Vierimetsien hoidolla varmuutta sähköntoimituksiin

Hoidettu keskijännitelinja: johtokadulla ei ole raivaustarvetta ja vierimetsä on harvennettu. Kuva: Anu Hilli, Metsäkeskus
Hoidettu keskijännitelinja: johtokadulla ei ole raivaustarvetta ja vierimetsä on harvennettu. Kuva: Anu Hilli, Metsäkeskus
15.07.2024 | Maa- ja metsätalous

Tavallista suuremmat myrskyt herättävät huolta siitä, katkeaako sähkö ja kuinka pitkäksi aikaa. Erilaisten sääilmiöiden aiheuttamat sähkönjakelun keskeytykset ovat yleisimpiä keskijännitteisessä sähköverkossa. Keskijännitteisten sähkölinjojen toimintavarmuutta voidaan lisätä kiinnittämällä huomiota niiden vieressä sijaitsevien metsien hoitoon.

Sähkömarkkinalain siirtymäajan mukaan vuoden 2028 lopussa sään aiheuttama sähkökatkos saa kestää asemakaava-alueella enintään kuusi tuntia. Haja-asutusalueella se saa kestää enintään 36 tuntia. Lakiin kirjatut vaatimukset yhdessä sähkökatkosten vakiokorvausjärjestelmän kanssa ovat johtaneet siihen, että sähköverkkoyhtiöt ovat investoineet huomattavasti keskijännitteiseen sähköverkkoon.

Johtokadun, eli alueen, jolla voimajohto kulkee, pysyminen avoimena takaa sähköntoimituksen varmuuden. Voimajohtojen vieressä kasvavaan puuston laatuun ja hoitoon kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota.

Oikea-aikainen metsänhoito vähentää sähkönjakelun keskeytyksiä

Keskijännitteisten sähkölinjojen sähkönjakelun toimintavarmuutta on lisätty erillisillä vierimetsienhoitohankkeilla, linjojen siirtämisellä teiden varteen, maakaapeloinnilla ja johtokatujen leventämisellä. Lisäksi vierimetsien hoitoa tehdään sähkölinjojen läheisyyteen kohdistuvien hakkuu- ja hoitotöiden yhteydessä.

Vierimetsien hoidossa huomioidaan toimenpiteet koko metsän elinkaaren ajalta. Metsänomistajat voivat keskijännitelinjojen vierimetsissä toteuttaa metsänhoidon tavoitteitaan monin eri tavoin.

– Metsänomistajien tietoutta sähkölinjojen vierimetsien hoidosta voidaan lisätä tuomalla esiin eri metsänkasvatusvaihtoehtojen soveltuvuutta vierimetsiin, painottaen oikea-aikaisia metsänhoidon toimenpiteitä. Oikea-aikaiset metsänhoito- ja hakkuutyöt vähentävät sähkönjakelun keskeytyksiä. Lisäksi edistetään luonnon monimuotoisuuden huomioimista metsänkasvatuksessa, kertoo projektipäällikkö Anu Hilli Suomen metsäkeskuksesta.

Riskialueita kartoitetaan parhaillaan Lapin alueella

Metsäkeskuksen vetämä Sähkölinjojen vierimetsät kuntoon -hanke parantaa sähkönjakelun varmuutta kartoittamalla Lapin alueen keskijännitteisten sähkölinjojen vierimetsien riskipuita sekä lumi- ja tuulituhojen riskialueita. Tässä apuna on Metsäkeskuksen avoin metsä- ja luontotieto.

Hanke kannustaa metsänomistajia metsänhoitoon ja sähkölinjojen vierimetsien hakkuu- ja hoitotoimenpiteisiin sekä jakaa tietoa hyvästä metsänhoidosta, joka parantaa hiilensidontaa ja pienentää tuhoriskejä ilmastonmuutoksen edetessä. Kevään aikana hanke on järjestänyt metsänomistajia kiinnostaneita webinaareja. Luvassa on myös lisää infotilaisuuksia sekä verkossa että maastossa.


Tekstilähde: Metsäkeskus

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia