Pyydä tarjous

Asuntomessualueella pääsee kokemaan myös venemessut

Active Expo Oy:n järjestämissä uivissa tapahtumissa on aina tarjolla myös veneiden koeajomahdollisuus.
Active Expo Oy:n järjestämissä uivissa tapahtumissa on aina tarjolla myös veneiden koeajomahdollisuus.
01.07.2022 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu

Naantalin kaupungin haettua asuntomessuja merenrantakohteeseen, Naantalin Venemessuja yli 10 vuotta järjestänyt Active Expo Oy aloitti neuvottelut asuntomessujen sisälle järjestettävästä veneilyyn keskittyvästä messutapahtumasta. Asuntomessujen venemessut järjestetään toukokuun lopulla järjestettävien Naantalin Venemessujen jatkeeksi.

– Kun Naantalin Asuntomessujen sijainti varmistui ja saatiin tieto siitä, että kohteeseen tulee uusi satama, syntyi win-win-tilanne asuntomessuorganisaatiolle sekä Naantalin Venemessuja järjestävälle Active Expo Oy:lle. Yhteistyön ansiosta asuntomessujen aikaan saadaan venekalustoa alueen satamaan ja Naantalin Venemessut saavat puolestaan uudenlaista yleisöä omalle tarjonnalleen, Active Expo Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Levanto kertoo.

Tähtäimessä on tavoittaa uutta veneilystä kiinnostunutta kohderyhmää

– Asuntomessut keräävät niin paljon ihmisiä, että sieltä löytyy varmasti uusia potentiaalisia veneilyharrastajia. Ihmiset saattavat olla kiinnostuneita veneilystä, mutta eivät ole kuitenkaan aiemmin käyneet venemessuilla. Uskon että Naantalin Asuntomessuilla tullaan tavoittamaan paljon uutta veneilystä kiinnostunutta porukkaa. Kun kohteessa on uusi satama ja hienosti laitetut puistoalueet sen ympärillä, siinä on helppoa fiilistellä veneilyharrastuksen aloittamista käytännössä, Levanto rohkaisee.

Veneen koeajossa kannattaa pohtia, onko vene käyttötarkoitukseensa nähden oikean kokoinen.

Veneilybuumi ja maailman kriisit aiheuttavat haasteita venevalmistajille

Nyt eletään Levannon mukaan haastavaa aikaa, koska venetehtailla on mm. komponenttipulaa, johtuen mm. koronapandemiasta sekä Ukrainan sodasta.

– Olemme vielä hiukan sillä ajatuksella, että emme kovin tarkasti tiedä millaista venekalustoa paikalla tullaan näkemään. Yleensä siinä vaiheessa vuotta, kun Naantalin Asuntomessutapahtuma järjestetään, kaikkien veneiden pitäisi olla jo myytynä kauppiaiden puolesta. Tällä hetkellä myydään muutenkin jo useissa tapauksissa kesää 2023. Tämä on kuitenkin hyvin kiinnostava konsepti venetehtaidenkin mielestä, joten monet venetehtaat tekevät kaikkensa, että tapahtumaan saadaan mahdollisimman paljon uutuusveneitä.

Levanto mainitsee, että Naantalin Venemessujenkin tilanne näytti suurelta kysymysmerkiltä vielä kuukausi ennen tapahtumaa, mutta lopulta kaikki kääntyi parhain päin ja tapahtumaan saatiin hyvä määrä veneitä.

Messuvierailla suuret odotukset tarjonnasta

– Nyt kun lähes kaikki venemessut oli peruttu viimeiset kaksi vuotta, yleisöllä on suuret odotukset nähdä uutuusveneitä. Toki myyjillä ja valmistajilla on myös halu näyttää niitä, mutta nyt on pulaa vähän kaikesta. Veneily on lisäksi ollut todella suosittua tässä korona-aikana ja siitä on tullut monelle uusi harrastus. Tästä syystä venekauppa on käynyt todella kuumana. Tällä hetkellä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, siksi toimitusajatkin menevät pahimmillaan jopa kahden vuoden päähän, Levanto harmittelee.

Venemessuilla nähtävistä veneistä kotimaisten veneiden osuus on yli 50 %, jonka lisäksi ulkomaiset maahantuojat tuovat tapahtumaan lähinnä eurooppalaisten valmistajien veneitä.

Sähköveneet ja muut vesikulkuneuvot

– Sähköveneet ovat olleet nyt selvästi esillä ja Suomessakin toimii useita pienempiä sähkövenevalmistajia. Huomionarvoista on, että moottoriveneiden määrä on purjeveneisiin nähden moninkertainen, johtuen niiden kysynnästä. Purjeveneitä myydään lopulta aika vähän. Suosiotaan ovat kasvattaneet myös muut vesikulkuneuvot, kuten vesijetit, jotka ovat olleet viimeisen parin vuoden aikana todella suosittuja ja niitä on rekisteröity ihan ennätysmäärät.

Levanto kertoo, että tapahtumassa nähdään uudenlaisiakin veden päällä liikkumiseen suunniteltuja kulkuneuvoja, kuten maailman ensimmäinen veden päällä liikkuva sähköpolkupyörä, Manta5 Hydrofoiler XE-1.

Telvan Candela edustaa innovatiivista sähkövenedesignia

– Telvan Candela on todella innovatiivinen sähkövene, jota on jo aika paljon testattukin. Sillä päästään hyviin nopeuksiin, koska veneen runko nousee vedestä foilien avulla vedestä ylös. Candelan huippunopeus on 22 solmua ja yhdellä täydellä latauksella päästään yli 50 meripeninkulmaa. Candela on ollut markkinoilla jo muutamia vuosia.

Levannon mukaan sähköveneiden latausverkosto on jo ihan hyvä, koska kaikista satamista löytyy jo luontaisesti sähkövirtaa. Sähköveneiden lataus onnistuu siis normaalilla maasähköllä.

Veneilyvaatteita ja -varusteita

Venemessujen maaosastoilla on tarjolla myös merihenkisiä vaatteita, veneilyvarusteita sekä muutakin vapaa-aikaan liittyvää.

– Venemessualueeseen kuuluu asuntomessujen satamassa sijaitseva energiapuisto, jossa on hienot aurinkokennoilla katetut paviljongit.

Moottoriveneiden kysyntä nyt on moninkertaista purjeveneisiin verrattuna.

Tapahtumassa on mahdollista koeajaa veneitä

– Järjestämissäni uivissa tapahtumissa on aina tarjolla veneiden koeajomahdollisuus. Silloin kun veneet ovat jo vesillä, se on luonteva tapa esitellä veneitä. Aika usein se on mennyt niin, että Helsingin Venemessuilla helmikuussa on alustavasti hierottu kauppaa asiakkaan kanssa ja Naantalin Venemessuilla päästään sitten vahvistamaan kauppa, kun vene on saatu ensin koeajaa. Uivat tapahtumat ovat kaupallisessa mielessä todella tärkeitä. Itse en uskaltaisi lähteä ostamaan venettä ilman koeajomahdollisuutta, Levanto pohtii.

Levanto opastaa, että veneen koeajossa kannattaa pohtia sitä, onko vene käyttötarkoitukseensa nähden oikean kokoinen.

– Jos vene tulee pelkästään yhteysalukseksi, pienikin riittää, mutta jos sillä on tarkoitus matkustaa ja siellä on tarkoitus yöpyä ja viettää muutenkin aikaa, silloin tarvitaan paljon enemmän tilaa. Myös veneiden materiaalivalinnat kannattaa miettiä käyttötarkoituksen mukaan, eli onko se huoltovapaata alumiinia vai lasikuitua. Myös veneiden taloudellisuus on herättänyt aiempaa enemmän mielenkiintoa.

Kaikki asuntomessukävijät ovat oikeutettuja vierailemaan myös venemessuilla

– Asuntomessualueen satamassa sijaitsee myös asuntomessujen ravintola-alue, missä järjestetään myös artisti-illat. Tapahtumaan omalla veneellä saapuminen ei ole valitettavasti mahdollista, mutta Turusta ja Naantalista kulkee vesibussi useamman kerran päivässä asuntomessujen venenäyttelysatamaan, mikäli veneellä saapuminen kiinnostaa, Levanto opastaa.

www.naantalinvenemessut.fi/asuntomessut

www.facebook.com/naantalinasuntomessujenvenemessut