
Haltonilta tehokas ilmanvaihtoratkaisu pienklinikoille

ISO-5 -luokan ilmanpuhtauden leikkausalueelle varmistava ilmanvaihtoratkaisu voidaan asentaa olemassa olevaan huoneeseen ilman suuria muutostöitä.
21.05.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
Vaativiin ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistunut Halton tarjoaa liikekiinteistöissä sijaitsevien pienklinikoiden tarpeisiin suunniteltua ilmastoinnin saneerauskonseptia. Puhdastilaan suunniteltua ilmanvaihtojärjestelmää käyttävät mm. silmäleikkauksia tekevät yksityiset silmäklinikat.
ISO-5 -luokka ilmanpuhtauden leikkausalueelle varmistava ilmanvaihtoratkaisu voidaan asentaa olemassa olevaan huoneeseen ilman suuria muutostöitä.
– Meillä on menossa tähän liittyen kolme asiakaskohdetta Ruotsissa, jotka ovat nyt asennusvaiheessa, tuoteryhmäpäällikkö Ismo Grönvall kertoo.
Halton huolehtii ilmanvaihtojärjestelmän konseptisuunnittelusta, käyttöönotosta sekä validointimittauksista, itse fyysisen asennustyön suorittaa paikallinen urakoitsija. Halton voi ottaa myös tarvittaessa kokonaisvastuun hankkeen läpiviennistä, jolloin asiakas voi operoida vain yhden tahon kanssa.
Leikkaussalipuhtautta vastaava ympäristö
Grönvall kertoo, että saneerauskohteissa käytetään Haltonin omaa ilmastointiautomaatiota, jonka kautta voidaan säätää mm. tilan lämpötilaa sekä ilmamäärää. Haltonin kompakti ja hiljainen kiertoilmalaite voidaan sijoittaa leikkaussalin sisälle.
– Liikekiinteistöissä sijaitsevilla pienklinikoilla ei ole useinkaan käytettävissä omia ilmanvaihtokonehuoneita, koska asiakas vuokraa vain tietyn neliömäärän isommasta kiinteistöstä. Kiertoilmalaitteemme avulla haluttuun tilaan saadaan luotua leikkaussalipuhtautta vastaava ympäristö, Grönvall toteaa.
Käytännössä huoneen seinälle asennetaan Haltonin kiertoilmakone, jossa on esisuodatin sekä puhallin. Puhaltimen äänet vaimennetaan puhaltimen molemmin puolin asennetuilla äänenvaimentimilla. Samaiseen laitteeseen voidaan kytkeä raitisilmaliitäntä, joka kanavoidaan alakaton yläpuolella, laitteeseen tai vaihtoehtoisesti suoraan, tuloilmalaitteeseen.
– Ilma tuodaan HEPA-suodattimien läpi varsinaiselle leikkausalueelle, jolla varmistetaan leikkausalueen puhtaus. Tyypillisesti leikkaussalit pidetään hiukan ylipaineisina, että ilmavirtaus tapahtuu puhtaasta tilasta ulospäin, eikä toisinpäin, Grönvall selventää.
Halton on toimittanut leikkaussalien ilmanvaihtoratkaisuja hiukan erilaisella konseptilla mm. silmäleikkauksiin erikoistuneeseen HUSin Tammisairaalaan.
– Laite tarvitsee käytännössä sähkövirtaa ja raitisilmaliitännän, kaikki muut osa-alueet hoituvat kiertoilmakoneessa. Laite esisuodattaa ilman ja saa ilman liikkeelle. Siihen liittyy myös tuloilmalaite, joka voi olla suuttimilla varustettu tuloilmalaite tai tasauskankaalla varustettu laminaarilaite. Oleellista on, että puhdas tuloilma huuhtelee leikkausalueen ja ilma poistetaan pääosin leikkaustiimin takaa, huonetilan reunoilta, Grönvall esittelee.
CFD-simuloinnit apuna puhdastilan ilmanvaihdon suunnittelussa
Suunnitteluvaiheessa on mahdollista tehdä CFD-simulointeja, joiden avulla nähdään, miten ilma käyttäytyy tilassa. Samalla saadaan todennettua mm. eri laitteiden sijoituksen ja lämpimien pintojen vaikutus ilmavirtauksiin.
Virtaussimulaation avulla esim. määritellään, miten tuloilmalaitteiston virtaussuuttimet tulee asettaa, että tilaan saadaan haluttu virtauskuvio. Puhdistetun ilman halutaan virtaavan leikkausalueelle ja epäpuhtauslähteistä (operoiva henkilökunta) tulevan ilmavirtauksen kulkevan poistoilmalaitteisiin päin.
– CFD on numeerista virtauslaskentaa (Computational Fluid Dynamics), joka kautta saadaan monenlaista tietoa, mm. ilman nopeus, ilman suunta, ilman lämpötila, ns. toipumisaika (kuinka nopeasti ilma vaihtuu kullakin alueella huoneessa), Grönvall selventää.
Haltonin huoltopäällikkö Veli Koskisen mukaan erityisesti hybridilaitteet aiheuttavat haasteita terveydenhuollon puolella.
– Hybridisaleissa on kaikkein isoimmat jäähdytyskuormat ja ilmavirrat – yleensä tiloissa on myös paljon henkilökuntaa, jolloin tarvitaan runsaasti ilmaa epäpuhtauksien laimentamiseen.
Koskinen mainitsee, että validoinnin kautta Haltonin CFD-laskenta on saatu vastamaan lähes todellista tilannetta.
Haltonille on ehtinyt kertymään jo runsaasti kokemusta leikkaussalien ilmanvaihtojärjestelmien osalta. Halton on toteuttanut ilmanvaihdon jo lähes 600 leikkaussaliin 21 eri maassa.
Myös Haltonin omalta tehtaalta löytyy 60 neliöinen leikkaussali, jossa on ehditty tekemään jo yli 100 simuloitua leikkausta asiakkaiden kanssa. Leikkaussali on ollut apuna yhtiön kehitystyössä ja vakuuttanut myös asiakkaita Haltonin osaamisesta.
Uusi vetyperoksidilaitteisto puhdastilojen desinfiointiin
Halton tarjoaa myös tilojen desinfiointia vetyperoksidihöyryllä. Puhdistuslaitteisto on kehitetty yhteistyössä toisen suomalaisyrityksen kanssa. Testipuhdistuksia on ehditty tekemään ruuanvalmistus- ja lääketeollisuudessa sekä HUSin Siltasairaalan tiloissa.
Haltonin huoltopäällikkö Veli Koskinen mainitsee, että vetyperoksidilaitteistolla tuotetaan desinfioitavaan tilaan vetyperoksidikuivahöyryä. Höyry desinfioi tilan ja tappaa kaikki tilassa olevat mikro-organismit. Anturoitu järjestelmä pitää höyrypitoisuuden alle kastepisteen, joten vetyperoksidia ei pääse kondensoitumaan.
– Kun vetyperoksidin tuotto lopetetaan, laitteessa on sen hajoamista nopeuttava katalysaattori. Vetyperoksidi hajoaa vedeksi ja hapeksi, joten siitä ei jää mitään haitallisia yhdisteitä tilaan.
Haltonin ajatuksena on toimittaa asiakkailleen sekä desinfiointilaitteisto, että huolehtia tilan desinfioinnista käytännössä.
– Riippuen desinfioitavan tilan laajuudesta ja monimutkaisuudesta, puhutaan keskimäärin noin parin tunnin pitoajasta ja tunnin mittaisesta puhdistusjaksosta.
Desinfioinnilla pyritään pääsemään eroon tilojen resistenteistä bakteereista. Koskisen mukaan tyypillinen kohde on potilashuone, jossa on ollut infektiotapaus.
– Desinfioinnin onnistuminen varmennetaan kolmella eri tyyppisellä indikaattorilla. Käytössä ovat vetyperoksidipitoisuuteen reagoiva teippi, jota asennetaan eri puolille tilaa, entsyymi-indikaattorit, jotka kertovat tilasta tapetuista mikro-organismeista sekä lisäksi biologiset indikaattorit, joilla kasvuston tuhoutuminen todennetaan, Koskinen kertoo.
Halton Life Cycle services
Halton tarjoaa ilmanvaihtolaitteistoilleen myös huoltopalvelua, joka pitää sisällään ylläpitävää tarkastustoimintaa ja olosuhteiden mittauspalveluita.
– Todentamismittaukset ovat keskeisessä roolissa, että tilat toimivat suunnitellusti ja tilat täyttävät asetetut kriteerit, jotta tilassa olisi turvallista työskennellä ja potilasturvallisuus toteutuu. Tarjoamme mittaus- ja tutkimuspalveluita myös muiden järjestelmätoimittajien tuotteille ja tiloille, Koskinen toteaa.
Halton on tehnyt leikkaussaleihin kartoituksia, joilla varmistetaan, että järjestelmät toimivat oikein ja ne on huollettu oikein.
– Jos järjestelmässä havaitaan puutteita, teemme oman ratkaisuehdotuksemme tilanteen korjaamiseksi, Koskinen mainitsee.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?