
Voitaisiinko sote-alan rakennushankkeita tarkastella eri tulokulmista?

Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka ehdottaa, että sote-alueilla panostettaisiin tarjolla olevien erilaisten hankintamuotojen miettimiseen sekä markkinavuoropuhelujen järjestämiseen riittävän ajoissa.
21.05.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous, Rakentaminen
Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon rakennushankkeiden suunnittelu ja läpivienti vaativat tarkkaa ennakkosuunnittelua, yhteistyötä sekä innovatiivisia ratkaisuja. Lujatalon Lauri Porokka tuo seuraavassa oman näkemyksensä sote-hankkeiden haasteista ja mahdollisuuksista.
– Sote-alan rakennushankkeet ovat usein pitkiä ja monimutkaisia, joiden valmistumisen aikataulut voivat venyä jopa viiden tai kuuden vuoden päähän, mikä asettaa haasteita sekä suunnittelulle että toteutukselle. Kun jo kilpailutusvaiheessa on lyötävä lukkoon sekä kohteen lopullinen hinta, että tuleva vuokran määrä (vuokrakohteissa), se asettaa suuria haasteita hanketta tarjoaville tahoille. Markkinoilla on jo nähty hankkeita, jotka ovat menneet nurin tai siirtyneet tulevaisuuteen, toimialajohtaja Lauri Porokka mainitsee.
Markkinavuoropuhelua tarvitaan
Porokka ehdottaa, että sote-alueilla panostettaisiin tarjolla olevien erilaisten hankintamuotojen miettimiseen sekä markkinavuoropuhelujen järjestämiseen riittävän ajoissa. Hän korostaa, että Suomessa on paljon osaamista erilaisten hankintamuotojen ja menettelyjen suhteen, ja tätä osaamista tulisi hyödyntää paremmin.
– Innovatiiviset hankintamallit, kuten allianssimalli ja innovaatiokumppanuus, voisivat toimia hyvin vuokrahankkeissa. Näiden mallien avulla hankkeen haasteet, -erityispiirteet, tavoitteet, muutokset ja riskit voitaisiin käsitellä joustavammin, mikä parantaisi hankkeiden onnistumismahdollisuuksia merkittävästi.
Projekti läpi hyvässä yhteisymmärryksessä
Projektin kokonaisuuden johtaminen on keskeisessä roolissa sote-hankkeiden onnistumisessa. Porokka korostaa tiedon virtaamisen ja yhteistyön johtamisen tärkeyttä. Lujatalo on tutkinut yhteistyöjohtamista, jonka avulla voidaan varmistaa, että kaikki projektin osapuolet ovat tietoisia hankkeen etenemisestä ja voivat reagoida tarvittaessa nopeasti.
– Kun hankkeelle luodaan yhteinen tavoitetila se jo osaltaan motivoi kaikkia toimimaan siten, että oman vastuualueen asiat tulee hoidettua aikataulussa. Lisäksi hyvään yhteistyöhön liittyy luottamus ja tiedon välittäminen.
1. Perinteinen Hankintamalli
- Hinta: Kiinnitetään aikaisessa vaiheessa.
- Muutokset: Käsitellään lisä- ja muutostöinä.
- Riskit: Ristiriidat hankkeen eri toimijoiden välillä. Riskit sisällytettävä hintaan, jolloin hinta kasvaa suureksi osin turhaankin.
2. Allianssimalli
- Hinta: Voidaan käsitellä joustavammin. Varmistetaan budjetin pitävyys.
- Muutokset: Muutokset ja riskit käsitellään yhteistyössä, mikä parantaa hankkeen onnistumismahdollisuuksia.
- Riskit: Yhteistyö ja yhteisten tavoitteiden saavuttaminen ovat keskeisiä.
3. Innovaatiokumppanuus
- Hinta: Voidaan päätyä allianssiin, kiinteähintaiseen urakkaan tai projektijohtomalliin kehitysvaiheen aikana. Varmistetaan budjetin pitävyys.
- Muutokset: Muutokset ja riskit käsitellään neuvottelujen aikana, mikä mahdollistaa joustavamman toteutuksen.
- Riskit: Riskien ja palkkioiden jakaminen parantaa hankkeen onnistumismahdollisuuksia.
Perinteinen hankintamalli voi olla kömpelö
Perinteisessä hankintamallissa hinta kiinnitetään aikaisessa vaiheessa, mikä voi aiheuttaa haasteita ja riitoja projektin edetessä. Muutokset käsitellään usein lisä- ja muutostöinä, mikä voi johtaa pahimmillaan riitoihin ja syyllisten etsimiseen.
– Allianssimallissa ja innovaatiokumppanuudessa muutokset ja riskit voidaan käsitellä joustavammin. Näissä malleissa keskitytään enemmän yhteistyöhön ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Tätä kautta projektit saadaan vietyä läpi sujuvasti ja kaikkia osapuolia hyödyttäen, Porokka näkee.
Lujatalo haluaa olla aktiivisesti mukana markkinavuoropuheluissa ja ennakkokeskusteluissa tulevaisuuden rakennushankkeissa. Esimerkiksi innovaatiokumppanuudella voisi hakea oikea aikaisesti rakentamisen rahoituksen sekä investorin kun kehitysvaiheessa olisi ratkaistu tonttiin liittyvät asiat sekä rakennuksen luonnokset.
Porokka näkee, että yhteistyö ja avoin keskustelu ovat avainasemassa onnistuneissa rakennushankkeissa.
– Olemme valmiita osallistumaan markkinavuoropuheluihin ja ennakkokeskusteluihin, jotta hankkeet voitaisiin ennakkosuunnitella, mutta myös toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti ja onnistuneesti siten, että tilaajan budjetti varmistetaan.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?