Luke kuuluttaa luonnonkuminan siemeniä

Facebook
23.06.2022 | Maa- ja metsätalous

Runsas sata vuotta sitten Suomi oli jo merkittävä kuminan viejämaa, mutta silloin sato kerättiin käsin ja kohteena oli luonnonvaraisesti esiintyvä kumina. Sitä tavattiinkin pientareilla, pihoilla ja laitumille. Nyt tilanne on toinen ja luonnonvaraisesti kasvava ja heikosti heinäkasvien kanssa kilpaileva kumina uhkaa kadota kokonaan mm. laidunnuksen vähentymisen takia.

Luonnonvarakeskus kuuluttaa tarkkailemaan pihoja ja pientareita ja ilmoittamaan luonnonkuminahavainnot (https://kasvinpolku.luke.fi/kasvinpolku/). Ilmoituksen jättämisen yhteydessä saa myös ohjeet heinä-elokuussa tuleentuvien siementen lähettämiselle. Tavoitteena on lisätä tietoa luonnonkuminan esiintymisestä. Haluamme myös tietää, löytyykö luonnonkuminoista ominaisuuksia, joita olisi mahdollista hyödyntää lajikejalostuksessa. Joten tarkkailethan lähiympäristöäsi ja edistät osaltasi suomalaista kuminaosaamista.

Lisätietoja Marjo Keskitalo [email protected] sekä https://projects.luke.fi/futurecrops/fi/kuminageeni/. KuminaGeeni -hanketta rahoittaa MMM.

Luonnonkuminalla (artikkelin pääkuvassa) on vaaleat kukkasarjat. Tuleentuneet siemenet (yllä) ovat 3-4 mm mittaisia. Kuvat Ville Toivonen, Luke.

Lähetä kuva palkokasvien juurinystyröistä

Palkokasvien merkitys viljelyjärjestelmässämme kasvaa väkilannoitteiden hinnan kohotessa sekä tavoitteissa korvata rehuissa käytettävä tuontisoija kotimaisilla raaka-aineilla. Vaihtoehtoja tarvitaan myös erilaisille maalajeille, kasvuoloihin sekä viljelyjärjestelmiin. Luonnonvarakeskuksen FutureCrops 2.0 -hankkeessa tutkitaan erilaisia syötäviä palkokasveja, joilla monipuolistetaan ruokapöydän valkuaisen lähteitä. Herneen ja härkäpavun lisäksi kenttäkokeissa tutkitaan makealupiinin, soijan, linssin sekä uusimpana myös kahviherneen menestymistä. Kuuden palkokasvin koe on esillä Jokioisilla järjestettävässä Erikoiskasvien tutkimuspäivässä 18.8.2022.

Tutkimuskohteena on erityisesti palkokasvien juurissa elävät, typpeä sitovat juurinystyrät. Hanke kannustaakin tarkkailemaan erilaisten palkokasvien juuria ja lähettämään kuvia juurinystyröistä. Tavoitteena on lisätä tietoa niiden esiintymisestä sekä typensidonnan aktiivisuudesta.

FutureCrops 2.0 hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.

Lisätietoa Marjo Keskitalo [email protected] sekä tutkimuspäivästä ja juurikuvien lähettämisestä https://projects.luke.fi/futurecrops/fi/uutiset/. Ohjeet myös oheisessa kuvassa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä