Pyydä tarjous

"En ole koskaan juonut maitoa. Ja sen kyllä huomaa."

Metsäalan ammattitutkinnon voi suorittaa omaa työtä tehden, omalla työpaikalla.
Metsäalan ammattitutkinnon voi suorittaa omaa työtä tehden, omalla työpaikalla.
25.08.2022 | Maa- ja metsätalous, Koulutus ja opiskelu

Taisi olla Valion mainos vuosikymmen kaksi sitten. Viestinä lie ollut, että tosi mies ei tarvitse terveellisiä ruokajuomia. Viesti oli myös oman pää pitämisestä. Mitä en ole tähän päivään tarvinnut, niin en sitä jatkossakaan tarvitse. Hyvä mainos uppoaa ja sen muistaa. Oman pää pitäminen on hyvä asia, mutta joskus voi koulun päätteeksi tehdystä hyvästä päätöksestä – ei enää koskaan – vähän joustaa.

"Olen muuten hakannut yhden sahan vuotuiset tukit oman työhistoriani aikana. Enköhän minä nämä hommat hallitse. Koulu on kakaroille ja osaamattomille. Minä kyllä voisin neuvoa muita, miten nämä hommat hoituvat."

Tällaiset ajatukset ovat varmaan yleisiä ja myös oikeita. Suurin osa metsäkoneenkuljettajista osaa oman työnsä ja tekee sitä tuottavasti. He myös pystyvät tai pystyisivät neuvomaan uusille kuljettajille oikeita työtapoja ja menetelmiä.

Kouluttautuminen kannattaa aina

Mihin sitä koulutusta sitten osaava tarvitsisi. Varsinkin kun opiskelun ja uuden oppimisen voi pääsääntöisesti tehdä omaa työtä tehden ja omaa työtä kehittäen. Opiskelu ei ole mistään pois, kone tuottaa, kuljettajalla on mahdollisuus vapaa-ajalla harrastaa ja elää tavallista metsätyöntekijän arkea. Yritykselle kuljettajien koulutus voi tarjota valmiiksi maksettuja työssä vaadittavia koulutuksia, jotka ovat osa tutkintokoulutusta. Opiskelija voi suunnata koulutusta oman mielenkiinnon ja kehittämistavoitteidensa suuntaan. Kannattaa ainakin selvittää, mitä ammattitutkinnon suorittaminen omalla kohdalla tarkoittaa.

Metsäalan ammattitutkinto ei ole pelkkä leima paperissa, ja tutkintotodistuksen saamiseksi tulee tehdä töitä. Pääasiassa omaa työtä omalla koneella, oman työn seurantaa ja yhdessä opettajan kanssa varmistaa, että tutkinnon perusteissa olevat osaamiset ovat kaikki todennettavissa. Henkilökohtaistaminen tarkoittaa sitä, että ammattiosaamisen näyttöön voi mennä, vaikka ilman yhdenkään päivän opiskelua, mikäli vain kaikki tutkinnon perusteissa olevat osaamiset ovat jo hallussa.

Useimmilla ammattitutkinnon suorittajilla henkilökohtaistaminen tarkoittaa pakollisten koulutusten uusimista tai täydentämistä mm. korttikoulutukset. Joillekin metsänhoidon uudet suunnat ovat vielä kerrattavia asioita kuten eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus tai uudet sertifiointikriteerit. Osalle opiskelijoista koneiden automatiikan ja diagnostiikan käytössä tai oman työn seurantaan käytettävien työkalujen hallinnassa sekä oman työn kehittämisessä voi olla kerrattavaa.

Lisää tuottavuutta ja hyvinvointia

Kaikesta uudesta osaamisesta hyötyy niin tutkinnon suorittaja kuin myös yritys. Jo tieto siitä, että tekee asiat oikein ja tuottavasti lisää työhyvinvointia. Samalla on tukevalla pohjalla, josta ponnistaa edelleen oman työn kehittämiseen. Työelämä odottaa tuottavuuden kokoamista, joka on myös edellytys palkkakehitykselle, reaaliselle sellaiselle. Ammattitutkinto on myös mahdollisuus oman työnkuvan kehittämiseen tai jopa uuden uran alku.

Metsäalan ammattitutkinnosta kannattaa kysyä niitä järjestäviltä oppilaitoksilta. Kysyvä ei tieltä eksy ja keskustelu opettajan kanssa saattaa saada aikaan jopa positiivisia tunneailahduksia – ehkä lähden vielä koulunpenkille omaan koneeseen.

www.riveria.fi/hakijalle/koulutusalat/metsaala/