Rakennusala tarvitsee monipuolisia osaajia nuorista – Riveria kouluttaa

Kuvissa Riverian rakennusalan opiskelijoita omalta työmaalta.
Kuvissa Riverian rakennusalan opiskelijoita omalta työmaalta.
27.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Riveria on perinteikäs rakennusalan kouluttaja, joka valmentaa työelämään tulevaisuuden osaajia yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Vaikka rakennusalaa heijastaa markkinoiden vaihtelevuus, nuorille alan osaajille on tarjolla monipuolisia työmahdollisuuksia. Riverian rakennusalan perustutkinto tarjoaa myös erinomaisen väylän jatko-opinnoille.

Rakennusalan ammattilaiset vastaavat asuin-, työpaikka- ja vapaa-ajan tilojen ja rakennusten, liikenneverkkojen, erilaisten ympäristörakenteiden sekä vesihuoltoverkon ja energiahuoltoverkon uudisrakentamisesta ja jatkuvasta kunnossapidosta. Nykypäivän rakentajilla täytyy olla valmiudet työskennellä korjausrakennustyömaalla.

- Markkinoiden turbulensseista huolimatta rakennusala on ja pysyy elinvoimaisena. Riveriassa on tälläkin hetkellä yli 300 rakennusalan perustutkinnon opiskelijaa, korostaa Riverian rakennusalan lehtori Simo Viskari ja jatkaa:

- Rakennusala elää vahvasti ja sitä kuvastaa sesonkiluonteisuus. Kannattaa myös muistaa, että talouden taantumia on ollut aikaisemminkin ja niistä on päästy eteenpäin. Muutoksia yrityskentällä kylläkin tapahtuu, kuten myös koulutuksessa. Jos aikaisemmin painopiste oli uudisrakentamisessa, tällä hetkellä se on korjausrakentamisessa ja siihen tarvitaan moniosaavia ammattilaisia. Mitä useampaa taitoa osaa, sitä varmemmin työllistyy. Opinnoista saa laajat perustiedot, työssä ammattitaito ja erikoisosaaminen syvenevät.

Rakennusalan perustutkinnosta on moneksi

Rakennusalan perustutkinto jakaantuu eri osaamisaloihin, joita ovat talonrakennus, maarakennus, maarakennuskoneenkuljetus sekä kiviala. Perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä ja se muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

- Perustutkinto kestää noin kolme vuotta ja jokaiselle opiskelijalle tehdään oma opintosuunnitelma. Siinä voidaan huomioida aiempaa työkokemusta ja opintoja, osaamista ja harrastuksia. Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Opintoja voi siis jatkaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, sanoo Viskari.


"Tee kerralla kunnolla, niin ei tarvitse tehdä toisen kerran!"


Käytännönläheistä opiskelua

Riveriassa on tiivis työelämäyhteistyö ja opiskelijoille on löytynyt riittävästi työharjoittelukohteita. Tarvittaessa käynnistämme myös koulun omia harjoitustyömaita, jolla pyrimme takaamaan opintojen etenemisen.

Jo opintojen ensimmäinen vuosi on hyvin käytännönläheinen. Teemme paljon harjoitus- ja asiakastöitä, painopisteenä työryhmässä toimiminen ja perustaitojen harjoittelu. Meillä on vahva pyrkimys siihen, että opintojen aikana tehdään paljon oikeita töitä.

- Varsinkin opintojen toisena ja kolmantena vuotena opiskelu on hyvin käytännönläheistä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista, henkilökohtaisten suunnitelmien mukaisesti.

- Rakennusala on asiakaspalveluala, jossa asiakkaan kohtaaminen ja yhteistyössä toimiminen ovat tärkeitä asioita, muistuttaa Viskari.

Positiiviset tulevaisuudennäkymät

Simo Viskari kertoo, että maakunnassamme tehdään paljon korjausrakentamista ja alan ammattilaisia tarvitaan kriiseistä huolimatta jatkossakin. Tällaisina haastavina aikoina muuntautumiskyky korostuu entisestään.

– Nyt on oikea hetki hakeutua alan opintoihin ja katsoa rakennusalaa pidemmällä tähtäimellä. Esimerkiksi kolmen vuoden jälkeen tilanne voi olla täysin toisenlainen, painopiste uudisrakentamisessa yleisen talouskasvun seurauksena, toteaa lopuksi Viskari.

www.riveria.fi

Riveria sosiaalisessa mediassa:
Facebook | Instagram | LinkedIn | TikTok | Vimeo | YouTube | X

Vuosittain Riverian koulutuksiin osallistuu noin 17 000 opiskelijaa. Osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöä Riveriassa on noin 700. Riveriassa voidaan järjestää yli 100 erilaista ammatillista tutkintoa eri koulutusaloilla. Koulutusyksiköt sijaitsevat Joensuussa, Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa ja Valtimolla. Valtaosa tutkinnon suorittaneista työllistyy tai aloittaa yritystoiminnan Pohjois-Karjalassa. Osa jatkaa opintojaan korkeakouluissa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia