ARA:n avustuksia hyödynnetty taloyhtiöiden korjaushankkeissa vuosi vuodelta enemmän

Kuvalähde Pexels, kuvaaja Ksenia Chernaya
Kuvalähde Pexels, kuvaaja Ksenia Chernaya
10.07.2023 | Rakentaminen

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri kertoo, että valtion korjaus- ja energia-avustuksia hyödynnetään taloyhtiöiden korjaushankkeissa vuosi vuodelta enemmän.

– ARA:n avustukset kannustavat käynnistämään niin putki- kuin energiaremonttejakin. Niiden vaikutus on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä ne ohjaavat suomalaisia pitämään huolta taloyhtiöissä kiinni olevasta kansallisesta varallisuudestamme, Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen sanoo.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrin tuloksista käy ilmi, että putkiremonteille on haettu valtion ARA-avustuksia vuosi vuodelta enemmän. Tämänkertaisessa vuoden 2023 mittauksessa raportoiduista remonttihankkeista 18 % on ollut sellaisia, joissa avustusta on haettu. Alkukeväästä julkaistun Energiabarometrin tulokset ovat näyttäneet, että energiaremonttien kannalta avustusten rooli on erityisen tärkeä.

Hallitusohjelma tunnistaa hyvin taloyhtiöiden tulevaisuuden haasteet

Uudessa hallitusohjelmassa Isännöintiliitto on tyytyväinen siihen, että siinä pureudutaan taloyhtiöiden tulevaisuuden haasteisiin monipuolisesti. Asunto-osakeyhtiölaki aiotaan päivittää, taloyhtiöiden puuttumista häiriötilanteisiin ja asuntojen hallintaanottoa helpotetaan, minkä lisäksi alueiden eriytymisen tuomia haasteita ratkotaan ministeriörajat ylittävässä selvitysryhmässä. Miinuksena on valtion korjausavustusten pieneneminen taloyhtiöille.

Alueiden eriytyminen on iso haaste taloyhtiöille

Isännöintiliitto on puhunut alueiden eriytymisen tuomista haasteita taloyhtiöille ja taloyhtiöiden hallitun alasajon sääntelyn selkeyttämisen tarpeesta. Isännöintiliitto on myös ajanut kunnossapitotarveselvityksen pidentämistä 10 vuoteen ja sen laatuvaatimusten selkeämpää määrittelyä.

Asuminen muuttuu erilaisten alueiden mukana ja erilaiset kiinteistöt vaativat erilaisia ratkaisuja. Siksi on hienoa, että alueiden eriytymisen tuomia haasteita ratkotaan ministeriörajat ylittävässä selvitysryhmässä. Kaikissa muutoksissa on tärkeää muistaa kuulla myös sidosryhmiä, jotta muutokset saadaan toteutettua arjen kannalta fiksusti.

Energiatehokkuusdirektiivin kansallinen liikkumavara tärkeää

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo kiristyksiä rakennusten energiatehokkuudelle ja lisännee energiaremonttien tarvetta. Hallitusohjelman mukaisesti kuitenkin EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kirjausten on mahdollistettava mahdollisimman laaja kansallinen liikkumavara. Tämä on erityisen tärkeää, kun avustusmäärärahat ovat pienenemässä, eikä rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo liikaa tiukennuksia taloyhtiöille.

Tekstilähde: Isännöintiliitto

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä