Keksinnön tehokas suojaus on osa toimivaa liiketoimintastrategiaa

Patenttiasiamies Reijo Kangasmäki ja patenttiasiamiesharjoittelija Ville Pekkanen
Patenttiasiamies Reijo Kangasmäki ja patenttiasiamiesharjoittelija Ville Pekkanen
08.10.2021 | Teollisuus

Alussa on idea, jonka syntyhetkellä mieli on korkealla. Oivalluksen tulos on mahdollisesti uusi keksintö, design, tunnus tai iskulause. Mielessä risteilee sekä ajatuksia idean hyödyntämismahdollisuuksista että uhkakuvia siitä, että joku muu ottaa idean omakseen.

− Aluksi kannattaa pitää matalaa profiilia ja pohtia asiantuntevan patenttiasiamiehen avustuksella, miten idean saisi suojattua mahdollisimman tehokkaasti, neuvoo Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy:n toimitusjohtaja sekä patenttiasiamies Reijo Kangasmäki.

Patenttiasiamiestä sitoo vaitiolovelvollisuus asiakkaan keksinnöistä, mutta muilta ideat kannattaa pitää visusti salassa, kunnes suojausasiat on saatu vireille.

− Kun patenttiasiamies on alusta alkaen mukana, voidaan jo hyvissä ajoin selvittää, onko kilpailevia ratkaisuja olemassa ja pohtia kuhunkin tilanteeseen sopivin suojausstrategia, Kangasmäki kertoo.

Tieto leviää kilpailijoille verkossa

Nykyään tietoa uusista innovaatioista on saatavilla silmänräpäyksessä ja lähes rajattomasti. Yritysten on oltava kattavasti esillä verkossa ja mukana sähköisen median kanavissa, joten keksintö on suojattava jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

− Tieto uusista keksinnöistä leviää kilpailijoille hyvin nopeasti, joten säilyttääkseen yksinoikeuden innovaatioonsa, on tehokas suojaus oltava osa yrityksen liiketoimintastrategiaa, muistuttaa Kangasmäki.

Innovaatio syntyy lähes aina tarpeeseen, johon pystytään tuottamaan uudella tavalla nykyistä parempi ratkaisu. Usein innovaatiot palvelevat liiketoimintaa joko suoraan tai välillisesti ja niiden suojaaminen on siten tärkeää kilpailukyvyn ylläpitämiseksi.

− Hyvät keksinnöt ovat usein yksinkertaisia. Mitä yksinkertaisempi keksintö on, sitä tärkeämpää on sen suojausmahdollisuuksien huolellinen harkinta, tiivistää Kangasmäki.

Hyvä patenttiasiamies osaa auttaa myös kehitystyössä

Patenttiasiamiehen monipuolinen ammattikokemus helpottaa asiakkaiden innovaatioiden uutuuden ja lisäarvon ymmärtämistä. Kun asiakkaan idea ymmärretään alusta alkaen oikein, alkaa työ kantaa hedelmää nopeasti.

− Hyvä asiamies osaa tehdä asiakkaalle selväksi suojausprosessin vaiheet ja vaatimukset ilman turhaa kapulakieltä. Hän osaa esittää oikeita kysymyksiä, jotka parhaimmillaan saavat aivoriihen käyntiin niin, että syntyy jopa aivan uusia, yllättäviä ratkaisuja, sanoo Kangasmäki.

Patenttiasiamiehellä on oltava käytössään myös laaja yhteistyökumppanien verkosto ympäri maailmaa, jonka avulla asiakkaan teollisoikeuksista voidaan huolehtia tehokkaasti myös kansainvälisesti.

Teollisoikeudellisia palveluita tarjoava Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy on toiminut vuodesta 1993 lähtien. Tampereen Lielahdessa sijaitsevan yrityksen asiantuntijat, patenttiasiamies Reijo Kangasmäki ja patenttiasiamiesharjoittelija Ville Pekkanen, painottavat työssään luottamuksellisuutta, vahvaa asiantuntemusta ja henkilökohtaista vuorovaikutusta asiakkaan kanssa.

Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kangasmäki on sekä Suomen (FI) että Euroopan (EPO) patenttivirastossa rekisteröity patenttiasiamies ja myös Suomen Konsulttiyhdistys SNIL ry:n auktorisoima asiantuntija. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri. Hänellä on monipuolinen ammattikokemus tekniikan eri alueilta. Hänen erityisosaamisalueitaan ovat koneenrakennus ja lämpötekniikka.

Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy:n patenttiasiamiesharjoittelija Ville Pekkanen on koulutukseltaan tekniikan tohtori. Hänellä on 15 vuoden ammattikokemus tekniikan eri osa-alueilta. Hänen erikoisosaamisalueitaan ovat elektroniikka ja fotoniikka.

Teollisoikeudet pähkinänkuoressa

Suomessa neljä yleisintä teollisoikeutta ovat patentti, hyödyllisyysmalli, tavaramerkki ja mallisuoja, joita käyttämällä keksijä tai yritys voi suojata aineettoman omaisuutensa.

  • Suojaamalla keksintösi turvaat aineettoman omaisuutesi yksinoikeudet
  • Saat oikeuden päättää, kuka ja millä ehdoin suojan kohdetta saa käyttää
  • Yksinoikeuden kautta saavutat kilpailuetua sekä erottuvuutta markkinoilla
  • Teollisoikeudet tukevat yrityksesi ansaintamalleja ja mahdollistavat oikeuksien kaupallistamisen
  • Yrityksesi arvo nousee kumppanien ja rahoittajien silmissä sekä mahdollisen yrityskaupan kohdalla

Artikkeli on julkaistu Teollisuusuutiset-lehdessä nro 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä