Pyydä tarjous

HeadPowerin sovellukset tukevat vesihuollon kehittämistä

Esimerkki työohjeesta
Esimerkki työohjeesta
08.10.2021 | Teollisuus

– Tarjoamme pilvipalvelupohjaisia eli selaimella toimivia työnohjaus-, laadunvarmistus- ja säädösseurantasovelluksia infra-ammattilaisille. Sovellukset ja ohjeistot tehostavat ajankäyttöä ja auttavat toteuttamaan rakennus- ja saneeraushankkeet turvallisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti, kiteyttää tuotepäällikkö Teemu Lepistö HeadPowerin ratkaisujen ytimen.

HeadPowerilla työskentelee eri alojen, kuten vesihuollon, tietoliikenteen, sähköverkkojen ja kaukolämmön, asiantuntijoita. Energia- ja sähköosaaminen on yrityksessä ollut vahvaa jo perustamisen ajoista, vuodesta 2001 lähtien, ja vähitellen yritys on laajentanut repertuaariaan muihinkin infraverkkoihin.

– Minä työskentelen nimenomaan vesihuollon parissa. Alan ammattilaiset ovat ottaneet erittäin hyvin vastaan tarjoamamme ratkaisut, Teemu Lepistö kertoo.

– Sovelluksemme ovat herättäneet mielenkiintoa vesihuollossa. Tuotteissamme on ominaisuuksia, joita vesihuollossa ei perinteisesti ole ollut käytettävissä. Näitä ovat esimerkiksi ohjeistot ja yksikköajattelu työnohjauksessa. Sovellustemme käyttäjinä vesilaitokset voivat varmistaa työnlaatua sekä turvallisuutta ja tällä tavoin ylläpitää vesihuollon positiivista kehitystä.

IWM:llä hankkeet sujuvasti maaliin

Työnohjausjärjestelmä InfraWorkManager (IWM) on oiva apu pitkän ja lyhyen aikavälin hankkeiden ja tehtävien suunnitteluun ja toteutuksen seurantaan. Pitkän aikavälin hankkeiden suunnittelu sovelluksessa helpottaa asioiden dokumentoimista turvallisesti yhteen paikkaan. Lisäksi hankkeille suunniteltuja tietoja menoeristä aikatauluineen on helppo hyödyntää esim. talousarvion laadinnassa tuleville vuosille.

– Työnohjausjärjestelmän käyttöoikeuksia voi joustavasti hyödyntää urakoitsijoiden ja mahdollisten aliurakoitsijoiden tiedonkulkuun ja dokumentointiin, Lepistö huomauttaa.

IWL seuraa ja ennakoi säädösmuutoksia

Vesilaitosten toimintaa ohjaavat lukuisat säädökset. Säädösten ja niiden muutosten seurantaan on kehitetty infratoimialalle erikoistunut lakiseuranta ja muutoshallintapalvelu InfraWorkLaws (IWL), jonka taustalla toimii Editan lakitietopalvelu.

– Me HeadPowerilla seuraamme tällä hetkellä yli kahta sataa infra-alaan vaikuttavaa säädöstä. Asiakkaamme saa meiltä tiedot tulossa olevista säädösmuutoksista, jolloin asiakkaan ei itse tarvitse käyttää voimavarojaan säädösviidakon seuraamiseen.

Dokumentit tallessa IWD:ssä

Työmaan dokumentointi on yksi hoidettava tehtävä. InfraWorkDocuments -sovelluksella (IWD) tarkastuksia ja raportteja voi kätevästi tehdä kännykällä tai tabletilla työkohteessa. Työmaan dokumentit voi yksinkertaisesti liittää työnohjausjärjestelmään kyseiselle hankkeelle tai tehtävälle.

– Kun on valmiit sähköiset lomakepohjat lakisääteisiin ja muihinkin työhön liittyviin tarkastuksiin, ei papereiden kanssa tarvitse taistella. Tiedot ovat selkeästi tallessa pilvessä aikaleimoilla varustettuina, Lepistö kertoo.

IWI havainnollistaa ohjeet

InfraWorkInstructions eli IWI:n laajasta sisällöstä löytyvät ohjeet päivittäisen työskentelyn työ- ja ympäristöturvallisuuden sekä laadun varmistamiseen. IWI sisältää ohjeita, muistilistoja ja toimintamalleja, joita vastuuhenkilöt hyödyntävät tehtäviensä hoitamiseen. Runsaasti havainnollistavia kuvia sisältävät ohjeet toimivat perehdytyksen tukena joko itseopiskeluna tai perehdyttäjän kanssa.

– Pääosa ohjeista on kohdistettu huomioihin työn toteuttamiseksi turvallisesti ja laadukkaasti. Näillä huomioilla pyritään välttymään turhilta riski- ja vaaratekijöiltä työssä. Samalla saadaan käytössä olevat voimavarat kohdennettua tehokkaasti käyttöön, mistä HeadPowerin tarjoamissa tuotteissa pääsääntöisesti on kysymys, Teemu Lepistö korostaa.

– Monella asiakkaallamme on laadittuna omia ohjeita ja niiden muodostamia käytäntöjä, joiden pohjalta voimme tehdä räätälöityjä tilaajakohtaisia ohjeita. Asiakkaan tarpeisiin vastaamisessa on kaksi puolta: asiasisältö ja sovelluksen tekninen toteutus. Teemme ensin asiakaskartoituksen ja mietimme, millaisia tarpeet ovat. Meillä on ammattilaiset sekä asiasisältöjen että ohjelmoinnin räätälöintiin.

Vesihuollon suuri saneerausvelka

Teemu Lepistön mukaan vesihuollon saneerausvelasta ja kriittisen infran rapautumisesta on puhuttu jo pitkään, lähinnä kustannusmielessä.

– Usein mainitaan saneeraukseen käytetty investointimäärä ja arvioidaan tarvittavan saneerausmäärän olevan lähes kolminkertainen tähänastisiin vuosittaisiin investointeihin nähden.

– Tilannetta voi tarkastella myös saneerauksen puutteesta johtuvien vedentoimituskatkoksien hallinnan kannalta. Riittävän sanitaation ja puhtaan talousveden saannin turvaaminen on ykkösasia. Viime vuosina on noussut esille puhtaan veden merkitys mm. käsihygieniassa. Lisäksi on huomioitava jätevesiverkoston toimintakatkoksista aiheutuvat terveys- ja ympäristöhaitat, Lepistö muistuttaa.

Osaamisen turvaaminen ja resurssien hallinta

Saneerausvelan selättäminen on paljon muutakin kuin investointien kustannusten kattamista. On oleellista turvata vesilaitosten työntekijöiden osaaminen ja tarvittavat resurssit vesilaitosten käyttöön jatkossakin. Suunnittelua, kunnossapitoa, saneerausta ja rakentamista tehdään laitosten oman henkilöstön lisäksi lukuisten konsulttitoimistojen ja urakoitsijoiden avulla.

– Tämän yhtälön hallinnassa tarvitaan työnohjausta, laadunvarmistusta sekä dokumentointia helpottavia sovelluksia. Alalle tulevien uusien osaajien perehdyttäminen on myös ensiarvoisen tärkeää. Perehdytyksen tueksi tarjoamme ohjeita työn tekemiseen ja turvallisuuteen.

– Uskon, että sovellusten hyödyntäminen lisääntyy myös vesihuollossa. Erilaisilla vesihuollon toimijoilla on erilaiset tarpeet ja mahdollisuudet digitaalisten palveluiden käyttöön. HeadPowerin ratkaisut skaalautuvat helposti eri kokoisille toimijoille, Teemu Lepistö toteaa.

headpower.fi

Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

YouTube

Artikkeli on julkaistu Teollisuusuutiset-lehdessä nro 3/2021.