Pyydä tarjous

Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Katja Suovo: "Investointien pitää olla riittäviä ja oikea-aikaisia ja rakennetun ympäristön kehittämisen pitkäjänteistä"

"Rakennettu ympäristö tarjoaa mahdollisuuden ympäristövaikutusten merkittävään vähentämiseen", Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Katja Suovo toteaa.
"Rakennettu ympäristö tarjoaa mahdollisuuden ympäristövaikutusten merkittävään vähentämiseen", Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Katja Suovo toteaa.
06.02.2023 | Rakentaminen

Rakennusteollisuuden viime lokakuussa julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan rakentaminen vähenee tänä vuonna arviolta 2 prosenttia. Talouden hidastuminen on laaja-alaista ja valtakunnallisesti rakennuslupien määrä on laskussa. Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Katja Suovo toteaa, että Turku poikkeaa tästä koska erityisesti kerrostalojen rakennuslupien määrä kasvoi vuonna 2022 huimasti.

- Tämä on seurausta kaupungin rakennuslupasählingin purkautumisesta. Myös muun kuin asuntorakentamisen lupamäärät olivat 2022 Varsinais-Suomen alueella normaalilla tasolla. Mutta pudotusta tulee ja tämä talvi ja kevät näyttävät mihin ollaan menossa, Katja Suovo sanoo ja jatkaa:

- Korjausrakentamisessa on edelleen parhaat kasvunäkymät, joskin hankkeiden liikkeellelähtöä hidastaa yleinen epävarmuus ja kustannusnousu.

Kuvalähde: Rakennusteollisuus RT:n kuvapankki

RT:n uusi strategia ohjaa lupausten toteuttamista

Rakennusteollisuuden syyskokouksessa vahvistettiin järjestön strategia vuosiksi 2023–2028. Strategia kiteytyy kolmeen teemaan: osaava ja vastuullinen rakennusteollisuus, kasvun edellytykset ja toimivat markkinat sekä vihreän siirtymän mahdollisuudet.

- Strategian kantavana ajatuksena on, että rakennamme hyvää yhdessä. Osaavan työvoiman saatavuus on merkittävä haaste kaikilla aloilla. Pärjätäksemme tässä kilpailussa, meidän tulee parantaa rakennusalan veto- ja pitovoimaa ja varmistaa kilpailukykyinen työmarkkina sekä turvallinen ja terveellinen työelämä.

- Rakentaminen luo kasvua ja mahdollistaa yhteiskunnan kestävän uudistumisen. Yhteistyön merkitys on suuri, kun mietitään kasvun edellytyksiä ja toimivia markkinoita. Investointien pitää olla riittäviä ja oikea-aikaisia ja rakennetun ympäristön kehittäminen pitkäjänteistä. Kilpailuympäristön tulee olla reilu ja toiminnan ennakoitavaa, Suovo sanoo ja jatkaa:

- Rakennettu ympäristö tarjoaa mahdollisuuden ympäristövaikutusten merkittävään vähentämiseen. Vihreää siirtymää voidaan vauhdittaa toimivalla säätelyllä, purkamalla esteitä ja varmistamalla riittävät investoinnit. Ekologisesti kestävää ja energiaviisasta rakentamista voidaan edistää niin uudis- kuin korjausrakentamisella. Strategian teemoja edistämällä luomme parempaa toimintaympäristöä yrityksille ja elinympäristöä ihmisille, Katja Suovo kiteyttää.


Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen aluetoimisto sijaitsee Turussa. Aluetoimisto vastaa Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen ja Satakunnan piiriyhdistysten toiminnasta.

- Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piiri ry:ssä on jäseninä 81 ja Satakunnassa 39 rakennusalan yritystä. Aluetoimistolla iso osa työstämme on jäsenyritysten edunvalvontaa: seuraamme ja edistämme yhteistä etua esimerkiksi viranomaisiin ja rakennuttajiin nähden, järjestämme koulutusta ajankohtaisista asioista, neuvomme jäsenyrityksiä työehtosopimuksiin ja lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä sekä pyrimme vaikuttamaan alueen työvoimatilanteen kehitykseen mm. oppilaitosyhteistyön kautta, Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Katja Suovo kertoo.