Sotkamon Porakaivo Oy tarjoaa kokonaisvaltaiset maalämpö- ja porakaivoratkaisut ammattitaidolla

Facebook
11.06.2024 | Maa- ja metsätalous, Yrityselämässä tapahtuu

Sotkamon Porakaivo Oy on vuonna 1960 perustettu perheyritys. Kokemusta porausalalta on kertynyt yli 200 miestyövuotta. Nykyisin maalämpöjärjestelmien toimittaminen on yrityksen päätyötä, mutta porattuja vesikaivoja tehdään edelleen esimerkiksi isoille maatiloille.

– Tilan oma kaivo on pitkän päälle taloudellinen ratkaisu, toteaa Sotkamon Porakaivo Oy:n myynninvastaava/työnjohtaja Kari Mustonen.

– Porauskalustollamme pystymme tekemään riittävän suuria reikiä, joilla kaivoihin saadaan riittävästi vesipesää suurtakin vedentarvetta varten. Maatilalla on hyvä etukäteen miettiä, millainen on vedentarve, ja missä kaivon paikka voisi olla. Me toimitamme kaiken tarvittavan suunnittelusta poraamisen kautta pumppuihin.

Myös kesämökeille porataan paljon vesikaivoja, koska niistä saa kotitalousvähennyksen hyödynnettyä verotuksessa.

– Ihmiset haluavat puhdasta vettä myös kesäasunnoille, Mustonen muistuttaa.

Maalämmön oikea mitoitus on tärkeää

Tarvetta vastaava mitoitus on oleellista myös maalämpöpuolella. Oikein mitoitetun maalämpöjärjestelmän teho on riittävä läpi talven. Sotkamon Porakaivon ammattilaiset osaavat perustella asiakkaalle, millainen toteutus olisi hänen tapauksessaan järkevin.

– Korkeintaan pahimmilla -25 – -30-asteen pakkasilla tarvitaan lisälämpöä sähköllä tuotettuna. Maalämpöä ei kannata mitoittaa sellaiseksi, että se tuottaisi kaiken tarvittavan lämmön myös satunnaisilla huippupakkasilla. Tällöin investoinnin hinta nousisi tuhansilla euroilla, mikä ei ole taloudellista, Kari Mustonen sanoo.

Teknologisen kehityksen ennakointia

Kari Mustosen mukaan maalämmön keruupiiri on syytä mitoittaa ennakoivasti riittävän suureksi sitä silmällä pitäen, kun pumppu aikanaan vaihdetaan uuteen.

– Näin otetaan huomioon maalämpöpumppujen tehokkuuden ja hyötysuhteen jatkuva kehitys. Olen laittanut ensimmäisen maalämpöpumpun vuonna 1985, eikä tänä aikana teknologian kehitys ole osoittanut pysähtymisen merkkejä.

– Pitkällä kokemuksella ja vahvalla ammattitaidolla pystymme määrittelemään, millainen ratkaisu olisi asiakkaalle toimivin. Halvin se ei ole. Emme halua tehdä asiakkaille liian matalia kaivoja tai muita kestämättömiä ratkaisuja. Laadukas toteutus on pitkässä juoksussa asiakkaan etu. Meillä kuuluu hintaan aina myös suunnittelu, Mustonen korostaa.

Maalämpö on vaivaton ja käytössä huippuedullinen

Maalämmön valitsevat usein maaseudulla asuvat ikäihmiset, jotka vaihtavat lämmitysmuotoa öljy- tai puukattilalämmityksestä vaivattomampaan ratkaisuun.

– Varsinkin puulämmitys vaatii työtä. Maaseudulla ihmiset ikääntyvät ja heidän kuntonsa heikkenee. Lapset ovat maailmalla, eikä ole enää polttopuun tekijää. Maalämmön turvin vanhukset pystyvät jatkamaan kotona asumista.

– Öljylämmityksestä siirrytään tänä päivänä maalämpöön jo pelkästään öljyn korkean hinnan vuoksi. Esimerkiksi 2000-luvun alussa rakennettujen omakotitalojen öljylämmityskustannukset ovat valtavat. Talon ostanut nuori perhe saisi silläkin rahalla aika monta vaippapakettia, Mustonen vertaa.

Kari Mustonen on huolestunut asutuksen ohjaamisesta kasvukeskuksiin mm. pankkien lainoituksella.

– Lainaa on vaikeampi saada maaseudun syrjäiseen kohteeseen kuin vaikkapa taloon Kuopion saaristokaupungissa. Juurevaa, maanläheistä asumista haluavat ovat ikävässä tilanteessa. Monissa perheissä tilanne saattaa olla jo niin paha, että öljylämmitys vie liian paljon euroja vuodessa. Esimerkiksi 3 000 litraa öljyä maksaa n. 6 000 €. Koska pankista ei saa lainaa maalämpöinvestointiin, on omasta talosta muutettava pois.

Kotitalousvähennys on hyvä tukimuoto

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla korotettua kotitalousvähennystä öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin.

Kari Mustonen kuitenkin muistuttaa, että muut tukimuodot poissulkevat kotitalousvähennyksen.

– Monissa tapauksissa kotitalousvähennys olisi taloudellisesti parempi ratkaisu. Esim. ARA:n tukeen on esitettävä talon energiatodistus, jonka saaminen maksaa. Lisäksi kotitalousvähennys on automaattinen etu, kun taas muut tuet ovat harkinnanvaraisia ja niiden käsittelyajat ovat pitkiä.

Asiakas on ykkönen

Sotkamon Porakaivo hoitaa kaiken suunnittelusta toteutukseen. Yritys poraa lämpö- tai vesikaivon ja asentaa laitteet. Asiakkaan kannalta on yksinkertaista, kun koko järjestelmän toimittaa yksi ja sama taho.

– Palvelemme yksilöllisesti ja vastuullisesti. Meillä on omat porarit ja asentajat. Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme asiakaspalautteen perusteella. Ennakkoon emme peri maksuja, vaan laskutamme vasta valmiista ja hyväksytystä työstä, Kari Mustonen toteaa.

– Porarit ja asentajat ovat tilanteen tasalla, ja asiakas tietää aina, kehen voi ottaa yhteyttä. Asentajamme jättävät asiakkaalle puhelinnumeronsa sitä varten, jos jotain kysymistä ilmenee, Mustonen kertoo.

Laitevalmistajan tietotaitoa asentajille

Ammattitaidon takeena on asentajien jatkuva kouluttautuminen. Sotkamon Porakaivo Oy:lla on Thermian lämpöpumppujen edustus, ja Thermia Finland Oy tarjoaa asentajille koulutusta uusiin laitteisiin sitä mukaa kun niitä markkinoille tulee.

Korkeasta laadusta ja asiakastyytyväisyydestä tunnetun Thermian toimintatapaan kuuluu, että yleisimmin tarvittavat varaosat on löydyttävä jälleenmyyjän hyllystä.

– Meillä on laaja varaosavalikoima. Myös vesikaivojen pumppujen suhteen ylläpidämme kattavaa varastoa molemmissa toimipisteissä eli Sotkamossa ja Kaavilla.

– Olemme vakiintunut ja tunnettu kotimainen toimija, joka on aina tavoitettavissa. Meillä palvelee 24/7-päivystys. Tarjoamme myös huoltopalvelut laitteiden koko elinkaaren ajalle, Kari Mustonen kuvailee.

Tekijöille töitä tarjolla

Maalämmön kysyntä on Kari Mustosen mukaan tasaisen hyvää, mutta yrityksen kannalta ongelmana on työvoimapula.

– Osaavia ammattilaisia tälle alalle ei valmistu suoraan mistään koulusta. Työ on monipuolista ja vaativaa, ja siinä tarvitaan myös asiakaspalveluhenkeä. Motivoituneille tekijöille löytyy kyllä töitä, palkat kestävät vertailun oikein hyvin, Mustonen vinkkaa.

Kari Mustonen, p. 040 529 1599, [email protected]
Peter Kemppainen, 040 624 8800, [email protected]

sotkamonporakaivo.fi
facebook.com/sotkamonporakaivo
instagram.com/sotkamonporakaivo

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia