Pyydä tarjous

Hitsaavalle teollisuudelle koulutusta ja pätevöintejä Varkaudesta

Facebook
05.10.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Teollisuus

Syyskuun loppupuolella julkaistiin yhteistyösopimus, joka mahdollistaa hitsaavan teollisuuden yrityksille tärkeän palvelukokonaisuuden syntymisen. Kiwa Inspecta, EduTec ja EduTest tarjoavat nyt yhdessä hitsauksen koulutuksen, henkilösertifioinnin ja testauspalveluiden paletin, josta asiakasyritys voi valita tarvitsemansa osa-alueet.

– Yhteistyömme vastaa hitsaavan teollisuuden tarpeisiin alkaen tulevan ammattilaisen ensimmäisestä puikon raapaisusta jatkuen tehokkaan koulutuksen ja pätevyyksien hankkimisen kautta materiaalien koetuksiin ja menetelmätestauksiin, kertoo EduTec Oy:n toimitusjohtaja Harri Kilpeläinen.

Hitsauksen koulutus ja henkilöpätevöinti saman katon alta

Kiwa on yksi maailman suurimmista testaus-, tarkastus-, sertifiointiyrityksistä. Varkautelainen EduTec Oy on työelämän koulutuksiin erikoistunut uudentyyppinen koulutusyritys, jonka toiminnan lähtökohtana on tekniikan alojen yritysten tarve saada ammattitaitoista työvoimaa nopeallakin aikataululla. Koulutukset ovat asiakasyrityksille räätälöityjä täsmä- ja täydennyskoulutuksia, joissa kouluttajat ovat pitkän linjan ammattilaisia. EduTest Oy puolestaan on tuore yritys, joka on perustettu tekemään hitsaavan teollisuuden henkilösertifiointeja.

– Sama taho ei saa olla sekä kouluttajana että pätevyyksien myöntäjänä. Sertifioinnin riippumattomuus varmistetaan tällä tavoin, toteaa Harri Kilpeläinen.

Yhteistyömalli palvelee yrityksiä kaikkialla Suomessa, mutta osapuolten yhteinen kotipesä rakennetaan Varkauteen. Keväällä 2023 Hasinmäen teollisuusalueelle valmistuvaan halliin muuttavat EduTec, EduTest sekä Kiwa Inspectan Varkauden toimipisteen painelaitetoimiala ja rikkovan aineenkoetuksen laboratorion toiminnot.

EduTec on syksyn 2022 aikana kouluttanut mm. tuotannon työntekijöitä Andritz Warkaus Works Oy:lle. Koulutukseen osallistuvilla on kova motivaatio ja halu työllistyä. Kuvassa Pinja Hakkarainen, Tanja Moilanen, Topi Veentaus ja Jami Pöysä.

Pätevistä hitsaajista on pulaa

Varkauden alueen teollisuudessa työskentelee yli 1 000 hitsaajaa, joista valtaosa kansainvälisissä suuryrityksissä ja niiden alihankkijoilla.

Kaupungissa on voimalaitoslaitteita valmistavaa teollisuutta (mm. Sumitomo SHI FW Energia Oy ja Andritz Warkaus Works Oy), joten seudulla tarvitaan erityisesti päteviä painelaitteiden hitsaajia. Heitä ei saada suoraan koulun penkiltä, vaan työhön täytyy pätevöityä. Pätevyyden todentavan sertifikaatin saa suorittamalla käytännön kokeen, joka on uusittava muutaman vuoden välein. Tähän tarpeeseen vastaa EduTec–EduTest–Kiwa Inspecta -trion yhteistyö.

– Pystymme tarjoamaan kaiken, mitä hitsaava teollisuus tarvitsee koulutuksesta henkilösertifiointeihin ja testaustoimintaan. Kolmen eri kumppanin sijaan riittää nyt yksi, Kilpeläinen kiteyttää.

EduTec hoitaa koulutuksen, ja EduTest vastaa henkilösertifioinnista eli hitsauskokeiden kautta suoritettavista pätevyyksistä. Kiwa Inspectan puolueeton testaus- ja tarkastusosaaminen tukee sertifiointeja ja auttaa yrityksiä laadunvalvonnassa.

– Keväällä 2023 valmistuvissa tiloissa pyöritettävän toimintamallin kaikkia yksityiskohtia emme voi vielä yksityiskohtaisesti paljastaa, mutta vastaavanlaista konseptia ei ole muualta tiedossa, Kilpeläinen mainitsee.

EduTest Oy:n tj. Kari Särkkä ja EduTec Oy:n tj. Harri Kilpeläinen.

Palvelu pelaa jo nyt

Vaikka yhteiset tilat valmistuvat vasta ensi vuonna, yhteistyö on jo täydessä käynnissä ja asiakkaita jo saatu.

Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kehen tahansa yhteistyökumppaneista, yhteystiedot ovat tämän artikkelin lopussa. Yhteyshenkilöitä ovat Harri Kilpeläinen (EduTec), Kari Särkkä (EduTest) ja Tommi Kirjavainen (Kiwa Inspecta).

– Tunnemme toistemme osaamisen ja palvelut, joten yhteydenotosta voi heti lähteä liikkeelle asiakkaalle sopivan kokonaispaketin suunnittelu. Panostamme nopeaan palveluun. Teollisuudessa arvostetaan ripeitä aikatauluja, Harri Kilpeläinen sanoo.

– Voimme toimia asiakkaan omissa tiloissa ja asiakkaan omilla laitteilla. EduTecin koulutusten yhtenä valttikorttina onkin, että koulutettavat oppivat tuntemaan oman työympäristönsä. Myös EduTestin henkilöstö saapuu kätevästi paikan päälle.

Ajatus lähti yritysten tarpeista

Harri Kilpeläinen kertoo, että yhteistyön osapuolille syntyi ajatus avaimet käteen -periaatteella toimivasta palvelukokonaisuudesta, joka auttaisi yrityksiä henkilöstön kouluttamisessa ja pätevöittämisessä.

– Ryhdyimme kehittelemään ideaa, ja huomasimme että tällaista keskitettyä ja nopeaan reagointiin kykenevää palvelumallia ei muualla ole tarjolla. Nykyisin palvelut ovat hajallaan, ja niiden yhteensovittaminen voi viedä kauan aikaa.

– Konseptin potentiaalista kiinnostui myös Mikko Holopainen. Kiinteistö Oy Holopainen toimii rakennuttajana, ja Mikko on myös yksi EduTest Oy:n osakkaista.

Hasinmäen teollisuusalueelle rakennettavat tilat on suunniteltu ja laitekanta valittu nimenomaan asiakasyritysten tarpeita ajatellen.

– Esimerkiksi koehitsauspaikkoja tulee vähintään 10, ehkä jopa 12. Uusissa tiloissa pystymme tarjoamaan koulutusta ja muita asiantuntijapalveluita erittäin monipuolisesti, Harri Kilpeläinen kertoo.

Teollisen osaamisen kaupunki luo synergiaetuja

Hasinmäen alueelle on syntymässä metalliteollisuuden keskittymä, jonka airueena on pian valmistuva Andritz Warkaus Worksin konepaja (Paja 22 -projekti). Nykyaikaisiin 15 000 neliön tiloihin mahtuvat kattilakonepajan työntekijät, kumppanit ja palvelut kaikki saman katon alle.

Hasinmäen teollisuusalue on tärkeä kehittämiskohde Varkauden kaupungille, ja Varkauden seudun kehitysyhtiö Navitas Kehitys Oy on ollut edesauttamassa myös EduTecin, EduTestin ja Kiwa Inspectan sijoittumista Hasinmäkeen.

– Hitsaavan teollisuuden yrityksille on huomattava etu, että tällainen koulutuksen, pätevöitymisen ja testaamisen palvelukokonaisuus on tarjolla ihan lähellä, korostaa Harri Kilpeläinen.

– Varkautelainen yhteistyö on iso juttu myös meille yhteistyökumppaneille. Paikallisuus on meille vahva voimavara, ja olemme ylpeitä täkäläisestä osaamisesta.

Yhteystiedot:
Toimitusjohtaja Harri Kilpeläinen, EduTec Oy, 040 539 6885, [email protected]
Toimitusjohtaja Kari Särkkä, EduTest Oy, 044 493 6143, [email protected]
Hitsauksen johtava asiantuntija Tommi Kirjavainen, Kiwa Inspecta, 050 432 4009, [email protected]