LinkedinFacebook
Pyydä tarjous

Energiaratkaisut ja poraustyöt taidolla ja tunteella – tilanteen vaatimalla tavalla

Talousjohtaja Jessica Ranta-Aho paalutustyömaalla saarikohteessa.
Talousjohtaja Jessica Ranta-Aho paalutustyömaalla saarikohteessa.
23.09.2021 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Saariston Kaivonporaus tekee töitä elinvoimaisen ympäristön puolesta. Sen lisäksi että yritys vaihtaa vanhoja lämpöjärjestelmiä maalämpöön omakotitaloissa, yhä suurempi osa resursseista kohdistuu kehittyneisiin energiaratkaisuihin kerrostaloihin ja isoihin kiinteistöihin.

Saariston Kaivonporaus Oy on toimittanut ekologisia, paikallisia ja puhtaita energiaratkaisuja sekä poraustöitä jo vuosikymmenien ajan. Yrityksen erityisosaamista on kallioperäinen maalämpö. Ensimmäinen maalämpöpaketti toimitettiin asiakkaalle jo vuonna 1994. Tähän päivään mennessä yritys on asentanut jo yli 1400 asennettua Thermia-maalämpöjärjestelmää ja on markkina-alueensa johtaja Varsinais-Suomessa.

- Kaikki saman katon alta löytyvät palvelut ja pitkän perinteen tuoma taito toimivat työmme laadun takeena. Me kehitämme toimintaamme aktiivisesti, jotta voimme palvella asiakkaitamme alan parhaalla mahdollisella tietotaidolla. Jatkuva kehityskyky, osaava henkilökunta ja huipputason laitteisto ovat yrityksemme tukeva perusta. Me pidämme huolta kokonaisuuden asennuksesta, sen suunnittelusta toteutukseen ja huoltoon saakka, toimitusjohtaja Jimmy Kronberg luonnehtii Saariston Kaivonporauksen toimintaa.

Kiinteistöjen modernit energiaratkaisut – merkittävät säästöt sekä uudis- että saneerauskohteisiin

Kronberg sanoo, että tänä päivänä on itsestäänselvyys hyödyntää isoissa kokonaisuuksissa myös ilmanvaihtojärjestelmän poistoilman energiaa.

-Tulevaisuudessa keskitytään varastoimaan porakaivoihin sekä lämpö- että kylmäenergiaa.

Luonnon omaa energiaa taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti

Ympäristöömme varastoitunut lämpöenergia on edullista ja luontoystävällistä. Lämpöpumpun avulla voidaan hyödyntää luonnon omaa energiaa tehokkaasti ja saasteettomasti. Energiatehokkuuden parantaminen on tärkein hiilijalanjäljen pienentäjä. Suomalaisten asenteet ovat kuitenkin jo melko lailla ympäristöystävällisiä, ja uusi teknologia sekä energian hinnan nousu edesauttavat asiaa.

- Geoenergia eli tuttavallisemmin maalämpö on puhdasta ja paikallisesti tuotettua luonnon omaa energiaa. Maalämpö mahdollistaa kustannustehokkaat, toimintavarmat ja hiilijalanjälkeä pienentävät ratkaisut rivi- ja kerrostaloihin sekä suurempiin kiinteistöihin. Geoenergian merkittäviin hyötyihin lukeutuu myös sen tarjoama mahdollisuus kiinteistön lämmityksen lisäksi viilennykseen.

Kronberg sanoo, että maalämmön hyödyt nousevat sitä merkittävämmäksi, mitä suuremmasta kiinteistöstä ja energiasta on kyse.

- Maalämpö soveltuu erinomaisesti suurille kiinteistöille. Järjestelmään voi kätevästi integroida muita lämmitysmuotoja, kuten esimerkiksi kaukolämmön tai poistoilman lämmöntalteenoton. Tämän lisäksi hyötysuhdetta voi kasvattaa entisestään esimerkiksi aurinkopaneeleilla, joiden avulla käyttökustannukset pienenevät entisestään, Kronberg kertoo.

- Oikea mitoitus on energiakaivon tehokkuudessa ensiluokkaisen tärkeää, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty. Toimiva kokonaisuus edellyttää huolellista ennakkosuunnittelua ja laadukasta toteuttamista. Suunnittelemme jokaiseen kiinteistöön tai omakotitaloon siihen parhaiten sopivan energiaratkaisun kyseisen kohteen energiankulutuksen ja tarpeen mukaan. Valitsemme parhaan pumppuratkaisun: maalämpöpumpun tai kiinteistölämpöpumpun, Kronberg selvittää.

