Lantatsunami historiaan

Kaikki lantakäytävät voitiin toteuttaa samassa tasossa, jolloin lehmillä on täysin esteetön kulku.
Kaikki lantakäytävät voitiin toteuttaa samassa tasossa, jolloin lehmillä on täysin esteetön kulku.
12.10.2021 | Maa- ja metsätalous

Uusi DeLaval lannankeruurobotti RC550 on kovassa testissä referenssitilalla Carita ja Paavo Puran tilalla Tammelassa.

Koska tiedossa oli, että kallio on aivan rakennuksen lattiatason alapuolella, lannanpoistoon mietittiin ja haettiin hyvää ratkaisua, joka samalla olisi rakennusteknisesti helppo ja edullinen toteuttaa.

DeLaval laitemyyjä Trygve Isakssonilla oli ennakkotietoa uudesta DeLaval RC keräävästä lantarobotista, joka kerää lannan ja vie sen tyhjennyspisteeseen. Tällöin lantakuilua tarvitsee louhia mahdollisimman vähän, sillä tarvitaan vain pudotus- ja pumppauspaikka kerätylle lannalle. Alhaisempia rakennuskustannuksia tärkeämmäksi nousi ajatus siitä, ettei lantakäytävällä mene kaapimen edessä ”lantatsunamia”, kuten he asian ilmaisivat, ja lehmillä on täysin esteetön kulku käytävillä ilman ketjuja tai vaijereita, keskiuraa ja korkoeroja.

Sen sijaan käytävillä kulkisi laite, joka pitää käytävien lisäksi puhtaana välikäytävät ja odotusalueet ja joka ei siirrä lantaa edessään alueelta toiselle, vaan aika-ajoin se tyhjentää sisällön pudotuspaikalle.

– Tiedossa oli kallio ja louhintaa, mutta lantarobotin myötä saatiin säästöä louhinnassa, kun kokoojakuilua ei tarvittu nimeksikään ja kustannukset pysyivät maanrakennustöiden osalta kurissa. Kaikki lantakäytävät voitiin toteuttaa samassa tasossa, eikä avokouruista muodostuvia kynnyksiä ole lainkaan, Paavo Pura korostaa.

Tämän keräävän lantarobotin avulla voidaan saavuttaa mahdollisimman puhtaat sorkat, mikä edesauttaa parsien puhtautta ja kun parret pysyvät puhtaina myös utareet ovat puhtaammat. Laite oli ensimmäinen Suomessa, joten se toimi DeLaval Suomen organisaatiolle koulutus- ja markkinointikoneena eli referenssikohteena ennen tuotteen virallista lanseerausta. Opeteltavaa ja pieniä haasteita alussa toki olikin, mutta nyt laitteen toimintaan ja laitteen tekemään erinomaisen puhtaaseen jälkeen tilalla ollaan erittäin tyytyväisiä. Lantatsunami on historiaa.

DeLaval keräävät lantarobotit toimivat joustavasti ja itsenäisesti puhdistaen kiinteäpohjaisia käytäviä ympäri vuorokauden.

Ohjelmointi tapahtuu tietokoneella reittienpiirtotyökalun avulla ja aikataulujen tai reittien muuttaminen käy kätevästi WiFi-lähiyhteyden avulla kännykällä, tabletilla tai tiekoneella esimerkiksi ruokintapöydältä tai navetan toimistosta käsin.

Lue lisää DeLaval -nettisivuilta:

https://www.delaval.com/fi/laiteratkaisut/lannanpoisto/puhdistusjarjestelmat/keraavalantarobotti/

DeLaval keräävät lantarobotit

DeLaval RC550

  • Puhdistusleveys 150 cm
  • Keruukapasiteetti 350 L
  • Maksimipuhdistusalalle n. 550 m²
  • Paino tyhjänä 625 kg
  • Nopeus 6,5 m/min

DeLaval RC700

  • Puhdistusleveys 180 cm
  • Keruukapasiteetti 500 L
  • Maksimipuhdistusalalle n. 700 m²
  • Paino tyhjänä 725 kg
  • Nopeus 6,5 m/min

Artikkeli on julkaistu Maa- ja metsätalous -lehden KoneAgria-numerossa 4/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä