Pihlan antennilasi mahdollistaa paremman mobiilitiedonsiirron

Kun signaali on Antennilasin ansiosta helposti saatavilla, mobiililaitteet toimivat pienemmällä teholla ja tätä kautta säteilyn määräkin vähenee.
Kun signaali on Antennilasin ansiosta helposti saatavilla, mobiililaitteet toimivat pienemmällä teholla ja tätä kautta säteilyn määräkin vähenee.
29.06.2023 | Rakentaminen

Matkapuhelimen kuuluvuus sisätiloissa on kasvava ongelma, sillä energiatehokkaiden rakennusten ulkoseinät, nykyaikaiset ikkunat ja tiivis kaupunkirakentaminen vaimentavat mobiilisignaalia. Pihla Antennilasi tarjoaa mobiilisignaalille sujuvan etenemistien ikkunan rakenteen läpi vähentäen sisätilojen kuuluvuusongelmaa.

– Talojen ikkunoissa on käytetty 2000-luvun alusta lähtien selektiivilasia, koska ikkunoiden täytyy olla energiamääräysten takia aiempaa energiatehokkaampia. Ikkunalasien selektiivipinnoite tuli tuolloin vakioksi ja nyt kaikissa ikkunoissa, 2000-luvun alusta alkaen, on ollut vähintään yksi selektiivipintainen lasi. Tähän liittyen havaittiin, ettei mobiilisignaali mene läpi selektiivipinnasta, tuotepäällikkö Aku Ilola kertoo.

Aiemmin saatettiin mennä ikkunan viereen puhumaan, jos talossa sattui olemaan huono kuuluvuus – nykypäivän taloissa se on Ilolan huonoin paikka signaalin läpäisevyyden näkökulmasta, koska selektiivilasit estävät mobiilisignaalin kulkua.

– Moderneihin laseihin on tullut uusiakin ominaisuuksia, esim. auringonsuojaa ja huurtumattomuutta, jolloin mobiilisignaalin kuuluvuus huononee vielä entisestään. Kun siihen yhdistetään vielä talon muut mobiilisignaalia vaimentavat rakennusmateriaalit, mobiililaite ei enää toimikaan kuten on ajateltu.

Mobiililaitteita käytetään koko ajan enemmän ja signaalin tarve on kasvanut, mutta silti signaalin laatu on huonontunut monissa taloissa. Tästä syystä huonoon signaaliin reagoidaan paljon aiempaa herkemmin.

– Hyvää 4G/5G -signaalia pidetään nykyisin lähes yhtä tärkeänä kuin sähköä tai juoksevaa vettä. Tiedonsiirron on oltava siis hyvällä tasolla. Tähän ongelmaa kehitimme Pihlan Antennilasin.

Antennilasilla saadaan paras mahdollinen mobiilisignaali talon sisälle

Antennilasin kehitystyön aikana Pihlalla päädyttiin yhteistyöhön entisten Nokian antennisuunnittelijoiden kanssa.

– Heillä oli start up -yritys, joka toimi meidän teknologisena kumppanina antennilasin suunnittelussa, Ilola mainitsee.

Antennilasiin on piirretty laserilla hiuksenhieno antennikuvio, joka sijaitsee pystysuunnassa selketiivilasin reunassa ja on leveydeltään 15 cm.

– Antenni värähtelee 4G- ja 5G-taajuuksilla, mutta taajuudet eivät ole teknologiariippuvaisia, joten antenni on yhteensopiva myös mahdollisesti aikanaan tulevan 6G:n kanssa.

Antennilasiin laserkaiverrettu antenni on Ilolan mukaan lähes huomaamaton. Kaiverretun antennin voi nähdä ainoastaan jos menee aivan lasin lähelle ja katsoo sitä tietyssä viistossa kulmassa valoa vasten. Jos astuu askeleen kauemmaksi, ei antennikuviota enää näe.

– Ikkunan tärkein tehtävä on näyttää maisema, joten siihen antennilasi ei vaikuta mitenkään.

Kaiverretun antennin voi nähdä ainoastaan jos menee aivan lasin lähelle ja katsoo sitä tietyssä viistossa kulmassa valoa vasten. Jos astuu askeleen kauemmaksi, ei antennikuviota enää näe.

Mobiililaitteiden säteilyn määrä pienenee merkittävästi sisätiloissa

– Silloin kun asunnossa on huono kenttä, mobiililaitteet joutuvat kasvattamaan lähetystehoaan, että tieto kulkisi mahdollisimman hyvin. Lähetystehon noustessa myös laitteiden säteilyn määrä kasvaa, jonka voi tuntea mm. mobiililaitteen kuumentumisena. Kun signaali on Antennilasin ansiosta helposti saatavilla, laitteet toimivat pienemmällä teholla ja tätä kautta myös säteilyn määrä vähenee, Ilola kertoo hyödyistä.

Pihlan Antennilasi soveltuu kaikenlaisiin kohteisiin, mutta tilastollisesti uudiskerrostalorakentamisessa on kaikkein suurin tarve antennilaseille. Kun seinän varsin merkittävä signaalia vaimentava vaikutus lisätään siihen, että signaali on jo mahdollisesti valmiiksi vähän huono kerrostalon pihapiirissä, on signaali sisätiloissa jo todella huono.

– Samalla tavalla tämä voi esiintyä myös pientaloissa, riippuen mobiilitukiasemien sijainneista. Jos signaalin laatu on jo valmiiksi huono talon ulkopuolellakin, ei antennilasi toki kykene signaalia vahvistamaan, mutta se päästää kuitenkin sen huonommankin signaalin talon sisään. Antennilasin signaalin läpäisyä tehostava vaikutus on erittäin hyvä.

Ilola muistuttaa, että ikkunalasi aiheuttaa aina muutaman desibelin vaimennuksen, mutta pyrkimyksenä on päästä yhtä hyvään lopputulokseen kuin jos ikkuna olisi auki.

– Todella lähelle tätä kyllä päästäänkin.

Antenniominaisuus parantaa signaaliläpäisevyyttä merkittävästi

– Kun katsotaan kuvaajia, joissa on testattu usean selektiivipinnoitteen ikkunoita, ikkunaan asennetulla antenniominaisuudella on ollut näissä todella huomattava merkitys. Antenniominaisuuden ansiosta ikkunan signaaliläpäisevyys on ollut samaa luokkaa, kuin ikkunassa, jossa on vain yksi selektiivipinta ja siinä antenni. Useammatkaan selektiivipinnat eivät näin ollen vaimenna antennilasin läpi tulevan signaalin tehoa.

Ilolan mukaan erilaiset lasin ominaisuudet vaikuttavat lasin läpäisevyyteen, puhutaan turva- ja auringonsuojalaseista, huurtumattomista laseista sekä matalaenergialaseista, jolloin lasissa on jopa neljäkin erilaista selektiiviä.

– Näissä kohteissa antennilasiominaisuus tulee yhä tarpeellisemmaksi, että signaali pääsisi lasin läpi mahdollisimman helposti.

Antennilasi on Ilolan mukaan vahvasti suositeltava vaihtoehto ikkunaremonttien yhteydessä sekä uudiskohteissa.

Kerrostalokohteissa antennilaseilla saavutetaan selvää säästöä

– Kerrostaloissa joudutaan käyttämään paljon sisätukiasemia, jotka ovat sekä kalliita että jatkuvasti aktiivisia systeemejä. Signaalin vahvistimessa on jatkuvasti sähkö päällä, jolloin sen sähkönkulutus on melkoisen suurta. Siihen nähden Antennilasin tarjoama passiivinen ratkaisu on parempi myös taloudellisesti, koska tässä ei ole mitään ylläpito- ja huoltokustannuksia, ainoastaan kertakappalehinta, joka on varsin kohtuullinen kustannus, Ilola painottaa.

Suosituksena olisi asentaa jokaiseen huoneeseen vähintään yksi antennilasi kuhunkin ilmansuuntaan.

– Kun ei voida tietää missä ilmansuunnassa tukiasemat milloinkin sijaitsevat, näin jokaisessa ilmansuunnassa olisi tarjolla reitti, jonka kautta signaali pääsisi kulkemaan lasin läpi vaivatta. Erityisesti kohteissa, joissa internetyhteys hoidetaan 4G- tai 5G-reitittimillä, olisi reititin hyvä asentaa antennilasin läheisyyteen.

Pihla on osa Pihla Group Oy:tä

Pihla Group Oy on Suomen ikkuna- ja ovimarkkinoiden suurin toimija, joka valmistaa ikkunoita ja ovia Pihla-, PihlaPRO-, Tiivi-, Metallityö Välimäki-, Profin-, Klas1 ja Sydänpuu-tuotemerkeillä. Tuotantolaitokset sijaitsevat Ruovedellä, Kannuksessa, Haapajärvellä, Nokialla, Pudasjärvellä, Kuusamossa ja Joutsassa. Pihla Group työllistää Suomessa noin 830 työntekijää.

www.pihla.fi

Facebook | Instagram | YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä