Sähkösuunnittelupalvelut taloyhtiöille SSVP Finland Oy:ltä

Ojalan perheen kauppamatkat ja lasten harrastekuljetukset ovat sujuneet mutkattomasti jo kahden vuoden ajan pojan "PirkkaTeslaksi" nimeämällä täyssähköautolla. Auton lataukseen on riittänyt mainiosti normaali pistorasia. Tammikuussa rivitaloyhtiön autotallipaikkoihin valmistunut sähköremontti mahdollistaa jatkossa kaikille asukkaille myös oman puolinopean latauksen, jonka sähkökulutus mitataan ja laskutetaan samalla sähkösopimuksella kuin asuntokin. 
Ojalan perheen kauppamatkat ja lasten harrastekuljetukset ovat sujuneet mutkattomasti jo kahden vuoden ajan pojan "PirkkaTeslaksi" nimeämällä täyssähköautolla. Auton lataukseen on riittänyt mainiosti normaali pistorasia. Tammikuussa rivitaloyhtiön autotallipaikkoihin valmistunut sähköremontti mahdollistaa jatkossa kaikille asukkaille myös oman puolinopean latauksen, jonka sähkökulutus mitataan ja laskutetaan samalla sähkösopimuksella kuin asuntokin. 
04.03.2022 | Rakentaminen

Jyväskyläläinen SSVP Finland Oy on kokenut sähköjärjestelmien suunnittelutoimisto ja kuntokartoitusten tekijä. Taloyhtiön sähköjärjestelmän kuntokartoituksen yhteydessä on luontevaa tarkastella myös sähköautojen latausmahdollisuuksia.

– Esitämme, mihin nykyinen sähköverkko riittää, ja mitä toimenpiteitä taloyhtiön kannattaisi tehdä, kertoo toimitusjohtaja Kari Ojala.

– Jos taloyhtiö on vaihtamassa lämmitysmuotoa öljy- tai kaukolämmöstä maalämpöön, on maarakennustöiden yhteydessä kätevää yksin tein hoitaa sähköautojen latausvalmius ajan tasalle. Me voimme tehdä sähkösuunnittelun samalla kertaa sekä lämmitystavan muutokselle että autojen lataamiselle, Ojala huomauttaa.

Kartoituksesta faktapohjaa päätöksiin

Sähköjärjestelmäkartoituksen tuloksena toimitettava raportti tarjoaa erinomaiset perusteet taloyhtiön päätöksentekoon, kunnossapidon suunnitteluun ja talouden hallintaan.

– Raportissa asiat esitetään selkeästi ja ymmärrettävästi. Kerromme taloyhtiön hallitusta kiinnostavat seikat, joita ovat esimerkiksi tarvittavien muutostöiden kustannukset ja aikataulutus sekä mahdolliset riskitekijät.

– Pyrimme tuomaan esille, mitkä ratkaisut olisivat taloyhtiön kannalta järkeviä. Pidämme jalat maassa, emmekä esitä turhia investointeja. Minulla on yli 20 vuoden kokemus taloyhtiöiden hallitusjäsenyyksistä ja puheenjohtajuuksistakin, mikä auttaa ymmärtämään hallituksen ja asukkaan näkökulman, Ojala mainitsee.

Sähköautojen latausratkaisut on hyvä selvittää ajoissa

Kari Ojala suosittelee taloyhtiöille sähköautojen latausvalmiuden ennakointia.

– Sähköautot yleistyvät vauhdilla. Taloyhtiössä latauskysymykseen herätään usein vasta sitten, kun asukas on ostanut tai ostamassa hybridi- tai täyssähköauton. Viisasta olisi olla liikkeellä hyvissä ajoin etukäteen. Tällöin vältytään kiireeltä ja ristiriidoilta.

– SSVP Finland Oy tekee autojen latauspaikkakartoituksia Jyvässeudulla nyt kampanjahintaan 590 €. Kartoitusten kysyntä on ollut viime aikoina tasaisen hyvää, Ojala toteaa.

Kaapelointi kuntoon

Sähköautojen latausjärjestelmien tekniikka kehittyy jatkuvasti, joten Kari Ojalan mukaan tällä hetkellä on perusteltua keskittyä latauslaitteiden sijaan kaapelointeihin ja tehdä niistä kapasiteetiltaan riittävät.

– Olemassa oleva kaapelointi riittää useimmissa tapauksissa 1–3 vuodeksi eteenpäin. Mikäli kaapelointi uusitaan, investointi ei mene hukkaan, sillä kaapeloinnit tulevat kuitenkin käyttöön autopaikkojen sähkötolpille. Riittävällä kaapeloinnilla mahdollistetaan latauspisteiden lisääminen sitä mukaa, kun taloyhtiön asukkaat sähköautoja hankkivat.

Matalan kynnyksen vaihtoehto on hybridilatauspiste, jossa on yksi pistorasia auton lämmittämiseen ja toinen kilowattituntimittarilla varustettu pistorasia sähköauton lataamiseen.

– Yhden hybridilatauspisteen hankintahinta on tuhannen euron luokkaa.

Sähkösuunnittelulla energiatehokkuutta

Energiatehokkuuden parantaminen on tätä päivää taloyhtiöissäkin. Asumisen energiatalous koostuu monesta osa-alueesta, merkittäviä ovat esimerkiksi lämmitysmuoto ja rakentamisen ratkaisut. Sähkösuunnittelun osalta Kari Ojala nostaa esiin kaksi asiaa.

– Ensinnäkin valaistus. Taloyhtiössä voi edelleen olla käytössä vanhoja loiste- ja hehkulamppuja, jotka ovat energiatehokkuudeltaan heikkoja ja kuumentuvina lisäävät tulipalon vaaraa.

– Taloyhtiön sähköjärjestelmien kuntokartoituksessa käydään läpi yleisten tilojen, pihan ja autopaikkojen valaisimet. Paitsi energiansäästön, myös turvallisuuden vuoksi sähköjärjestelmä olisi suositeltavaa tarkastaa viiden vuoden välein, tai vähintään kymmenen, mutta näin valitettavan harvoin tehdään. Pöly yhdessä ikääntyneiden komponenttien, kuten releiden, kanssa muodostaa turvallisuusriskin.

Toinen energiatehokkuuteen vaikuttava tekijä on modernin sähkötekniikan hyödyntäminen kulutuksen ohjaamisessa. Nykyisin ovat jo varsin edullisia järjestelmät, joilla asukkaat voivat säätää ilmanvaihtoa, lämpötilaa ja sähkönsaantia sen mukaan, ovatko he paikalla vai eivät.

– Puhutaan ns. kotona/poissa-ohjauksesta, jollaisen kustannus on muutamia satoja euroja. Kotona/poissa-ohjaus maksaa itsensä kulutuksen säästönä takaisin muutamassa vuodessa ja tuo samalla turvallisuutta, Kari Ojala huomauttaa.

Vähemmän kaapelointia

Uusin teknologia auttaa pitämään kurissa rakentamisen kustannuksia. Suurimman osan sähköistyksen hinnasta muodostaa kaapelointi kerrannaisvaikutuksineen.

– Nykyisin on tarjolla langattomia ja paristottomia kytkimiä, joille voidaan luvata 20–30 vuoden käyttöikä. Kun langalliset kytkimet korvataan langattomilla, syntyy säästöä, koska kytkimille ei tarvitse viedä sähköjohtoa, Ojala valaisee.

– Jos käytetään langatonta teknologiaa, ei taloelementtien valmistuksessakaan tarvitse tehdä putkituksia kytkimille meneviä johtoja varten. Lisäksi langattomat kytkimet voidaan asentaa esimerkiksi keittiökalustelevyyn, erillistä seinää piilottamaan johtoa ei tarvita.

Älykodissa asuminen on mukavaa, turvallista ja taloudellista

Osana toimintansa kehittämistä SSVP Finland Oy tutkii jatkuvasti erilaisia älykotiratkaisuja.

– Älykotijärjestelmät ovat yleisimpiä omakotitaloissa ja loma-asunnoissa, mutta niitä voidaan toteuttaa myös kerrostaloasuntoihin, Ojala kertoo.

– Olemme niputtaneet älykodin yhdeksi kustannustehokkaaksi ja vaivattomaksi ratkaisuksi, jonka käyttämiseen ei tarvita montaa eri applikaatiota.

Puolueeton asiantuntija

– Kaikki suunnittelu lähtee asiakkaan tarpeen tai huolen kuuntelemisesta ja kohteeseen tutustumisesta, Kari Ojala korostaa.

– Asiantuntijoina osaamme huomioida seikkoja, joita asiakas ei ehkä ole tullut ajatelleeksi. Olemme puolueeton asiantuntijataho. Työtämme on suunnittelu ja valvonta, emme myy tuotteita tai laitteita. Asumisen uudis- ja korjausrakentamisen lisäksi teemme sähkö- ja valaistussuunnittelua toimi- ja tuotantotiloihin sekä myös kulttuurihistoriallisesti vaativiin kohteisiin, kuten kirkkoihin.

– Jos asiakas haluaa, olemme mielellämme mukana projektin kaikissa vaiheessa suunnittelusta kilpailutuksiin, sopimusasioiden hoitamiseen ja urakkavalvontaan.

SSVP Finland Oy
Ylistönmäentie 18 A 6
40500 Jyväskylä
020 155 3555
[email protected]

ssvp.fi
facebook.com/ssvpfi
linkedin.com/company/ssvp-finland

Perinteitä kunnioittaen katse tulevaisuuteen

1980-luvun alussa Jyvässeudulla toimi kaksi sähkösuunnittelutoimistoa: Sähköinsinööritoimisto Leinonen & Mantsinen Oy sekä Sähkösuunnittelu Veli-Pekka Piispanen Oy. Molemmat yritykset toimivat menestyksekkäästi 40 vuoden ajan tarjoten sähkösuunnittelua lukuisiin rakennushankkeisiin.

Sähkösuunnittelu Veli-Pekka Piispanen Oy:ssä toteutettiin omistajanvaihdos 2019–2020, ja Veli-Pekka siirtyi hyvin ansaitulle eläkkeelle. Yrityksen vetovastuuseen tulivat sähkö- ja tietotekniikka-alan insinöörit Kari Ojala ja Sami Orasaari. Samalla yrityksen nimi muutettiin SSVP Finland Oy:ksi.

Vuonna 2021 SSVP Finland Oy laajensi liiketoimintaansa ostamalla Sähköinsinööritoimisto Leinonen & Mantsinen Oy:n. Nyt näiden perinteikkäiden suunnittelutoimistojen matka jatkuu SSVP Finland Oy:n nimissä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia