Pyydä tarjous

Naantalin saaristoluonto tarjoaa asuntomessualueelle upeat puitteet

Naantalin asuntomessualueen suunnittelusta vastanneen Oscu Uurasmaan mukaan alue tarjosi suunnittelijalle hyviä elementtejä, mutta myös sopivasti haasteita. (Kuvaaja: Maija Gylen)
Naantalin asuntomessualueen suunnittelusta vastanneen Oscu Uurasmaan mukaan alue tarjosi suunnittelijalle hyviä elementtejä, mutta myös sopivasti haasteita. (Kuvaaja: Maija Gylen)
30.06.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Naantalin asuntomessualueen lopputuloksessa näkyy ympäröivän saaristoluonnon kunnioitus. Naantalin asuntomessualue, Lounatuuli, sijaitsee luonnonkauniilla Luonnonmaan saarella, joka on kasvava ja kehittyvä asuinalue. Alue sijaitsee lähellä arjen ja hyvinvoinnin palveluja, vain noin viiden kilometrin päässä Naantalin keskustasta. Takapihalla asukkaita tervehtii merellinen tuulahdus ja metsäinen kallioluonto.

– Alue on monella tavalla kaunis – se on luonnonkaunis ympäristö, joka tarjoilee kulttuurimaisemaa ja alueen ympärillä on lisäksi golfkenttää ja merenlahtea. Siinä on paljon sellaisia elementtejä, jotka antoivat hyviä elementtejä kaavoitukselle, asettaen samalla haasteita – haasteita siinä mielessä, että kuinka niitä voidaan säilyttää ja huomioida suunnittelussa, kaavoitusarkkitehti Oscu Uurasmaa kertoo.

Naantalin Asuntomessualueen suunnittelusta ja kaavoituksesta vastannut Uurasmaa on itse paljasjalkainen naantalilainen.

– Olen toki käynyt opiskelemassa Tampereella ja hakemassa Turussa työkokemusta, mutta sittemmin palannut takaisin kotikaupunkiini. Tämä on niin kiva paikka, että minnepä täältä lähtisi, Uurasmaa naurahtaa.

Kaavoituksen raamit löytyivät aluetta ympäröivästä saaristoluonnosta

– Kohde sijaitsee saaristossa ja saaressa, mutta samalla se on ison saaren keskellä, eikä siellä ole paljon rantaviivaa. Keskeisessä roolissa on enemmänkin saaristoluonto, maastonmuotoina ja kasvillisuutena, joka tulee siitä, että alue on ollut joskus vuosisatojen saatossa merenpohjaa.

Uurasmaa kertoo, että alueelle tyypillistä pienipiirteistä kallionmuotoa on huomioitu katulinjauksissa sekä tonttien ja rakennusten sijoittelussa. Tätä kautta on saatu säilytettyä kauneimpia kallionmuotoja sekä muitakin luontoarvoja.

– Alueelle on ominaista, että näitä säilytettävä asioita limittyy ja lomittuu rakennettuun ympäristöön. Ihmisen rakentamaa ympäristöä on koetettu minimoida ja saada koskematon luonto mahdollisimman lähelle sekä katuja että rakennuksia. Mielestäni tässä on onnistuttu hyvin. Monilla tonteilla tuntuukin, että talo olisi ihan koskemattoman metsäluonnon reunalla.

Asuntomessualueen rantaviivaan on rakennettu venesatama ja laitureita, missä myös rantapuiston aurinkokennoilla toteutetut katokset sijaitsevat. (Kuvaaja: Oscu Uurasmaa)

Alueella oma venesatama ja aurinkovoimala

Uurasmaa yhtyy haastattelijan ajatukseen, että kyseessä olisi maastonsa puolesta yksi mielenkiintoisimmista asuntomessualueista tapahtuman lähihistoriassa.

– Varmasti juuri näin, vaikka viimevuotinen Lohjan Asuntomessujen aluekin oli hienosti järven rannalla. Täällä Naantalissa ollaan luonnon keskellä, joka on huomioitu vahvasti sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa. Toivottavasti tämän voi aistia myös paikan päällä. Uskoisin että itse alue on lähivuosien edeltäjiään kiinnostavampi, jo siitäkin syystä, että alueelle on tehty ihan uusia avauksia. Asuinalueen reunalle kunnostettiin veneilyreitti lahdenpohjukkaan ja rakennettiin venesatama sekä rantapuisto. Rantapuiston isot katokset ovat aurinkopaneeleita, jotka muodostavat yhdessä Naantalin Energian ison aurinkovoimalan. Samalla kun on tehty aurinkovoimala, on katoksilla saatu luotua myös viihtyisä puistoympäristö. Katoksissa on yhdistetty tekniikkaa ja puistosuunnittelua.

Uurasmaa jatkaa kertoen, että asuntomessualueen rantaviivaan on rakennettu venesatama ja laitureita, missä myös rantapuiston katokset sijaitsevat.

– Merenlahden yli tulevilla auringonsäteillä on varsin esteetön reitti paneeleille. Optimaalisesti kallistetut paneelit tuottavat energiaa ja tarjoavat samalla suojaa vapaa-aikaansa viettäville ihmisille.

Alue tarjoilee monenlaisia näkymiä

Itse asuinalue sijaitsee hiukan korkeamman kallion päällä, joten muutamista taloista on näkymät rantapuistoon. Alueen toisella reunalla muutamista taloista on näkymät lännessä sijaitsevan golfkentän suuntaan. Osassa taloista näkymät avautuvat itään päin, jossa avautuu perinteinen peltomaisema.

– On mielenkiintoista, että näinkin pieni asuinalue kykenee tarjoilemaan hyvinkin erilaisia maailmoja näkymien suhteen. Näihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota, Uurasmaa vinkkaa.

Maisemat avautuvat hauskasti talojen väleistä tai jopa talojen läpinäkyvistä osista. Maisemaa on huomioitu hienosti talon rakennesuunnitteluun mukaan. (Kuvaaja: Oscu Uurasmaa)

Venesataman yhteyteen rakentuu Luonnonmaan keskeinen virkistysalue

– Asuntomessualueen eteläpuolella sijaitseva venesatama on osa alueelle rakentuvaa virkistysaluetta. Rakentuva virkistysalue on osa Luonnonmaan kehitysprojektia, johon liittyen Naantalin kaupungilla on aika isojakin kehityshankkeita käynnissä.

Uurasmaa mainitsee, että asuntomessualueen rantapuistosta tulee yksi Luonnonmaan keskeisimpiä virkistysalueita, jonne sijoittuu monenlaisia toimintoja, kuten beach volley -kenttää ja vastaavia toiminnallisia alueita, jotka toteutetaan messujen ravintolatelttojen poistuttua alueelta.

– Venesatamassa on riittävästi venepaikkoja kaikille messualueen perheille, tarkoituksena ei ole kuitenkaan korvamerkitä niitä pelkästään tälle alueelle, vaan siitä tulee ihan yleinen venesatama, mistä kaupunki vuokraa paikkoja. Aluksi alueelle rakentavilla ja sinne muuttavilla on etuoikeus venepaikkaan, mutta jäljelle jäävät paikat pääsevät jakoon muillekin halukkaille. Satamassa on yhteensä noin 60 venepaikkaa.

Uurasmaa kertoo, että venesatamaan tuleva väylä on ruopattu 2,5 metrin syvyiseksi ja reitillä on voimalinja, joka rajoittaa veneiden maston korkeuden maksimissaan noin 15 metriin.

– Kyseessä ei ole suurten veneiden satama, vaan se on tarkoitettu kohtalaisen kokoisille veneille. Messujen ajan alueelle kulkee vesibussi, joten venereitti ei ole kuitenkaan ihan pieni. Vesibussi lähtee Turusta, saapuu Naantalin venesatamaan ja ajaa päivällä Naantalin ja asuntomessualueen väliä. Vesibussi palaa illalla takaisin Turkuun. Siinä on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto saapua messualueelle. Messuille pääse toki linja-autollakin, sillä kaikki Turun suunnasta tulevat bussit jatkavat suoraan messualueelle.

Alue kaavoitusarkkitehdin silmin

– Heti kun alueelle saavutaan, siellä nähdään katujen sijoittaminen, suunnittelu ja rakentaminen. Pienellä laatutason nostolla ja erityisesti suunnittelulla on löydetty kaduille todella miellyttävä ilme, saaristoluonnon maastomuotojen keskellä. Ilmettä on tuettu myös istutuksilla. Kun mennään rakennusten ja tonttien maailmaan, erityisesti rakennusten maastoon sijoittamiseen ja sovittamiseen on kiinnitetty paljon huomiota. Itse rakennuksissa meillä on ollut paljon rakennustapaohjeita, erityisesti talotekniikkaan ja erilaisiin pihasuunnitteluihin liittyen. Alueen yleisilme pyrittiin saamaan riittävän yhtenäiseksi, mutta kuitenkin vaihtelevaksi.

Maisemat ovat muutamista kohteista Uurasmaan mukaan todella huikeita.

– Maisemat avautuvat hauskasti talojen väleistä tai jopa talojen läpinäkyvistä osista. Maisemaa on huomioitu hienosti talon rakennesuunnitteluun mukaan.

Alueella on huomioitu myös tärkeitä luontoarvoja. Alueella sijaitsee mm. suojelemisen arvoinen suo, jonka suhteen on tehty erityisjärjestelyitä.

Suunnitelmia muutettiin Uurasmaan mukaan niin, että tuo pieni suoalue säilyy koskemattomana, mutta koska rakentaminen helposti muuttaa sitä, miten vedet valuvat, oli siihen liittyen tehtävä järjestelyitä.

– Sadevedet ohjataan rakennusten katoilta hulevesiputkistoihin ja putkistosta voidaan johtaa vettä edelleen suoalueelle, että suon kosteustasapaino säilyisi siellä ennallaan, eikä ympäristö muuttuisi liikaa rakentamisen myötä.

Asuntomessualueelta on purettu yksi huonokuntoinen rakennus, mutta sen kivijalka ja puutarha on kuitenkin säilytetty. Kyseiseen kohteeseen on tehty leikkipuisto.

– Siellä on vanhoja hedelmäpuita ja vanhasta kivijalasta on tehty osia leikkipuistoon. Vanha pihapiiri on siellä edelleen näkyvissä, joka on myös mukava pieni yksityiskohta.

Uurasmaa mainitsee myös rannassa sijaitsevasta “saunarivitalosta”.

– Rannasta löytyy neljä rantasaunaa, joista yksi jää yleiseen vuokrakäyttöön ja kolmelle muulle tulee muita omistusjärjestelyitä – rakennusten omistajat voivat ostaa niistä osuuksia. Saunat ovat ihan venesataman vieressä ja voi olla, että niitä tulee sinne vielä pari lisääkin. Kyllä tänne paikan päälle täytyy tulla, että alueesta saisi kaiken irti, joten tervetuloa vaan, Oscu Uurasmaa toteaa loppuun.

www.asuntomessut.fi