Järvenpään urheilukentän uudistus on jo täydessä vauhdissa

Kuva: Antti Mäkinen
Kuva: Antti Mäkinen
27.10.2023 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu

Järvenpäässä saneerataan keskuskentän kaikki liikuntapaikat, vaihdetaan olemassa oleva futisnurmi tekonurmeksi, rakennetaan uusi katettu 1500-paikkainen katsomo sekä huolto- ja pukuhuonetilat. Heittolajit siirtyvät Juholanpellolle, joka sijaitsee keskuskentältä katsoen tien toisella puolella. Keskuskentän yhteen kulmaan rakentuu uusi lasten leikkipaikka ja samalla laajennetaan myös keskuskentän viereisen koulun leikkipaikkaa.

– Periaatteessa keskuskentän tilanne oli vielä suhteellisen hyvä ja futisnurmikin palveli edelleen tarkoitustaan, joten saneeraustarve ei tullut ainoastaan sitä kautta. Sen sijaan vanha ja huonokuntoinen puupenkkikatsomo vaatii uudistusta kipeästi. Paikallinen jalkapalloseura on menestynyt hyvin miesten sarjassa ja pelaa tällä hetkellä Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, jonka takia kentälle syntyi panostustarpeita lähinnä lisenssivaatimusten kautta, Järvenpään kaupungin projektipäällikkö Simo Mäkinen kertoo.

Simo Mäkisen mukaan Järvenpään kaupunki haluaa auttaa näissä panostuksissa. Uuden katsomorakennuksen yhteydessä on helppoa saneerata urheilukenttä muiltakin osin. Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

– Ukrainan sota, siitä aiheutunut kustannusten nousu ja sitä kautta syntynyt kustannuspaine on ollut hyvin merkittävässä roolissa hankkeen osalta. Huhtikuun alusta lähtien on ollut hyvin tiedossa, että kaupungin asettama budjetti ei tule riittämään kaikkiin suunniteltuihin uudistuksiin.

Simo Mäkinen mainitsee, että ratkaisuita on täytynyt miettiä yhdessä hankkeesta vastaavan Louhintahiekan kanssa, koska kaupungin lisärahoitus ei tullut kyseeseen tässä julkisentalouden tilanteessa.

– Tämän seurauksena suunnitelmista on täytynyt alkaa karsimaan tietyltä osin. Tässäkin Louhintahiekan apu on ollut korvaamatonta, koska sieltä on tullut hyviä kehitysideoita jo ihan materiaalivalintojen tasolla, joiden kautta kustannuksia on saatu painettua budjettiin. Vaikka emme ole vieläkään täysin kuivilla budjettihaasteiden osalta, on rakentaminen jo kuitenkin saatu käyntiin.

Kuva: Antti Mäkinen

Kolmiosainen hanke

Keskustan liikuntapuisto -hanke jakaantuu kolmeen osaan: keskuskenttään, Juholanpeltoon sekä Juholanmäkeen. Juholanmäkeen rakentuu uusia tenniskenttiä sekä jääkiekkokaukalo. Budjettihaasteiden vuoksi Juholanmäkeen suunnitellun futiskentän ja siihen liittyvän pukuhuonerakennuksen toteutus siirtyy 2030-luvulle. Näiden osalta käynnistetään aikanaan oma hanke.

– Louhintahiekka toimii projektinjohtourakoitsijana keskuskentällä ja Juholanpellolla. Keskuskentän katsomon toteuttaa erillisurakkana Nopan Metalli Oy. Periaatteessa Louhintahiekka vastaa koko hommasta. Juholanmäki kilpailutetaan vielä erikseen tulevan kevään aikana, Simo Mäkinen toteaa.

Järvenpään keskuskentän liikuntapuistohanke tulee valmistumaan vuoden 2024 aikana.

Louhintahiekka saa kiitosta panoksestaan

Projektinjohtourakka on Simo Mäkisen mukaan hankemuotona sellainen, että se mahdollistaa asioiden sujuvan tekemisen. Hän kehuu Louhintahiekan osuutta projektissa ja pitää sitä keskeisenä, että projekti on ylipäänsä selvinnyt eteen tulleista kustannushaasteista.

– Emme olisi mitenkään päässeet asetettuihin projektin säästötavoitteisiin ilman heitä. Heiltä tulee niin vankkaa osaamista maanrakennus- ja infrarakentamisen kustannusasioihin ja tehtäviin ratkaisuihin liittyen, että voisin sanoa Louhintahiekan panoksen olleen osin korvaamatonta. He ovat auttaneet hyvin täsmällisesti projektin sujuvan läpiviennin näkökulmasta.

Simo Mäkinen kertoo, että hankkeen osalta on tehty myös laajaa käyttäjäyhteistyötä, jonka puitteissa on kuultu paikallisia liikuntaseuroja ja kaupungin liikuntapalveluiden väkeä, että kokonaisuus toimisi käytännössä mahdollisimman hyvin ja vastaisi mahdollisimman hyvin tarpeeseen.

www.louhintahiekka.fi

www.jarvenpaa.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä