Metsässä asuu mahdollisuus

Pienet ja yksinkertaiset asiat tekevät oppimisesta helpompaa, samoin ne tekevät työstä eheämpää ja tuottavampaa.
Pienet ja yksinkertaiset asiat tekevät oppimisesta helpompaa, samoin ne tekevät työstä eheämpää ja tuottavampaa.
25.08.2024 | Maa- ja metsätalous

Maailma on ihmeellinen paikka ja ihmisen silmien linssi on selektiivinen. Metsä on ollut peikkojen ja pelon asumus vuosisatoja. Pelko metsien häviämisestä esti 1800-luvulla höyrysahojen perustamisen Suomeen. Pelottelu metsätyöllä on ajanut monen akateemiselle uralle. Metsien suojelu uhkaa puun saatavuutta, metsien käyttö uhkaa luonnon monimuotoisuutta, ilmasto muuttuu, kun metsiä hakataan. Metsästä loppuu työvoima tai ainakin siitä on hirvittävä pula. Työvoimapula on ollut jo vuosikymmeniä.” Tuu ite korjaamaan”, on ollut arkipäivän hauskuutus, mutta samalla kauhistuttava esimerkki arjen haasteista kylmän raudan, tönkön hydrauliletkun ja -öljyn parissa työskentelystä.

Metsä on paljon muutakin kuin puuta, hakattavaa puuta. Metsä on asuinympäristö, virkistystä, suojaa ihmisille ja kaikelle eläväiselle. Metsä on jopa hoitamattomanakin pankki, joskin huonolla korolla. Metsät ovat tulevaisuuden vetytalouden kulmakivi. Metsä on myös meidän kaikkien, jokaisenoikeuksien myötä.

Globaalit haasteet ilmastonmuutos ja biodiversiteetti tupsahtaa tuon tuostakin uutisissa ja asiaohjelmissa esille. Metsät sitovat hiiltä, joten ne ehkäisevät ilmaston muutosta. Toisaalta metsien käyttö ja/tai niiden käyttämättä jättäminen pitkällä aikajänteellä aiheuttaa myös hiilipäästöjä, eli metsät ja niiden käyttö tai käyttämättä jättäminen on uhka ilmastotavoitteille.

Tuskin koskaan metsässä ollut, vuosikymmeniä kestänyt, työvoimapula on aiheuttanut tehtaiden pysähtymisen. Metsien lisääntynyt suojelukaan ei ole pysäyttänyt tehtaita. Uuden tuotantokapasiteetin rakentaminen ei ole vähentänyt puustopääomaa.

Miksi metsä on niin helposti uhka, miksei se ole mahdollisuus? Maailma on täynnä uhkia, mutta yhtä paljon maailmassa on mahdollisuuksia. Meillä Riverian Valtimon koulutusyksikössä, laajemmalti Valtimon metsäkonekouluna tunnetussa opinahjossa on historian aikana nähty metsä ja metsän murros mahdollisuutena ei uhkana. Katsomalla tulevaisuuteen ja kehittämällä omaa toimintaamme olemme onnistuneet palvelemaan eri metsäalan toimijoita osaamisen ja oppimisen polulla. Riverian oppeja on hyödynnetty metsäoppilaitoksissa eri puolilla Suomea ja laajasti myös kansainvälisesti.

Metsäkoulujen kykyä tuottaa osaavaa työvoimaa alalle on usein keskusteluissa kyseenalaistettu. Tämä koskee varmaan myös Riverian koulutusta. En sano tällaisia ajatuksia vääriksi. Niissä on varmaan vinha perä. On tosin toisenlaisiakin arvioita. Hyvällä koneenkäyttötaidolla, oikeilla työmenetelmillä, aimo annoksella liiketaloudellista laskentaosaamista ja perinnöksi saadulla tai harjaannutetulla motoriikalla on päästy tyhjästä polkaistussa metsäkoneyrityksessä kymmenkertaiseen katteeseen verrattuna lehdissä esitettyihin tilastoihin keskiarvoista. Siinä matkalla on piipahdettu Valtimolla.

Riverian osaavat opettajat ovat myös kouluttaneet kokonaisia yrityksiä kohtaamaan työelämän jatkuvan tuottavuuden lisäämisen tarpeen. Näistäkin koulutuksista on saatu hyvää palautetta. Tosin aina ei ole mennyt kuin Strömssössä. Oppia ikä kaikki.

Konemessujen aikaan voi asian myös tuoda esille toisin. Keskilännessä herra Deere seppänä ei jäänyt voivottelemaan maanmuokkauksessa olleita pieniä hidasteita, vaan näki niissä mahdollisuuden. Kotimaisen vastineen Vieremältä, historian kirjoituksia tutkimalla, saa samanlaisen kuvan ajattelumallista. Toimimaton metsätyökone ei ollut vain voivottelun kohde vaan mahdollisuus tehdä parempi.

Pieni tuottavuus, heikko kannattavuus tai osaavan työvoiman löytyminen tai sen pitäminen töissä voi olla murhe. Niitä voi päivitellä vuodesta toiseen. Ne voi myös nähdä mahdollisuutena. Nolla tuloksesta luulisi olevan helpompi ponnistaa 5 %:n katteeseen kuin 50 %:n katteesta 100 %:n. On helpompi pitää kiinni jo saadusta kalasta kuin siitä, joka vielä ui vedessä.

Riverialaisittain sanoisin: ”Ei oppi ojaan kaada, eikä työhön huku, turhaan työhön voi kylläkin.” Kannattaa soittaa Villelle, Valtimolle jos haluaa nähdä maailman enempi mahdollisuutena. Ja mikä parasta soittaminen ei maksa kuin sen vaivan. Tietenkin, jos on jo hankkinut rajattoman liittymän, liittymän menestykseen.

Tommi Anttonen
Metsäkoneenkuljettajaopiskelija, Valtimolta.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia