittelujätteen polttamisesta, mutta Biofiren laitos on toiminut moitteetta. Toivotaan isoja satoja, että saisi mahdollisimman paljon kuivata.

– Öljylämmitteinen vanha kuivaamo on edelleen olemassa, mutta tänä vuonna sitä ei juurikaan ole käytetty. Nykyisillä öljyn hinnoilla ei tee mieli vanhaa laitosta käynnistellä, Koponen toteaa.

Biofire Oy
Nummijärventie 479, Nummijärvi
Puh. 040 935 9611
[email protected]
www.biofire.fi

Biofire Oy tarjoaa varmaa bioenergiatekniikkaa kotimaisten polttoaineiden hyödyntämiseen

  • Biofire Oy valmistaa ja toimittaa varmatoimisia ja pitkäikäisiä lämpökeskuksia kotimaisille kiinteille biopolttoaineille.
  • Tuoteskaala kattaa lämmöntarpeet omakotitaloista kaukolämpöön.
  • Biofiren modernit polttojärjestelmät ovat täysin automatisoituja.
  • Kotimainen bioenergia (puuhake, turve, pelletti, klapi, vilja) on paljon edullisempaa kuin esim. öljy tai sähkö.
  • Biofiren toiminnan peruslähtökohtana on asiakkaiden toiveet huomioiva kokonaissuunnittelu.
  • Biofire on yli 30 vuoden kokemuksella vahvistanut asemaansa lämpökeskustoimittajana Suomessa. Yhtiö tunnetaan myös vientimarkkinoilla luotettavana kumppanina.
  • Biofiren suunnittelu- ja myyntitoimisto sijaitsee Kauhajoen Nummijärvellä. Referenssejä löytyy joka puolelta Suomea, tarkemmat tiedot ja sijainnit selviävät ottamalla yhteyttä Biofiren myyntiin.
  • Tulossa uusi savukaasupesuri lämmön talteenotolla, joten koko laitoksesta saadaan maksimaalinen hyöty samalla kun päästöt pienenevät. Testeissä savukaasuista on saatu hyvin tehoa, nyt käynnissä ovat päästötestit.

Artikkeli on julkaistu Pohjois-Karjalan Yritysmaailma -lehdessä 4/2021.

Muita uutisia