EduTec Oy tarjoaa osaamista työelämään

EduTec Oy:n Harri Kilpeläinen, Kari Heiskanen ja Jari Makkonen ovat teknisten alojen ammatillisen koulutuksen asiantuntijoita.
EduTec Oy:n Harri Kilpeläinen, Kari Heiskanen ja Jari Makkonen ovat teknisten alojen ammatillisen koulutuksen asiantuntijoita.
07.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Uusia ammattilaisia muutamassa kuukaudessa

EduTec Oy on työelämän koulutuksiin erikoistunut uudentyyppinen koulutusyritys, jonka toiminnan lähtökohtana on yritysten tarve saada ammattitaitoista työvoimaa. EduTec ei toteuta tutkintoon johtavia koulutuksia, vaan tarkoituksena on vastata yritysten osaamistarpeisiin tarkasti ja nopeasti.

– Keskitymme teknologia-alan rekry-, täsmä- ja täydennyskoulutuksiin. Koulutuksemme ovat valmiita avaimet käteen -paketteja. Toimitamme sen, mitä yritys tarvitsee, kertoo Harri Kilpeläinen, yksi yrityksen osakaskolmikosta.

– Teknologia-alaa vaivaa pula osaavista työntekijöistä, kuten hitsaajista ja koneistajista. Myös kokoonpanotyöntekijöitä tarvitaan, Kilpeläinen toteaa.

Rekrykoulutuksella yritys saa uusia, ammattitaitoisia työntekijöitä. Työnantajan maksuosuus on 30 % koulutuksen kokonaishinnasta. Täsmäkoulutus puolestaan on olemassa olevien työntekijöiden osaamisen päivittämistä yrityksen muutostilanteissa (myös määräaikaisesti lomautetuille). Työnantajan maksuosuus on 30–50 % kokonaishinnasta.

Lähiopetusta pienissä ryhmissä

EduTecin yrittäjät ovat Jari Makkonen, Kari Heiskanen ja Harri Kilpeläinen. Kaikilla on vahva opettajatausta ammatillisesta koulutuksesta nuoriso- ja aikuispuolelta.

– EduTecissä koulutamme kuitenkin eri tavalla kuin ammattioppilaitoksissa nykyisin tehdään, Kilpeläinen pohjustaa.

– Meillä vähintään 60 prosenttia kaikista koulutuksista on lähiopetusta, jossa kouluttaja on läsnä paikan päällä. Koulutuksen ensimmäisenä kuukautena kouluttaja on sataprosenttisesti paikalla joka päivä, toisena kuukautena 80-prosenttisesti.

– Koulutuksissamme ryhmäkoot ovat pieniä, 3–5 henkilöä per kouluttaja, jolloin opetus on tiivistä ja tehokasta, kuvailee Kilpeläinen.

– Lisäksi pidämme koulutusten keston lyhyenä, 2–4 kuukaudessa. Tässä ajassa koulutettavat oppivat työskentelemään itsenäisesti. Yrityksen näkökulmasta aikaa ei kulu epäolennaisuuksiin. Rekrykoulutuksissa osallistujat ovat alanvaihtajia, työttömiä työnhakijoita tai työttömyysuhan alaisia. Heillekin lyhyt koulutus sopii hyvin, sillä koulutuksen ajalta he eivät saa palkkaa yritykseltä, vaan koulutusajalta maksetaan työttömyysetuutta kulukorvauksella.

Yrityksen koneet tulevat tutuiksi

– Oleellista on, että koulutamme asiakasyrityksen omissa tiloissa ja yrityksen omilla laitteilla, joten koulutuksen suorittanut tuntee työympäristönsä ja hallitsee juuri ne välineet, jotka hänen täytyykin hallita.

– Toisin kuin esim. oppisopimusjärjestelmässä, meillä koulutukseen sisältyvät kaikki yrityksen tarvitsemat pätevyydet ja korttikoulutukset, Harri Kilpeläinen vielä lisää.

Rekrykoulutus on tehokas

Harri Kilpeläisen mukaan rekrykoulutus on monella tapaa erinomainen väylä kouluttaa ammattitaitoisia työntekijöitä yrityksen tarpeisiin.

– Rekrykoulutus on ns. yhteishankintakoulutus, jonka kokonaiskustannuksista ELY-keskus rahoittaa 70 %, Kilpeläinen korostaa.

Rekrykoulutus toteutetaan yhteistyössä TE-palveluiden kanssa. Koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin ja sillä luodaan opiskelijoille ammatillinen osaaminen työtehtäviin. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät yritykseen. Työllistyä voi myös vuokratyövoimaa tarjoavaan yritykseen.

– Rekrykoulutus on yrityksen kannalta helppo prosessi. Käymme yrityksen kanssa yhdessä läpi, millaisia pätevyyksiä ja taitoja siellä tarvitaan. Seuraavaksi laadimme koulutusrungon ja kustannussuunnitelman. Yritys laittaa työ- ja elinkeinohallinnon viranomaiselle, eli TE-toimistolle tai ELY-keskukselle, hakemuksen koulutuksen järjestämisestä. Hakemuksen voi jättää sähköisesti.

Rekrykoulutettavat valitaan haastatteluiden perusteella

Rekrykoulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille. Lisäksi rekrykoulutukseen voidaan ottaa henkilöitä, jotka ovat vaihtamassa alaa sellaiselle alalle, jolla on huomattava pula työntekijöistä. TE-toimisto tarkastaa kunkin koulutettavan osalta, täyttyvätkö kriteerit.

