Pyydä tarjous

SSVP Finland Oy:n älykkäillä ratkaisuilla energiansäästöä, mukavuutta ja turvallisuutta asumiseen

Facebook
20.10.2022 | Rakentaminen

Kokenut sähköjärjestelmien suunnittelutoimisto SSVP Finland Oy on suunnitellut kokonaisratkaisun, jolla rakennuksen sähkönkäyttöä esimerkiksi lämmitykseen voidaan ohjata pörssisähkön spot-hinnan mukaan.

– Kehittämämme ratkaisu sopii erityisen hyvin sellaisille kotitalouksille, joilla on aikatariffiin eli tiettyihin kellonaikoihin perustuva sähkösopimus. Ohjelma seuraa pörssisähkön hintaa ja kohdentaa sähkönkäytön vuorokauden edullisimmille tunneille kellonajasta riippumatta, kertoo toimitusjohtaja Kari Ojala.

– Käyttäjä voi valita, montako tuntia vuorokaudessa esimerkiksi lämminvesivaraajalle tai lattialämmitykselle otetaan sähköä. Ratkaisumme osaa hyödyntää halvimmat tunnit.

– Samalla sovelluksella voidaan ohjata esimerkiksi ilmalämpöpumppuja, sähköautojen latausta, pesukoneita tai vaikkapa mobiililaitteiden lataamista – säästöä se on pienikin säästö, Ojala huomauttaa.

Varsinkin sähköautojen yleistyminen aiheuttaa tarpeita kotitalouksien energiankäytön optimointiin. Latauksessa oleva sähköauto tarvitsee tietyn määrän energiaa.

– Ensinnäkin älykäs kuormanhallinta mahdollistaa lataamisen kiinteistön olemassa olevalla sähköliittymällä ilman että pääsulakkeet palavat.

– Lisäksi älykäs järjestelmä voi optimoida energiankulutuksen kustannustehokkaasti esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa pörssihintaista sähköä tarvitaan samaan aikaan sekä talon lämmittämiseen että sähköauton lataamiseen, kuvailee Kari Ojala.

Spot-ohjaus vedenlämmitykselle.

Valmis paketti

SSVP Finland Oy:n kehittämässä ratkaisussa energiankäytön ohjaaminen tapahtuu sovelluksen kautta tai selainpohjaisesti. Järjestelmää käyttävässä kotitaloudessa tulee olla nettiyhteys. Käytännössä järjestelmää pyörittää pieni tietokone, jonka älyohjaukseen on mahdollista liittää spottiohjatun sähkönkäytön lisäksi muitakin toimintoja.

– Tarjoamme valmiin paketin ja selkeät ohjeet sähköasentajalle. Isoja muutostöitä ei tarvita, asennus onnistuu parissa tunnissa. Olemme parhaillaan vahvistamassa asentajakumppaneiden verkostoa pääkaupunkiseudulle ja muualle maahan.

Spot-hintaohjattua järjestelmää on jo onnistuneesti pilotoitu. Kari Ojalan mukaan SSVP Finland Oy:n tavoitteena on toimittaa järjestelmää asiakkaille avaimet käteen -periaatteella asennettuna alkaen noin 600–800 euron hintaan.

– Nykyisillä sähkön hinnoilla investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Sähkön hintataso toivottavasti joskus normalisoituu, mutta pörssisähkö on aina se edullisin vaihtoehto. Ratkaisumme on kehitetty pitkän aikavälin tulevaisuutta ajatellen, ei pelkästään tämän hetken täsmätuotteeksi.

Laajalti mahdollisuuksia älykkääseen asumiseen

Samalla alustalla voidaan toteuttaa energiankäytön ohjaamisen ohella älykotiratkaisuja turvallisuuteen ja asumismukavuuteen.

– Vesivuotovahdit, palo- ja murtohälyttimet, kameravalvonta, ovien lukitus, kodinkoneet, aurinkosuojaus, valaistus ja niin edelleen, luettelee Kari Ojala.

Nykyisin ovat jo varsin yleisiä ja edullisia järjestelmät, joilla asukkaat voivat säätää ilmanvaihtoa, lämpötilaa ja turvajärjestelmiä sen mukaan, ovatko he paikalla vai eivät.

– Puhutaan ns. kotona/poissa-ohjauksesta, jollaisen kustannus on muutamia satoja euroja. Kotona/poissa-ohjaus maksaa itsensä kulutuksen säästönä takaisin ja tuo samalla turvallisuutta, Ojala toteaa.

Avainasia moderneissa ohjausjärjestelmissä on langattomuus. Perinteisellä KNX-tekniikalla tehdyt järjestelmät vaativat usein mittavia kaapelointeja, mikä nostaa rakentamisen kustannuksia. Sen sijaan langattomalla IoT-tekniikalla halutut toiminnot voidaan tuottaa erittäin kustannustehokkaasti.

Kokonaisvaltaisena sähkösuunnittelutoimistona SSVP Finland Oy osaa huomioida kaikki mahdolliset osatekijät, mukaan lukien tietoturvan.

– Kyberturvallisuudesta on aina huolehdittava, kun laitteita liitetään tietoverkkoon, korostaa Ojala.

Kari Ojala esittelemässä langattomia IoT-laitteita ja spot-ohjausta pienellä tabletilla.

SSVP Finland Oy on puolueeton asiantuntija

Jyväskyläläinen SSVP Finland Oy on perinteikäs ja osaava sähköjärjestelmien suunnittelutoimisto ja kuntokartoitusten tekijä.

– Kaikki suunnittelu lähtee asiakkaan tarpeen tai huolen kuuntelemisesta ja kohteeseen tutustumisesta, Kari Ojala korostaa.

– Kokeneina ammattilaisina osaamme huomioida seikkoja, joita asiakas ei ehkä ole tullut ajatelleeksi. Olemme puolueeton asiantuntijataho. Asumisen uudis- ja korjausrakentamisen lisäksi teemme sähkö- ja valaistussuunnittelua toimi- ja tuotantotiloihin sekä myös kulttuurihistoriallisesti vaativiin kohteisiin, kuten kirkkoihin.

– Jos asiakas haluaa, olemme mielellämme mukana projektin kaikissa vaiheessa suunnittelusta kilpailutuksiin, sopimusasioiden hoitamiseen ja urakkavalvontaan.

www.ssvp.fi
Puh. 020 155 3555
Sähköposti: [email protected]

SSVP Finland Oy:n palvelut:

  • Sähkösuunnittelu
  • Valaistussuunnittelu
  • Älykotiratkaisut
  • Konseptisuunnittelu
  • Tietoturvakonsultointi
  • Kilpailutus, projektinhallinta ja valvonta