Pyydä tarjous

Nopeat ja luotettavat analyysipalvelut Eurofins Viljavuuspalvelu Oy:ltä

Maa-analyysien käsittelylinjasto, kuvassa Essi Simola.
Maa-analyysien käsittelylinjasto, kuvassa Essi Simola.
11.04.2022 | Maa- ja metsätalous

70 vuotta sitten perustettu Eurofins Viljavuuspalvelu Oy viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi yritys on normaalia enemmän näkyvillä alan messutapahtumissa ja asiakkaille on luvassa mm. tutkimusten tarjoushintoja.

Analyysipalveluiden avulla on mahdollista mm. välttää viljelymaan turhaa lannoittamista, jonka kautta viljelijälle voi syntyä merkittäviäkin säästöjä ilman sadonmenetystä.

Eurofins Viljavuuspalvelut Oy:n näytemäärät ovat olleet vahvassa kasvussa viime vuosina

– Palveluidemme lisääntynyt kysyntä on kasvattanut näytemääriämme viime vuosina. Tämä on näkynyt myös meidän henkilökuntamme lukumäärässä. Meillä työskentelee Mikkelissä 30 henkilöä, mutta sesonkiaikoina, eli keväällä ja syksyllä, henkilökunnan määrä on vielä tuotakin suurempi, toimitusjohtaja Ano Halonen toteaa.

Kotimaisten näytteiden lisäksi, Eurofins Viljavuuspalvelu analysoi myös merkittäviä määriä ulkomaisia maa- ja lantanäytteitä. Ulkomaisia näytteitä tulee mm. Ruotsista ja Norjasta.

– Uskon että meidät valitaan kumppaniksi hyvän laadun ja nopeiden toimitusaikojemme ansiosta. Peruslupauksemme on, että saamme toimitettua maa-analyysit kolmessa viikossa ja rehuanalyysit 2–5 päivässä. Olemme Suomessa markkinoiden lyhyimmillä toimitusajoilla toimiva maatalouslaboratorio, Halonen lupaa.

Suomen kattavin analyysivalikoima

Eurofins Viljavuuspalvelu tarjoaa Suomen kattavimman analyysivalikoiman. Tarjolla on maanäytteiden puolella tutkimuspaketteja peltomaille, virhealueille, urheilukentille ja kotipuutarhoille. Lisäksi analysoidaan rehut, lannat, neulaset sekä kompostit.

– Kompostinäytteisiin sisältyy myös biolaitosten kierrätyslannoitteet, joiden käyttö tulee mahdollisesti lisääntymään, nyt kun on ongelmia lannoitteiden saatavuuden kanssa, Halonen mainitsee.

Yhtiö on panostanut myös kasvihuoneisiin ja marjanviljelyyn, joihin liittyen analyysipalveluita on tarjolla runsaasti – myös sellaisia, joita ei ole aiemmin ollut Suomessa saatavilla.

– Tarjoamme mm. DNA multiscan -taudinmääritystä. Lisäksi teemme Plant Doctor -kasvitautien ja taudinaiheuttajien tutkintaa sekä kasveihin ja ravinteisiin liittyviä analyysejä.

Ympäristötuen edellyttämät tutkimukset nyt alennettuun hintaan

– Meitäkin huolestuttaa kovasti viljelijöiden kohtaama kustannusten nousu, joka on ollut rajua ja tulee varmasti vielä jatkumaan. Vaikka meidänkin toiminnan kaikki kulut ovat nousseet, laskemme Perustutkimuksen ja lanta-analyysien hintoja, että viljelijät saavat tehtyä ympäristötuen edellyttämät tutkimuksensa halvemmalla.

Halonen kannustaa viljelijöitä ottamaan myös hieman kattavampia analyysejä, koska se on kannattavan viljelyn perusta.

– On tärkeää tietää muun muassa maaperän hivenravinteet, koska niillä on suuri vaikutus sadon määrään ja laatuun.

Analyysit muuttuvat konkreettisiksi säästöiksi hyvin nopeasti

– Otettaessa maanäytteet viiden vuoden välein puhutaan kustannuksesta 1-2 euroa hehtaarilta. Samaan aikaan lannoitekustannus on satoja euroja per hehtaari. Tässä kohtaa tutkimusten hyöty on aika selkeä, koska sen avulla voidaan kohdentaa oikeanlainen lannoite pellolle.

NIR-analytiikka näyttää kasveille lähiaikoina vapautuvat ravinteet

Eurofins Viljavuuspalvelulle on tullut uutta NIR-analytiikkaa. NIR-analytiikalla voidaan tehdä maa-analyysia, josta voidaan Halosen mukaan nähdä kasveille lähiaikoina vapautuvien ravinteiden määrä.

– Maassa on myös omia ravinnevarastoja, jotka vapautuvat pidemmän ajan kuluessa kasvien käyttöön. Tästä olisi tärkeää olla tietoinen, jotta voidaan suunnitella tuleva lannoitus järkevästi.

Rehunäytteitä käsittelemässä Maria Kiviaho.

Rehu- ja lanta-analyysit

– Lanta-analyysi on tärkeä, että tiedetään mitä ravinteita sitä kautta on mahdollista saada kasvien käyttöön. Lanta alkaa olla tänä päivänä arvokas hyödyke pelloilla. Rehuanalyyseistä nähdään rehujen ruokinnalliset arvot. Ruokinnan suunnittelulla tähdätään eläinten hyvinvointiin, terveyteen ja tuottavuuteen, Halonen toteaa.

Halonen suosittelee uutena tuotteena olevaa aperehuille tehtävää NIR-analyysiä.

Tutkimukset tärkeitä myös luomutiloille

Luomutiloille tarjottavat tutkimukset ovat samankaltaisia, kuin ns. normitiloillekin, mutta luomutiloilla käytetään pääasiassa orgaanisia lannotteita.

– Ihan samalla tavalla sielläkin katsotaan ravinnetilat ja suunnitellaan maanparannusta. Hyvä maan kasvukunto on edellytys hiilidioksidin sitoutumiseen maahan, sekä tavanomaisessa että luomutuotannossa, Halonen painottaa.

Maalajinmääritys tapahtuu aistinvaraisesti.

Akkreditoitua maalajinmääritystä

– Suurin osa Viljavuuspalvelun analyyseistä ovat akkreditoituja, eli ulkopuolisen tahon valvomia ja hyväksymiä. Olemme Suomen ainoa maatalouslaboratorio, jolla on akkreditoitu maalajinmääritys. Kyseessä on aistinvarainen määritys, jonka perusteella kaikki mittaustulokset luokitellaan viljavuusluokiin. Viljavuusluokittelun perusteella määräytyy peltojen lannoitustaso eli ravinteiden käyttömäärät, Halonen selventää.

Tutkimustulokset helppokäyttöisessä muodossa

Kaikki Eurofins Viljavuuspalvelu Oy:ltä saadut tutkimustulokset ovat helposti vertailtavissa edellisiin vuosiin ja ne löytyvät sähköisistä tulosjärjestelmistä.

– Meillä on sähköiset tilaus- ja tulospalvelut, joiden kautta tulokset saadaan helposti siirrettyä tarvittaessa myös asiakkaan yhteistyökumppaneiden tietojärjestelmiin, kuten viljelysuunnitteluohjelmiin tai meijereiden tietojärjestelmiin. Asiakkaalle tämä on helppoa ja joustavaa.

130 näytteiden keräilypistettä ympäri Suomen

– Kevään ja syksyn sesonkiaikoina meillä on 130 eri keräilypaikkaa, joista näytteet käydään noutamassa ja toimitetaan edelleen meidän laboratorioon. Keräilypaikat löytyvät meidän nettisivuilta, Halonen mainitsee.

Osoitteessa: www.tilauslaari.fi voi tehdä sähköisen tilauksen ja näytteet lähettään Eurofins Viljavuuspalvelulle Postin tai Matkahuollon kautta.

– Nettisivuiltamme löytyvät kattavat video-ohjeistukset näytteenottoon, pakkaamiseen ja lähettämiseen. Näytteitä voi tuoda myös itse suoraan laboratorioon.

www.eurofins.fi/agro/

Muita uutisia