
Nopean avun Apurit tuovat turvaa maaseudulle Keski-Suomessa

26.11.2020 | Sosiaali- ja kuntatalous
Nopean avun Apurit eli NaApurit-hanke edistää Keski-Suomen maaseudun asukkaiden ja toimijoiden hyvinvointia ja turvallisuutta sekä vähentää alueellista eriarvoisuutta kehittämällä kylien omaehtoista turvallisuustoimintaa ja vapaaehtoista lähiapua sydänpysähdys- ja tulipalotilanteissa. Hankkeen päätoteuttajana on Keski-Suomen Sydänpiiri ry ja osatoteuttajana Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta.
– Opetamme Keski-Suomen maaseutualueiden kylissä ja taajamissa kansalaistaitoja, eli elvyttämistä ja sydäniskurin käyttöä. Samalla aktivoidaan sydäniskurihankintoja, kertoo projektipäällikkö Irma Ahokas-Kukkonen.
– Hankkeen päätavoite on saada viranomaisten yhteistyökumppaneiksi ja ensiauttajiksi koulutettuja henkilöitä alueille, jonne on pitkät, kymmenien minuuttien vasteajat ambulansseille ja paloautoille. Hätäkeskukselta tulee auttajaryhmälle kutsu, he lähtevät kohteeseen ja aloittavat sydänelvytyksen tai alkusammutuksen. Hanke on merkittävä ponnistus, eikä tämäntyyppistä mallia olla muualla Suomessa vielä käyttöön ottamassa.
Neljäntenä kuntana mukaan hankkeen toimintaan tuli marraskuussa Kinnula. Ennestään hanke on valmentanut auttajaryhmiä Pihtiputaalla, Viitasaarella ja Keuruulla. Myöhemmin mukaan on mahdollisesti tulossa Saarijärven kyliä.
– Kyliä on mukana tällä hetkellä 15, tavoitteena on saada 20. Uskomme, että tavoite täyttyy. Eri kylistä ilmoittautuneita auttajaryhmäläisiä on jo yli 70, Ahokas-Kukkonen toteaa.
EU-hankkeena NaApurit sisältää myös investointiosuuden, jota hallinnoi JAMK. Auttajaryhmän perustavat kylät saavat sydäniskurin ja kaksi alkusammutinta sijoitettavaksi keskeiselle paikalle kylää, useimmiten kylätalolle.
– Kylissä ihmiset kokevat, että hanke lisää heidän asumisturvallisuuttaan. Se lisää myös yhteisöllisyyttä, kun yhdessä valmistaudutaan naapuria auttamaan – tai jopa autetaan. Asia ei liity ainoastaan ikäihmisiin, sillä yllättävä sydänkohtaus voi sattua nuorellekin henkilölle.
– Toimintamalli ei häviä hankkeen päätyttyä puolen vuoden päästä, vaan pelastustoimi ja ensihoito ottavat auttajaryhmät osaksi toimintaansa, Ahokas-Kukkonen korostaa.
sydanliitto.fi/keskisuomi
facebook.com/NaApurithanke
Artikkeli on julkaistu Sosiaali- ja kuntatalous -lehdessä 4/2020.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?