Gradia Jämsä kouluttaa metsäalan ammattilaisia

Facebook
05.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Gradia Jämsän metsäalan koulutuksessa voi opiskella metsäalan perustutkinnolla metsäkoneasentajaksi, metsäkoneenkuljettajaksi tai metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi. Perustutkintojen lisäksi Gradia Jämsä kouluttaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, tarjolla on mm. puutavara-autonkuljettajan ammattitutkinto.

Opiskelija voi räätälöidä tutkinnon itselleen sopivaksi sisällyttämällä omaan tutkintoonsa osia eri alojen tutkinnoista. Käytettävissä on koko koulutuskuntayhtymän tarjonta, ei pelkästään Gradia Jämsän.

Opiskelu metsäalalla on käytännönläheistä. Opiskelijat kehittävät taitojaan Gradian omilla työmailla ja alan yrityksissä. Oppilaitoksella on hyvä maine, ja valmistuneet ammattilaiset ovat haluttuja tekijöitä työelämässä.

Gradia Jämsä sijaitsee keskellä Suomea ja kulkuyhteydet ovat hyvät, joten opiskelijoita tulee varsin laajalta alueelta. Yhteishakuajan ulkopuolella opiskelupaikkaa voi hakea jatkuvan haun kautta suoraan oppilaitoksesta.

Kuvituskuva. Lähde: Gradia

Ville opiskelee oppisopimuksella harvesterin kuljettajaksi

Ville Arola opiskelee metsäkoneenkuljettajaksi. Menossa on nyt kolmas vuosi, eli valmistuminen häämöttää.

– Työskentelen oppisopimuksella Metsäkonepalvelu Oy:llä. Ajan hakkuukonetta.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on työsuhteessa ja saa palkkaa. Tutkinnon voi suorittaa useammassa yrityksessä. Oppisopimuksen aikana opiskelija on pääosin käytännön työtehtävissä työpaikalla, ja opintoja täydennetään tarvittaessa oppilaitoksessa tai verkko-opinnoilla.

– Oppisopimus on mielestäni tosi hyvä tapa hankkia koulutus. Siinä pääsee kiinni työelämään, ja opintoja voi hoitaa töiden ohessa, Arola sanoo.

Myös Gradia Jämsän metsäalan lehtorin Markus Seppäsen mukaan oppisopimus on oivallinen vaihtoehto, jos opiskelija saa oppisopimuspaikan järjestymään jostakin yrityksestä.

– Osa yrityksistä nimenomaan haluaa oppisopimusopiskelijoita siitä syystä, että heiltä voi vaatia tuloksellista työskentelyä. Usein oppisopimusopiskelija on jo työnantajalle entuudestaan tuttu.


Gradia-kokemuksia: metsäkoneenkuljettajaksi opiskelu (YouTube)


Itsenäistä työskentelyä

– Koneet ja laitteet ovat kiinnostaneet jo pienestä pitäen. Sitä kautta innostuin hakeutumaan tälle alalle, Ville Arola kertoo.

– Ajamisen lisäksi metsäkonetta tarvitsee myös osata korjata ja huoltaa. Hakkuukoneen kuljettajan täytyy huomioida tietyt luontoasiat, jotta esimerkiksi harvennus tulee tehtyä oikein. Puunkorjuussa on paljon erilaisia laatuvaatimuksia. Tietokonetta on osattava käyttää, sillä mm. kartat ovat tietokoneella.

– Työtä tehdään itsenäisesti, joten olisi hyvä osata viihtyä yksinään metsässä. Tietynlaista rauhallisuutta tarvitaan, hosumalla ei tule hyvää jälkeä.

Ville Arola lisää, että vaikka työskentely tapahtuu yksin, myös asiakaspalvelutaitoja ja sosiaalisia kykyjä tarvitaan.

– Juttusille voi tulla metsänomistaja tai vaikka joku ohikulkija. Työnantajallekin on hyvää mainosta, kun kuljettaja osaa kertoa sivullisille, mitä on meneillään.

Markus Seppänen muistuttaa, että työssä korostuu myös vastuullisuus.

– Metsä, jossa koneenkuljettaja työskentelee, on aina jonkun omistamaa. Kuljettaja määrittelee omalla ammattitaidollaan, paljonko metsänomistaja saa puista rahaa. Kuljettaja huolehtii, että hakkuukone mittaa rungot oikein. Kuljettajan vastuulla on myös se, millaiseksi metsä jää työn jälkeen.

Kuvituskuva. Lähde: Gradia

Tasokasta koulutusta moderneilla välineillä

– Gradia Jämsän antama koulutus on ollut laadukasta. Opettajat auttavat tarvittaessa opiskelijaa henkilökohtaisesti, jos on jotain kysyttävää tai jokin asia on jäänyt epäselväksi, Ville Arola kuvailee.

Myös opiskeluympäristö on Arolan mukaan kunnossa.

– Uusi koulutushalli on viimeisen päälle hieno. Konekanta on nykyaikaista ja vastaavan tasoista, mitä yritykset käyttävät, joten siirtyminen koulun koneista työelämään sujuu helposti.

– Yhteishenki on vahva. Kun opiskelijat tulevat tutuiksi, niin kavereita kyllä saa. Meillä on ihan huippu vuosikurssi.

Markus Seppänen toteaa, että modernin kaluston lisäksi Gradia Jämsän metsäalan koulutuksen vahvuutena on erittäin ammattitaitoinen henkilökunta.

– Meillä on myös toimivat yhteydet työelämään, niin konevalmistajiin kuin merkittäviin metsäteollisuuden yrityksiin. Harjoittelupaikkoja järjestyy hyvin.

– Meillä on tällä hetkellä urakointisopimukset UPM:n ja Metsähallituksen kanssa. Opiskelijat saavat siis toimia opintojen puitteissa oikeilla työmailla.


Gradia-kokemuksia: Haaveiden ammattiin aikuisena! (YouTube)


Erinomaiset työllistymisnäkymät

Ville Arola näkee metsäalan tulevaisuuden lupaavana työmahdollisuuksien kannalta.

– Suomessa metsää kasvaa runsaasti, ja koneyrittäjiä on paljon, joten metsäkoneenkuljettajille riittää töitä. Metsäteollisuuden uudet tehtaat tarvitsevat paljon puuta. Konekuskeista on tällä hetkellä jopa pulaa.

– Jos metsäala kiinnostaa, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan, vaikka etukäteen hieman epäilyttäisikin. Uskon, että tästä alasta kiinnostuneet kyllä tulevat tykkäämään koulutuksesta, Arola kannustaa.

gradia.fi/yhteishaku
gradia.fi/oppimaan
Hakupalvelut p. 040 341 6193
[email protected]

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Puh. 040 341 5111
gradia.fi
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram


Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiaan kuuluvat ammatilliset oppilaitokset Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä, jotka yhdistyvät 1.8.2023 alkaen yhdeksi oppilaitokseksi. Gradia-lukioita ovat Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio.

Jämsässä opiskelee noin 1 500 opiskelijan tiivis yhteisö hyvien liikenneyhteyksien päässä eteläisessä Keski-Suomessa. Kampuksemme sijaitsevat Jämsänkoskella Koulutiellä ja Metsäoppilaitoksentiellä. Opiskelijoista on nuoria noin 500 ja aikuisia 1 000.

Ammatillisten perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäksi meillä voi opiskella tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA) sekä monipuolisesti erilaisia lyhytkoulutuksia ja lupakortteja.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia