Citymökkeilyssä yhdistyvät luonnonläheisyys, palvelut sekä kulttuurielämykset

Kuva: Pihla Liukkonen
Kuva: Pihla Liukkonen
12.03.2024 | Rakentaminen

Kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsevalla Mäntyharjulla on vahva pyrkimys kiihdyttää citymökkeilyn suosiota. Tarjolla on yhteensä 60 citymökkitonttia, joille on mahdollista rakentaa juuri omannäköinen omakotitalomainen kakkoskoti. Citymökki voi tarjota arjen luksusta niin etätyöskentelyyn kuin tulevaisuudessa siintäviin eläkepäiviinkin.

– Olemme lähdössä mukaan K50-messuillle Tampereelle ja Turkuun, koska olemme kiinnostuneita kuulemaan, mitä reilu 50-vuotias vapaa-ajanasukas tahtoisi omakotitalomaiselta asumiselta, Mäntyharjun elinvoimakehittäjä Katja Kalenius toteaa.

Pyrkimystä edistävät Mäntyharjun keskustataajamassa, esimerkiksi Pyhävedenrannassa, sijaitsevat lukuisat edulliset citymökkitontit. Lisäksi koko keskustaajaman alueella aloitetaan valokuituyhteyksien rakentaminen.

– Meidän citymökkeilykonsepti soveltuu erityisen hyvin ihmisille, jotka haluavat päästä omaan rauhaan, rakentaa edullisen, helposti ylläpidettävän ja hyvin saavutettavan kakkoskodin, joka sijaitsee hyvien palveluiden äärellä. Vierestä löytyvät upeat vesistöt ja luontomatkailureitistöt, Kalenius kuvailee.

Kuva: Pihla Liukkonen

Mäntyharjun sijainti on optimaalinen, vaikkapa pääkaupunkiseutuun peilaten, koska Mäntyharjulle ajaa autolla vain kahdessa tunnissa Helsingistä. Mikäli ei halua autoilla tai ei omista autoa, Mäntyharjun juna-asemalla pysähtyy 12 kaukojunavuoroa vuorokaudessa, joten kulkemiseen ei tarvitse välttämättä omaa autokaan. 5- ja 15-tien välissä, pääteiden varressa, sijaitseva Mäntyharju on monella tapaa optimaalisella sijainnilla. Mäntyharjun keskustaajamasta on sekä Mikkeliin että Kouvolaan vain noin 40 minuutin ajomatka.

– Junalla tästä pääsee helposti Kuopioon, Mikkeliin ja Kouvolaan. Päiväretketkin on helppoa tehdä halutessaan junalla. Ristiinasta kesäisin lähteville Aino-laivan Saimaa-risteilyillekin ajelee puolessa tunnissa. Olemme todella hyvä "base camp" -sijainti, koska kaikki itäisen Suomen keskittymät ovat järkevän matkan päässä Mäntyharjulta, Kalenius pohtii.

Edullisen rakentamisen ja asumisen lisäksi Kalenius painottaa keskustan tarjoamia monipuolisia palveluita, joiden olemassaolon mahdollistaa Mäntyharjun runsas kausiasukkaiden määrä. Mäntyharjun 5 500 vakituinen asukasmäärä kasvaa kesäkaudella liki 20 000 asukkaaseen.

Kurkonniemestä on tulossa tontteja myyntiin.

Rakenna juuri sellainen citymökki kuin haluat

– Meillä on keskustaajamassa todella löyhä asemakaava, joten täällä on todellista vapautta rakentaa juuri omannäköinen talo. Keskustaajamassa citymökkejä varten on varattu 60 omakotitalotonttia, jotka sijaitsevat Pyhävedenrannassa. Näiden lisäksi tulee tarjouskauppamyyntiin kolme todella upeaa citymökkitonttia Kallaveden rannalta, joka on myös meidän päävesistö. Tarjouskauppaan kuuluvat kolme rantatonttia ovat maastoltaan kaunista ja alavaa kangasmetsää.

Kalenius kertoo, että Mäntyharjulta löytyy monta erillistä vesistöä, jotka kuitenkin yhdistyvät toisiinsa ja esim. Juolasvedeltä pääsee aina Voikoskelle ja Verlaan saakka.

Mäntyharjulla on pitkä historia tukin uittamisesta, sillä kunta on sijainnut tukinuittoreitin varrella. Kunnan alueelta löytyy myös lukuisia kalliomaalauskohteita, joista yksi sijaitsee nyt myyntiin tulevien kolmen tarjouskauppakohteen läheisyydessä.

– Mäntyharjussa on kalliomaalauksia useammassakin paikassa. Nyt myyntiin tulevien Kurkonniemen kangasmetsätonttien läheisyydestä löytyy Puukonvuoren kalliomaalaukset. Heti kun tullaan tänne suuntaan Mäntyharjua, maiseman jylhyys, korpimaisuus, metsät ja puhdas vesi alkavat korostumaan elementteinä. Yksi meidän suosituista melontareiteistä kulkee Kallaveden rannalla sijaitsevien tonttien edustalta, Kalenius kertoo.

Vesillä liikkujille Mäntyharjun vesistöt tarjoavat loistavat mahdollisuudet.

Kuva: Pihla Liukkonen

Edullisia tontteja

Kolmen tarjouskauppaan tulevan citymökkitontin lisäksi Mäntyharjulla on myynnissä myös 17 muuta mökkitonttia, jotka tarjoilevat vähän eri tyyppistä maastoa, jyrkempää tonttimaastoa ja upeita kallioita. Tonttien hinnat vaihtelevat tonttityypin mukaan, joten jokaiseen makuun löytyy varmasti sopiva tontti.

– Keskustaajaman citymökkitonttien koot vaihtelevat 1500–2000 neliön välillä ja tontit maksavat 1–5 euroa/neliö, sisältäen myös tontilla olevan puuston, Kalenius mainitsee.

Keskustaajaman citymökkitontit sijaitsevat alueella, jota on rakennettu isommin 2000-luvun alkupuolella. Alueelta löytyy suosittu uimaranta sekä citypatikka-rantareitti, joka kulkee aivan alueen vierestä. Pyhävedenrannalta on todella lyhyt matka Teeriniemeen, mistä löytyy ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja.

– Mäntyharju on perustettu vuonna 1595. Juhlimme tänä vuonna 429-vuotista historiaamme, joka on monella tapaa hyvin mielenkiintoinen.

Kuva: Pihla Liukkonen

Kahden aikuisen esteetön koti

Mäntyharjulle tulevissa kausiasukkaissa korostuu Kaleniuksen mukaan selkeästi ikäryhmä, joka alkaa miettiä eläkkeelle jäämistä.

– Citymökki voi olla vapaa-ajanasunto, mutta myös kahden aikuisen esteetön koti. Nyt kun rakennetaan täysin uutta, uudisrakennuksesta saadaan tehtyä juuri sellainen kuin oman loppuelämän tarpeisiin halutaan – lähellä keskustaajaman monipuolisia palveluita ja rautatieasemaa.

Mäntyharjun kirkonkylältä löytyy 1800-luvulta säilynyttä upeaa rakennuskantaa sekä kulttuurin kaksi pääkohdetta Taidekeskus Salmela ja Suomen toiseksi suurin puukirkko.

Kuva: Pihla Liukkonen

Luontoa, kulttuuria ja elämää

– Kulttuuritarjonta on meidän kokoiseksi kunnaksi varsin runsasta – olemmekin yksi tunnetuimpia ja rakastetuimpia kausiasutuksen kohteita Suomessa. Mäntyharjulla järjestetään paljon konsertteja, kunnasta löytyy kaksi kesäteatteria, elokuvateatteri sekä omat Ilokuvat-elokuvafestivaalit. Urheilun osalta meillä on uusi ja todella laadukas monitoimihalli, Kisala, missä voi harrastaa yli 20 lajia. Kisalasta löytyy mm. täyspitkä salibändikenttä, kilpatasoinen lattia, olympiatasoinen tatami, kiipeilyseinät, hyppymontut ja trampoliineja, Kalenius kertoo.

Helmikuussa Vantaan Ducks ja Turun TuTo Volley tulevat pelaamaan Kisalaan mestaruusliigan ottelun, joka näytetään Ruutu+ -palvelussa. Mäntyharjun kunta on Kaleniuksen mukaan sitoutunut järjestämään kyseiselle viikonlopulle todella suuren määrän oheistapahtumia ja sitä kautta katsojia otteluun. Tapahtuma ajoittuu Etelä-Suomen alueen ensimmäiselle hiihtolomaviikonlopulle.

Mäntyharjulla on myös yli 100 km sisämaan laadukasta hiihtoreitistöä. Kesällä Mäntyharjun keskustasta pääsee kävellen Repoveden kansallispuistoon. Reitiltä löytyy paljon laavuja, kotia sekä perinteistä mökkivuokrausta. Mäntyharju-Repovesi-reitistö on palkittu vuonna 2015 vuoden retkikohteena. Tänä vuonna Mäntyharju sai kunniamaininnan Suomen Matkailualan liiton Vuoden matkailualue -kilpailusta viipymän pidentymisestä.

– Mäntyharjulla on myös oma moottoriurheilukeskus, jota ylläpitää yksi aktiivisimmista yhdistyksistämme Mäntyharjun Moottorikerho. Heillä on laadukas moottorirata, jonka rinnalla toimii myös jäärata. Samalla alueella on myös hyvät reitistöt enduron harrastamiseen, Kalenius esittelee.

Kuva: Pihla Liukkonen

Kehittynyt mökkipalveluverkosto auttaa kakkoskodin ylläpidossa

– Meillä on Mäntyharjulla noin 5000 kesämökkiä, joiden ympärille on muodostunut mökkipalveluita tarjoava palveluverkosto.

– Verkostoon kuuluu mm. mökkitalonmiespalvelua tarjoavia yrityksiä, jotka osaltaan varmistavat, että kiinteistö pysyy kunnossa, eikä paikalle eksy asiattomia vieraita. Tämä on turvallista maaseutumaista pitäjää, josta löytyy tarvittavaa palveluinfraa citymökin ylläpitoon liittyen, vaikka omistajat olisivat poissa pidemmänkin aikaa, Kalenius toteaa.

Kuva: Pihla Liukkonen

Mäntyharjulla myös tasokasta ravintolatoimintaa

Mäntyharjulta löytyy laadukkaita ravintola- ja kahvilapalveluita myös ympärivuoden. Talvisaikaan palvelevat mm. juuri avattu Bistro Muru, Reissuravintola sekä thaimaalainen ravintola Krua Lawoe. Kesäaikaan kävijöitä ja asukkaita palvelevat kesä- ja torikahvilat sekä lisäksi Kurkiniemen kesäravintola, joka on varustettu kivalla kesäterassilla Pyhäveden suuntaan.

– Voikosken suunnalta, 20 minuuttia keskustasta, sijaitsee WHD Gård, missä on todella laadukkaat ravintolapalvelut. Siellä järjestetään tulevana kesänä myös kouluratsastuksen SM-kisat, Kalenius mainitsee loppuun.

www.mantyharju.fi | Facebook | Instagram

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä