Helsingin Roihupeltoon nousee suurkampus ammatillisen koulutuksen muuntuviin tarpeisiin
Stadin ammattiopiston Roihupellon kampus. Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit
14.04.2022 | Rakentaminen
Stadin ammatti- ja aikuisopistolle rakennetaan uusi kampus, johon tulee ammattiin oppimista tukevat nykyaikaiset tilat 4 500 opiskelijalle. Roihuvuoren kampus korvaa kuudessa eri toimipisteessä olevat tilat. A-Insinöörien vastuulla Lujatalon elinkaarimallilla toteuttamassa hankkeessa on rakenne- ja elementtisuunnittelu.
Helsingin kaupungin Stadin ammatti- ja aikuisopiston uuden kampuksen rakentaminen alkaa Roihupellossa tämän vuoden aikana. Tilat rakennetaan kasvavalle joukolle opiskelijoita ja ammatillisen koulutuksen muuntuviin tarpeisiin.
Kampuksen tilat on suunniteltu noin 3 000 lähiopetuksessa olevalle opiskelijalle. Tämän lisäksi noin kolmannes opiskelijoista opiskelee työelämässä tai muuten oppilaitoksen ulkopuolella.
– Kampusrakennuksen erityispiirteenä ovat hyvin monenlaiset tilat luokkahuoneista varasto- ja konehalleihin. Suunnittelussa on huomioitava esimerkiksi se, että rakennuksen sisään tulee opetuskäyttöön useampia siltanostimia. Ne tarvitsevat käyttöalueelleen vapaata tilaa, mikä vaatii pidemmät jännevälit kuin muualla rakennuksessa, suunnittelupäällikkö Tuomo Virtanen A-Insinööreistä kertoo.
Uusi oppilaitos korvaa Stadin ammatti- ja aikuisopiston kuudessa eri toimipisteessä eri puolilla Helsinkiä toimivat tilat. Kampukselle siirtyvät mm. logistiikka-, turvallisuus- ja kiinteistöalan, sähkö- ja automaatioalan sekä kone- ja tuotantotekniikan opinnot.
– Pihalle tulee erillisiä rakennuksia logistiikka-alan opiskelijoiden käyttöön tuleville ajoneuvoille. Ne on suunniteltava purettavuuden periaatteella, eli lähtökohtana on, että rakennukset voidaan tarvittaessa purkaa ja siirtää muualle, Virtanen kertoo.
A-Insinöörit vastaa Lujatalon elinkaariurakkamuodolla toteuttamassa hankkeessa rakenne- ja elementtisuunnittelusta.
Kampus hyödyntää omaa uusiutuvaa energiaa
Lujatalo vastaa elinkaarihankkeessa oppilaitoksen suunnittelun, rakentamisen ja 20 vuoden ylläpitopalveluiden toteuttamisesta sekä kohteen luovutuskuntovaatimusten täyttymisestä. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 44 000 bruttoneliömetriä.
Kampus rakennetaan resurssiviisaasti. Sen hiilijalanjälki tulee olemaan vähintään 10 prosenttia pienempi kuin vertailulaskelman. Osa rakennuksen energiankulutuksesta tuotetaan paikan päällä uusiutuvilla energiamuodoilla. Kampukselle tulee mm. maalämpöjärjestelmä.
– Rakennukseen tulee myös paljon viherkattoa ja aurinkopaneeleja. On tärkeää, että katto kestää kuorman ja rakenteet toimivat rakennusfysikaalisesti oikein, Virtanen kertoo.
Roihupellon kampuksen arkkitehtisuunnittelijana on Verstas Arkkitehdit Oy. Rakentaminen alkaa purkutöillä kesällä 2022 ja tilat on tarkoitus ottaa käyttöön tammikuussa vuonna 2026.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?