Porattu vesikaivo – modernein ja ympäristönäkökulmasta varmin vesilähde

- Saariston Kaivonporaus toimii avaimet käteen periaatteella. Toimitamme sekä porakaivon että pumppupaketin asennettuna. Tämä on etu asiakkaalle koska tällä tavoin voimme taata, että projekti viedään läpi ammattitaidolla alusta loppuun saakka, Kronberg sanoo.

Yrityksen pitkä kokemus saariston haastavista olosuhteista on kasvattanut vankan ja asiantuntevan osaamisen missä tahansa ympäristössä.

- Saarikohteilla meillä on makean veden takuu. Mitä suurempi saari sitä enemmän pohjavettä. Makea vesi pysyy saaren alla koska se on kevyempää kuin suolavesi, eli makeavesi työntää suolaveden pois. Pitkän ajan kokemus kertoo kuinka syvälle uskaltaa porata.

- Kuljetus- ja porauskalusto on suunniteltu ja rakennettu erilaisia ja myös erittäin vaativia, kuten saariston olosuhteita silmällä pitäen. Meillä on käytössä 5 porausyksikköä. Tytäryhtiömme Saariston Ruoppaus toimii meidän merkittävänä tukijalkana, Kronberg selvittää.

Kaivokenttä Kingspan Oy:n Paraisten tehtaalle

Kronberg sanoo, että yhä enenevässä määrin tullaan hyödyntämään lämmön talteenottoa.

- Saariston Kaivonporaus osallistuu myös hankkeisiin, joissa muu hukkalämpö otetaan innovatiivisesti talteen. Lämmön talteenotto toimii myös suurissa kiinteistöissä: ylijäävä lämpö hyödynnetään uudelleen lämmityksessä.

Yhtenä merkittävä esimerkkinä Kronberg mainitsee Kingspan Oy:n Paraisten tehtaan, jossa Calefan AmbiHeat-järjestelmän myötä tehdas lämpiää ensi syksystä alkaen tuotannon hukkalämmöllä ja energiakaivoihin varastoidulla lämpöenergialla.

- Toimitamme lämpöpumppulaitokseen kuuluvat energiakaivot. Kolmensataa metriä syviä maakaivoja tulee yhteensä kymmenen kappaletta, joista kerätään lisää lämpöä kiinteistön lämmittämiseen, Jimmy Kronberg kertoo.

www.kaivonporaus.com

Perheyrityksen pitkää perinnettä ja vankkaa kokemusta

Saariston Kaivonporauksen perustajalla Bertel Fjäderillä oli katse tulevaisuudessa jo silloin, kun hän hankki ensimmäisen poravaununsa 50 vuotta sitten. Hän ei antanut saariston vaikeiden olosuhteiden hidastaa työtään toimittaa vettä ihmisten arkeen.

Hän suunnitteli ja rakennutti oman poravaunun ja sille tarkoitetun kuljetusaluksen. Tulevaisuuteen tähdättiin myös silloin, kun perheyritys siirtyi Bertelin sisarenpojan Peter Kronbergin omistukseen vuonna 1990. Peterin suunnitelmissa olivat maalämpöratkaisut kestäväksi vaihtoehdoksi muille energiaratkaisuille. Tänään yrityksessä eletään jo kolmannessa sukupolvessa, kun Peterin veljenpoika Jimmy Kronberg otti ohjat käsiinsä 2000-luvun alussa ja johtaa nykyään yritystä innovatiivisesti kohti tulevaisuutta. Yrityksen palveluksessa on 25 henkilöä

Saariston Kaivonporaus Oy valittiin vuoden 2020 yritykseksi Varsinais-Suomessa. Valinnan teki Varsinais-Suomen Yrittäjien vaalivaliokunta Länsi-Turunmaan Yrittäjien ehdotuksesta. Ehdokkuuden perusteluihin kuului muun muassa, että yritys on tunnettu luotettavana, ajanmukaisena sekä kehittyvänä yrityksenä. Näin yritys toimii myös muille kunnan yrittäjille innostavana esimerkkinä.

Artikkeli on julkaistu Turun seudun Yritysmaailma -lehdessä 3/2021.