Rakennusalan jätit mukana etsimässä palveluinnovaatioita kiertotalouteen
Innovaatiohaasteen järjestäjät ja tuomaristo: Mia Toivanen (KIRA-kasvuohjelma), Lotta Toivonen (SRV), Maaria Koskinen (Skanska), Jani Kuivamäki (SRV), Benjamin Kalliola (YIT), Teemu Tynkkynen (NCC), Pekka Kiuru (NCC) ja Mira Jarkko (Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma). Kuva: Sakari Röyskö, Helsingin kiertotalousklusteri
09.10.2024 | Rakentaminen
Kuinka löytää rakennustuotteille uusi elämä sen jälkeen, kun niiden elinkaari yhdessä kohteessa päättyy? Potentiaalia ja painetta rakennusosien uudelleenkäytölle on valtavasti, mutta alan yhteiset käytännöt puuttuvat. Nyt kolme Rakentamisen kiertotalousratkaisut palveluna -innovaatiohaasteen voittajaa pääsee pian näyttämään kykynsä tositoimissa NCC:n, Skanskan, SRV:n ja YIT:n projekteissa.
Purkukohteista vapautuvien rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä puhutaan jo paljon, mutta niitä pystytään toistaiseksi hyödyntämään vain yksittäisissä rakennushankkeissa. Ongelma on toimivan ja riittävän kattavan ekosysteemin puute: rakennusten kierrätysmateriaaleille ei Suomessa ole kauppapaikkoja, varastoja tai logistiikkaa.
Kiertotaloutta ei synny työmaa kerrallaan
Tähän haasteeseen etsittiin ratkaisuja Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman ja KIRA-kasvuohjelman järjestämässä Rakentamisen kiertotalousratkaisut palveluna -innovaatiohaasteessa. Haasteen yhteistyökumppaneina toimivat NCC, Skanska, SRV ja YIT.
– Rakennusalan kiertotaloutta ei synny työmaa kerrallaan, vaan kiinteistö- ja rakennusalan eri toimijoiden yhteistyöllä. Siksi oli äärimmäisen arvokasta, että Suomen suurimmat rakennusyhtiöt lähtivät yhtenä rintamana mukaan haastamaan alaa uudistumaan. Potentiaalia ja painetta rakennusmateriaalien uudelleenkäytölle on valtavasti, sillä kiertotalous on yksi merkittävä keino vastata rakennetun ympäristön regulaatioon ja hiilineutraaliustavoitteisiin, KIRA-kasvuohjelman ohjelmajohtaja Mia Toivanen sanoo.
Innovaatiohaasteeseen tuli yhteensä 17 hakemusta. Jatkoon valitut kahdeksan finalistia pääsivät sparraamaan ehdotuksiaan yhdessä NCC:n, Skanskan, SRV:n ja YIT:n edustajien kanssa. Voittajiksi nousivat Sweco Finlandin Sweco Material Harvester -palvelu, Spolia Designin uudelleenkäyttö avaimet käteen -palvelu ja Lotus Demolitionin yhdessä Revisolin kanssa kehittämä purkutiilien uudelleenkäytön palvelukonsepti.
– Finalistien ja voittajien valinnassa painotettiin innovatiivisuutta, toteutettavuutta ja hankinnan helppoutta. Kun kiertotalous saadaan toimimaan, se tarkoittaa todella merkittäviä muutoksia koko alan toimintalogiikkaan: esimerkiksi olemassa olevat rakennukset voivat muuttua myös arvokkaiksi materiaalivarastoiksi, Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman projektipäällikkö Mira Jarkko sanoo.
Innovaatiohaasteen voittaneita palveluja pilotoidaan NCC:n, Skanskan, SRV:n ja YIT:n hankkeissa tämän ja ensi vuoden aikana.
– Innovaatiohaaste osoitti, että Suomesta löytyy pitkälle kehitettyjä ja selkeitä kokonaispalvelumalleja, joiden avulla rakennusalan kiertotaloutta voidaan lähteä viemään seuraaville tasoille. Upeinta olisi, jos materiaalien uudelleenkäyttöä voitaisiin edistää samassa tahdissa rakentamisen elpymisen kanssa tulevina vuosina, Mia Toivanen sanoo.
Markkinavetoisilla KIRA-haasteilla haetaan innovatiivisia ratkaisuja esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalan vihreään siirtymään ja vetovoimaan liittyen sekä kehitetään uudenlaisia tapoja, ratkaisuja ja palveluita kasvun tueksi. Haasteiden järjestäjiksi etsitään tilaaja-tuottajamallin mukaisesti yhteistyökumppaneita, jotka voivat testata tai ottaa käyttöön haasteissa menestyneitä innovaatioita omissa hankkeissaan. Parhaillaan käynnissä on yhteistyössä Motivan kanssa tehtävä korjausrakentamisen haaste ja suunnitteilla infrarakentamisen haaste.
Lähde: KIRA-kasvuohjelma / Rakennusteollisuus RT ry
Haluatko oman yrityksen esille tähän?