Pyydä tarjous

EduTec kouluttaa teollisuusyrityksiin osaajia nopeasti ja tehokkaasti

Heidi Korhonen hitsaamassa pätevyyskoetta SP stainless Oy:n hitsaajien RekryKoulutuksessa.
Heidi Korhonen hitsaamassa pätevyyskoetta SP stainless Oy:n hitsaajien RekryKoulutuksessa.
14.12.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Teollisuus

Varkautelainen EduTec Oy on työelämän koulutuksiin erikoistunut uudentyyppinen koulutusyritys, joka vastaa yritysten tarpeisiin saada ammattitaitoista työvoimaa nopeallakin aikataululla.

EduTec keskittyy teknologia-alan Rekry- ja TäsmäKoulutuksiin (ks. info tämän artikkelin lopussa) sekä täydennyskoulutuksiin. Koulutukset ovat valmiita avaimet käteen -paketteja, jotka räätälöidään asiakkaan tarpeisiin sopiviksi.

EduTec aloitti toimintansa syyskuussa 2021 ja on toistaiseksi toteuttanut jo kymmenkunta Rekry- ja TäsmäKoulutusta. Toimitusjohtaja Harri Kilpeläisen mukaan kokonaissaldo nousee kesään 2023 mennessä jo yli kahdenkymmenen.

– Olemme päässeet mukavaan nousukiitoon. Kysyntää toimintatavallemme selvästi on, tiedusteluita tulee yrityksiltä kaikkialta Suomesta.

– Vuodenvaihteen jälkeen aloitamme koulutuksia mm. Hanza Metalliset Oy:lle Heinävedellä ja Suomen Biathlon Oy:lle Liperissä sekä Pielisen Betoni Oy:lle Lieksassa sekä useampia eri alojen koulutuksia Pohjois- ja Etelä-Savon alueella, Kilpeläinen mainitsee.

Henkilöstöpalveluiden ammattitaitoa tarvitaan

EduTec tarjoaa kaiken, mitä teollisuusyritys tarvitsee ammattitaitoisten työntekijöiden rekrytoinnissa, henkilöstön osaamisen kehittämisessä ja pätevyyksien myöntämisessä.

Perusta onnistuneille koulutuksille luodaan yhteistyössä henkilöstöpalveluyritysten kanssa. Merkittävin kumppani on Osuma Henkilöstöpalvelut Oy.

– Henkilöstöpalveluyritykset ovat rekrytoinnin järjestämisen ja koulutuksen markkinoinnin ammattilaisia. Heidän ansiostaan saamme koulutukset sujuvasti liikkeelle ja koulutuksiin motivoituneita henkilöitä, Harri Kilpeläinen kertoo.

– RekryKoulutuksen suorittaneet ovat koulutuksen jälkeen yleensä kuusi kuukautta henkilöstöpalveluyrityksen kirjoilla. Koeajan jälkeen koulutuksen hankkinut yritys voi palkata heidät omiin riveihinsä.

EduTecin Antti Taavitsainen kouluttamassa Mika Savolaista Gebwell Oy:n hitsaajien RekryKoulutuksessa.

Kouluttajat pitkän linjan ammattilaisia

EduTecin sopimuskouluttajien verkostoon kuuluu yli kaksikymmentä teknologia-alan ammattilaista, joilla on vankka kokemus ja todennettu pätevyys juuri niihin töihin, joihin he uusia osaajia kouluttavat.

Yksi EduTecin koulutusten valttikorteista on, että koulutus tapahtuu asiakasyrityksen omissa tiloissa ja yrityksen omilla laitteilla. Koulutettavat oppivat tuntemaan työympäristönsä ja hallitsemaan juuri ne välineet, jotka heidän täytyykin hallita. Vähintään 60 % koulutuksesta on lähiopetusta, jossa kouluttaja on läsnä paikan päällä. Ryhmäkoot ovat pieniä, 3–5 henkilöä per kouluttaja, jolloin opetus on intensiivistä. Lisäksi koulutusten kestot ovat sopivan lyhyitä, 2–4 kuukautta.

– Ekstraetunamme on, että kumppaneinamme on koneiden ja laitteiden maahantuojien edustajia. He tuovat koulutuksiin alansa uusinta tietämystä, Harri Kilpeläinen lisää.

Kiwa Inspectan, EduTecin ja EduTestin yhteinen palvelumalli

Yhden luukun palveluajatus kattaa nyt myös pätevöinnit. Syyskuun 2022 loppupuolella julkaistulla yhteistyösopimuksella Kiwa Inspecta, EduTec ja EduTest muodostivat hitsauksen koulutuksen, henkilösertifioinnin ja testauspalveluiden paletin, josta asiakasyritys voi valita tarvitsemansa osa-alueet.

Kiwa on yksi maailman suurimmista testaus-, tarkastus- ja sertifiointiyrityksistä. EduTest Oy puolestaan on tuore yritys, joka on perustettu tekemään hitsaavan teollisuuden henkilösertifiointeja.

– Yhteistyömme vastaa hitsaavan teollisuuden tarpeisiin alkaen tulevan ammattilaisen ensimmäisestä puikon raapaisusta jatkuen tehokkaan koulutuksen ja pätevyyksien hankkimisen kautta materiaalien koetuksiin ja menetelmätestauksiin, Kilpeläinen kuvailee.

Vuonna 2023 Hasinmäen teollisuusalueelle Varkauteen valmistuu halli, johon muuttavat EduTec, EduTest sekä Kiwa Inspectan Varkauden toimipisteen painelaitetoimiala ja rikkovan aineenkoetuksen laboratorion toiminnot.

– Uusissa tiloissa pystymme tarjoamaan koulutusta ja muita asiantuntijapalveluita erittäin monipuolisesti.

Ismo Peuhkuri EduTestiltä tarkastamassa SP stainless Oy:n RekryKoulutettavien pätevyyskokeita.

Matala kynnys palveluihin

Harri Kilpeläinen korostaa, että tarjolla oleviin palveluihin on helppo päästä käsiksi vaikka yhdellä puhelinsoitolla.

– Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi minuun tai Osuma Henkilöstöpalveluiden Jani Karhuseen. Siitä pyörä lähtee pyörimään.

– Jos henkilöstön koulutuksen jatkoksi tarvitaan korttikoulutuksia, pätevyyksiä tai vaativia testauspalveluita, nekin järjestyvät kauttamme. Usean eri kumppanin sijaan riittää nyt yksi, Kilpeläinen kiteyttää.

RekryKoulutus ja TäsmäKoulutus ovat TE-palveluiden konsepteja, ja koulutukset toteutetaan aina yhteistyössä paikallisten työ- ja elinkeinoviranomaisten kanssa.

– Hoidamme myös yhteydet viranomaisiin. Yhteistyömme ELY-keskusten ja TE-palveluiden kanssa on hyvin luontevaa, mikä onkin toimintamme edellytys. Viranomaisten suhtautuminen on positiivista ja käsittelyajat ovat nopeita, joten byrokratiaa ei tarvitse pelätä.

Hitsaajien RekryKoulutus Ratesteel Oy:lle sujui kiitettävin lopputuloksin. Jatkoa seuraa 13.2.2023 alkavalla uudella RekryKoulutuksella.

Tyytyväisiä sekä yritykset että koulutettavat

Harri Kilpeläinen kertoo, että EduTecin toteuttamissa RekryKoulutuksissa osallistujien työllistyvyys on ollut lähes 100 %.

– Kaikista tähänastisista koulutuksista olemme saaneet kiitettävän arvosanan sekä opiskelijoilta että yrityksiltä.

– RekryKoulutuksissa osallistujat ovat alanvaihtajia, työttömiä työnhakijoita tai työttömyysuhan alaisia. Heille sopii mainiosti lyhyt ja tehokas koulutus, sillä koulutuksen ajalta he eivät saa palkkaa yritykseltä, vaan koulutusajalta maksetaan työttömyysetuutta kulukorvauksella.

– Ensimmäisen RekryKoulutuksen jatkoksi monet asiakkaamme ovat ottamassa toista ja jopa kolmatta koulutusta. Esimerkiksi ammattitaitoisten hitsareiden tarve on suuri. Eräs toimitusjohtaja totesi, että varmaan tarvitaan vielä neljäs ja viideskin hitsareiden RekryKoulutus, Kilpeläinen kertoo.

Epävarmoina aikoina yrityksille on tärkeää saada keskittyä omaan ydintekemiseensä, mutta kuitenkin samalla luoda edellytyksiä hyvälle kilpailukyvylle.

– Asiakkaamme arvostavat sitä, että voivat jättää rekrytoinnin ja kouluttamisen luotettavien ammattilaisten tehtäväksi. Meihin kannattaa ilman muuta ottaa yhteyttä, jos näköpiirissä on koulutustarpeita. Katsotaan yhdessä, millainen ratkaisu olisi yrityksellenne toimivin.

edutec.fi

facebook.com/edutec.fi

instagram.com/edutecoy

Harri Kilpeläinen, EduTec Oy, 040 539 6885, [email protected]
Jani Karhunen, Osuma Henkilöstöpalvelut Oy, 050 371 5981, [email protected]
Kari Särkkä, EduTest Oy, 044 493 6143, [email protected]
Tommi Kirjavainen, Kiwa Inspecta, 050 432 4009, [email protected]


RekryKoulutuksessa yrityksen osuus kustannuksista on vain 30 %

RekryKoulutuksella yritys saa uusia, ammattitaitoisia työntekijöitä. RekryKoulutus on ns. yhteishankintakoulutus, jonka kokonaiskustannuksista ELY-keskus rahoittaa 70 % ja työnantajan osuus on 30 %. Koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin ja sillä luodaan opiskelijoille ammatillinen osaaminen työtehtäviin. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät yritykseen tai vuokratyövoimaa tarjoavaan yritykseen.

TäsmäKoulutus puolestaan on yrityksessä jo työskentelevien työntekijöiden osaamisen päivittämistä yrityksen muutostilanteissa (myös määräaikaisesti lomautetuille). TäsmäKoulutuksen kokonaishinnasta työnantajan maksuosuus on 30–50 %.