– Rekrytointivaiheessa opiskelijoiden haku tehdään yhdessä TE-palveluiden kanssa. Koulutuksen hankkineelle yritykselle jää koulutettavien lopullinen valinta haastattelujen kautta. Valintaan voi osallistua myös henkilöstöpalveluyritys. Kumppaneitamme ovat Osuma Henkilöstöpalvelut Oy ja RTK-Henkilöstöpalvelu Oy.

– Koko koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen ajan olemme tiiviissä yhteistyössä yrityksen ja TE-palveluiden vastuuhenkilöiden kanssa, Kilpeläinen huomauttaa.

Opiskelijat arvostavat EduTecin mallia

– Viime vuonna järjestimme rekrykoulutuksen yritykselle, joka oli aikaisemminkin hakenut rekrykoulutettavia, mutta huonolla menestyksellä. Meidän toimintamallimme tuotti yli 20 hakijaa, joista koulutukseen valittiin yhdeksän, Harri Kilpeläinen kertoo.

– Kysyimme opiskelijoilta, mikä sai heidät hakemaan koulutukseen. He vastasivat kokeneensa, että yritys haluaa aidosti uusia osaajia riveihinsä, kun koulutus järjestetään yrityksen tiloissa ja laitteilla. Lisäksi opiskelijat kertoivat arvostavansa lähiopetuksen suurta osuutta ja koulutuksen lyhyttä kolmen kuukauden kestoa.

– Koko opiskelijapalautteen keskiarvo, mukaan luettuna koulutuksen hankkineen yrityksen ja TE-palveluiden toiminta, oli 4,3 eli kiitettävä. Kouluttajiemme ammattitaidon arvosana nousi yli 4,5:n.

EduTec on ammatillisen koulutuksen eturivissä

Elokuussa 2021 perustettu EduTec Oy on suhteellisen tuore yritys, mutta yrittäjät ovat alojensa taitajia ja ammatillisen koulutuksen konkareita.

– Olemme hyviä tyyppejä Varkaudesta, tiivistää Harri Kilpeläinen hymyillen.

– Opetustyöstä ammatillisissa oppilaitoksissa minulla nuorimpana on kokemusta reilut kymmenen vuotta, muilla 20–25 vuotta. Jarilla on työkokemusta yhteensä 44 vuotta. Itse asiassa Jari ja Kari ovat aikoinaan minua opettaneet, Kilpeläinen mainitsee.

– Ammattiosaamisen Taitaja-kilpailuihin olemme kouluttaneet Suomen mestareita ja MM-kisaosallistujia. Olemme pyrkineet viemään ammatillista koulutusta omalta osaltamme eteenpäin ja löytää siihen uusia tapoja.

Ekstraetuja verkostoista

Harri Kilpeläinen korostaa, että EduTecillä on laajat yhteistyöverkostot ja syvällinen työelämän tuntemus.

– Olemme onnistuneet saamaan hyviä kumppanuuksia johtavien laitevalmistajien, maahantuojien ja jälleenmyyjien kanssa. Kauttamme on tarjolla uusinta tietämystä yrityksiin.

– Esimerkiksi Kempin edustajat voivat käydä koulutuksen lomassa kertomassa valmistamistaan hitsausratkaisuista. Samalla he voivat katsoa, voisiko yrityksen toimintaa tehostaa esim. uusilla laitteilla tai ohjelmistoilla. Koulutuksen ohella yritys voi siis saada ideoita toimintansa kehittämiseen.

Koulutuksia kaikkialle maahan

EduTec Oy:n toiminta-aluetta on koko Suomi. Sopimuskouluttajat ovat toistaiseksi pääasiassa Pohjois-Savosta, mutta Harri Kilpeläisen mukaan reissutyö vaikkapa Pohjois-Karjalaan onnistuu mainiosti, koska EduTecin konseptissa riittää, että kouluttajat tulevat työpaikalle kouluttamaan.

– Kasvatamme sopimuskouluttajien verkostoa koko maahan. Käsityksemme on, että ammatillisen koulutuksen opettajat ympäri Suomea pitävät toimintatapaamme hyvänä.

– Laitevalmistajien ja maahantuojien kanssa haluamme tulevaisuudessakin tehdä yhteistyötä ja vahvistaa sitä. Tulossa on myös kansainvälistä toimintaa, Kilpeläinen paljastaa.

– Jos yrityksellänne on tarvetta uusille ammattilaisille tai kehitettävää henkilöstön osaamisessa, kannattaa ilman muuta ottaa meihin yhteyttä! Koulutuksemme sopivat kaikille: niin alanvaihtajille kuin täydennyskoulutusta kaipaaville. Kun opiskelijan motivaatio on kunnossa, niin uutta kyllä oppii. Tiivis ja tehokas koulutusmallimme pitää siitä huolen.

edutec.fi
facebook.com/edutec.fi
instagram.com/edutecoy
P. 045 344 4360
[email protected]

EduTec Oy:n yrittäjät ja kouluttajat

Jari Makkonen, toimitusjohtaja, asiantuntijapalvelut

Harri Kilpeläinen, asiantuntijapalvelut, hitsaus- ja levytyöt

Kari Heiskanen, asiantuntijapalvelut, koneistus

  • Insinööri, ammatillinen opettaja

Sopimuskouluttajien osaamisaloja:

  • Koneistus

  • Hitsaus

  • Teollinen pintakäsittely

  • Hydrauliikka

  • Raskas kalusto, ajoneuvot ja ajoneuvosähkö

  • Autojen korityöt, maalaus, autovarustelu, ajoneuvotekniikka, sähköinen vianhaku ja korjaus

  • LVI-ala

Kaikilla sopimuskouluttajilla on vankka ammatillinen osaaminen ja pätevyydet vaadittaviin työtehtäviin.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä