Pyydä tarjous

TUULI-hankkeella vauhtia palvelujen uudistamiseen

Tutkimus- ja kehittämistyön kentällä toimivalla LAB-ammattikorkeakoululla on käynnissä useita hankkeita, joilla voidaan vaikuttaa positiivisesti niin julkisen kuin yksityisenkin sote-sektorin teknologia- ja digivalmiuksiin, esimerkiksi TUULI-hanke (toteutusaika 1.1.2022 – 31.8.2023).
Tutkimus- ja kehittämistyön kentällä toimivalla LAB-ammattikorkeakoululla on käynnissä useita hankkeita, joilla voidaan vaikuttaa positiivisesti niin julkisen kuin yksityisenkin sote-sektorin teknologia- ja digivalmiuksiin, esimerkiksi TUULI-hanke (toteutusaika 1.1.2022 – 31.8.2023).
07.12.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoima Teknologian avulla uutta liiketoimintaa kotihoitoon -hanke tukee Etelä-Karjalan yksityisten, kotiin palveluita tarjoavien yritysten mahdollisuuksia palvelujen uudistamiseen sekä liiketoiminnan kasvattamiseen matkalla kohti hyvinvointialueita. Palvelujen määrän ja laadun kasvattamisen perustana on vahvasti teknologian ja digitaalisuuden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Teknologiset ratkaisut yleistyvät sosiaali- ja terveysalalla nopeasti, myös kotihoidossa. Yksityisillä palveluntuottajilla ei ole aina mahdollisuutta seurata hyvinvointiteknologian kasvua ja ottaa sitä ketterästi käyttöön. Hankkeen aikana kotihoitoyrityksille muun muassa viedään kokeiluun teknologiaa liiketoiminnan turvaamiseksi ja kasvattamiseksi.

- Etelä-Karjalan alueella teknologisten ratkaisujen käyttöönotto on ollut enemmän julkisen puolen hallussa, yksityisillä se on ollut hitaampaa. LAB-ammattikorkeakoulun TUULI-hanke pyrkii auttamaan alueen yksityisiä sote-salan yrityksiä tässä tilanteessa. Tavoitteena on muun muassa lisätä tietoisuutta teknologian vaikutuksista liiketoimintaan sekä selvittää, voidaanko teknologian avulla vapauttaa enemmän aikaa asiakkaalle tai henkilöstölle.

- Hankkeessa pilotoidaan erilaisia teknologisia ratkaisuja kotiin palveluja tuottavien pk-yritysten liiketoiminnassa. Tällä hetkellä pilotoitavana on muun muassa lääkerobotiikkaa sekä toimintakykyä ylläpitäviä ja tukevia teknologioita. Nykyiset testauspilotit ovat valikoituneet Etelä-Karjalan alueen pk-yritysten tarpeiden ja toiveiden perusteella, kertoo LAB Ammattikorkeakoulun TUULI – hankkeen projektipäällikkö Katariina Velling.

Yrittäjänä kohti hyvinvointialuetta

Hyvinvointialueilla on oltava riittävää osaamista ja valmiutta vastata terveys- ja sosiaalipalveluiden saatavuudesta erilaisissa tilanteissa. Suomessa yksityiset palveluntuottajat ovat tuottaneet runsaat 25 % kaikista sote-palveluista. Hyvinvointialueiden tehtävänä on valvoa palveluntuottajaa ja sen mahdollisia alihankkijoita.

- Sosiaali- ja terveysalalla teknologian käyttöönotto tulee nähdä työtä helpottavana ja keventävänä mahdollisuutena. Esimerkiksi lääkerobotit, joita käytetään yhä suuremmassa määrin, vähentävät lääkehoidossa mahdollisesti tapahtuvia, inhimillisistä erehdyksistä johtuvia virheitä merkittävästi sekä vapauttavat hoitajien aikaa kasvokkaiseen kohtaamiseen, joka on hoitotyön perusta.

- Teknologia voi myös tukea erityisesti ikääntyneiden kotona asumista sekä hyvinvointia monella tavalla ja toisaalta mahdollistaa yrityksille monipuolisemman palveluvalikoiman sekä ajan käytön asiakkaiden aitoon, fyysiseen kohtaamiseen, sanoo Velling.

Kehitystyössä on omat haasteensa

Etenkin sosiaali- ja terveysalalla on perinteisesti ajateltu työn olevan ihmiseltä ihmiselle tehtävää, eikä siellä ole nähty tarvetta teknologian käyttöönotolle. Hyvinvointiteknologiaa on kuitenkin yhä suuremmassa määrin käytössä, ja se tulee entisestään lisääntymään tulevaisuudessa. Ymmärrettävää on, että jokainen uusi toimintatapa vaatii aluksi opettelua ja teknologisten ratkaisujen kohdalla opettelu voidaan kokea erityisen vaikeaksi.

- Kiinnostusta ja halua teknologian käyttöönottoon kuitenkin löytyy, mutta samalla on tulkittavissa epävarmuutta ja -tietoisuutta. Tietoa ei varmastikaan ole riittävästi sekä pienillä sote-toimijoilla käyttöönoton haasteena ovat muun muassa korkeat hankintakustannukset. Kysymyksenä on, millä resursseilla he voivat lähteä mukaan kehitystyöhön. Sekin on ymmärrettävää, että teknologia yritykset eivät välttämättä puhu samaa kieltä sote -alan kanssa, täsmentää Velling ja jatkaa:

- Meidän tehtävänämme on lisätä tietoisuutta sekä mahdollisuuksia kokeilla erilaista hoivateknologiaa ilman suuria kustannuksia. Tasalaatuiset ja tasavertaiset palvelut tulee taata kaikille asiakkaille organisaatiosta riippumatta, jolloin hyvinvointiteknologiaa tulisi olla laajasti käytössä ja käytettävissä kaikilla palveluntuottajilla. LAB-ammattikorkeakoulu pyrkii osaltaan vaikuttamaan hankeyhteistyöllä teknologiaosaamiseen ja käyttöönoton helpottamiseen sekä ennakkoluulojen muokkaamiseen.

Lisätietoa hankkeesta: lab.fi/fi/projekti/teknologian-avulla-uutta-liiketoimintaa-kotihoitoon