Kalajoella on tekemisen meininki

Marinan alue, havainnekuva
Marinan alue, havainnekuva
08.11.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Kalajoella on käynnissä useita alueen elinkeinoelämää piristäviä hankkeita. Toimenpiteillä pyritään parantamaan alueella jo toimivien sekä alueelle sijoittuvien yritysten toimintaympäristöjä yhä paremmiksi. Kalajoki on nostamassa profiiliaan mm. merellisyyden ja hiilineutraalisuuden teemoissa.

– Meillä on kolme mielenkiintoista yrityspuistoaluetta Kalajoen kaupungin alueella, joita kaikkia viedään voimakkaasti eteenpäin. Yksi näistä on Kalajoen sataman yrityspuisto. Kalajoen satama on ympärivuotisesti toimiva syväsatama, jonka kautta tuodaan ja viedään mm. puutavaraa ja erilaisia projektilasteja, kuten tuulivoimaloita, elinkeinojohtaja Miia Himanka kertoo.

Himanka mainitsee, että sataman ympäristöön on jo muotoutunut varsin mukavan kokoinen yrityspuisto. Alueella toimii jo nyt metalli- ja konepaja-alan yrityksiä, jotka työllistävät noin 100 henkilöä. Näiden lisäksi sataman läheisyydessä on myös useita kuljetus- ja logistiikka-alan toimijoita sekä muita työpaikkoja.

– Kaupungin omistuksessa olevat laajat maa-alueet sataman seudulla mahdollistavat alueen edelleen kehittämisen. Kehitystoimia kohdistetaan erityisesti tuonti- ja vientitoimintaa harjoittavan teollisuuden tarpeisiin. Tässä sataman läheisyys on yksi tärkeä valttikortti.

Kalajoen satama on esteettömien kuljetusväylien varrella ja satamasta pääsee nopeasti valtatie 8:lle, jota pitkin voidaan kuljettaa mm. tuulivoimaloiden osia ja isoja teräsrakenteita. Aluetta ollaan valmiita kehittämään alueelle sijoittuvien yritysten tarpeita kuunnellen.

– Meillä on valmius miettiä esim. toimitilarakentamista erilaisilla yhteistyökuvioilla sinne sijoittuvien yritysten kanssa. Toimivat yrityspalvelumme edesauttavat uusiakin hankkeita, kun mietitään rahoitustarpeita tai tarvittavia investointeja, Himanka lupaa.

Meinalan yrityspuistossa tähdätään hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Kalajoen sataman yrityspuiston lisäksi Kalajoella on matkailukeskuksen ja Kalajoen keskustan välissä sijaitseva Meinalan yrityspuisto. Meinalan yrityspuistossa on jo paljonkin olemassa olevaa teollisuutta: rakennus-, puu- ja metalliteollisuutta sekä kuljetusalan yrityksiä.

– Tavoitteenamme on laajentaa Meinalan yrityspuistoa ja toteuttaa sinne mahdollisimman hiilineutraali yrityspuisto.

Himanka kertoo, että Kalajoelle on rakennettu viime aikoina lukuisia tuulivoimaloita ja uusiakin tuulivoimalakohteita on käynnissä runsaasti.

– Meillä on tällä hetkellä 64 toimivaa tuulivoimalaa ja uusia tuulivoimaloita on rakentumassa saman verran lisää. Yhteen tuulipuistoon liittyy myös aurinkoenergiahanke. Meillä on tavoitteena, että Meinalassa voitaisiin hyödyntää paikallisesti tuotettua uusiutuvaa energiaa suljetun sähköverkon kautta ja se olisi alueelle sijoittuvien yritysten käytössä. Tämä kuvio on nyt selvityksen alla.

Meinalan yrityspuiston laajennus on tarkoitus saada etenemään parin vuoden aikana.

– Sinne haetaan paljon energiaa käyttävää yritystoimintaa, olipa yrityksen toimiala mikä tahansa.

Marinan alue nostaa Kalajoen merellisyyden uudelle tasolle

Kalajoen Hiekkasärkkien yhteyteen on rakentumassa Marinan alue, joka ensimmäiset rakennushankkeet valmistuvat ensi vuoden kesäksi.

– Marinan alue on kolmessa vaiheessa toteutettava hanke. Alueella on nyt myynnissä tontteja, joiden kunnallistekniikka on jo suurelta osalta valmistunut. Alueelle haetaan erityisesti matkailutoimialaan liittyviä investointeja, jotka voivat olla lomahuoneistoja tai matkailuun ja palveluihin liittyvää liikerakentamista, Himanka esittelee.

Marinan alueelle on suunniteltu laadukkaita ja suhteellisen uniikkeja loma-asuntoja, ravintoloita sekä vierasvenesatama kattavine palveluineen.

– Meillä on suunnitelmat vierasvenesataman toteutukseen ja siihen ollaan tällä hetkellä hakemassa rahoitusta. Vierasvenesatama on tarkoitus toteuttaa seuraavien neljän–viiden vuoden aikana. Alueesta on tarkoitus rakentaa Kalajoen merellinen “olohuone”. Vauhdikkaasti etenevälle Marinan alueelle on tehty jo useita tonttivarauksia ja niidenkin osalta rakentaminen on lähdössä käyntiin.

Himanka huomauttaa, että Marinan alueelle haetaan rakennusliikkeiden ja investoreiden lisäksi myös matkailupalveluiden tuottajia sekä muita yhteistyökumppaneita.

– Kalajoen matkailun kehittämisestä vastaa Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja Janne Anttila ja hän toimii myös Marinan alueen yhteyshenkilönä.

Vahvaa ja monipuolista yrittäjyyttä halutaan tukea

Kalajoen kaupungin työvoimasta yrittäjien osuus on 20 %:n paikkeilla, joka on samalla tasolla kuin Etelä-Pohjanmaan yrittäjyydestään tunnetuilla paikkakunnilla.

– Meillä on aina satsattu voimakkaasti yrittäjyyteen ja kaupunki on mukana luomassa yrittäjyyden toimintaympäristöjä. Toimenpiteillä pyrimme mahdollistamaan elinkeinojen ja yrittäjyyden kasvua sekä laajentumista.

Himanka kertoo, että Kalajoella toimii tällä hetkellä toistatuhatta yritystä, joten alueelle sijoittuvien yritystenkin on suhteellisen helppoa löytää valmiita verkostoja.

– Meillä on useita vahvoja toimialoja, joista eniten työllistävät ovat ympäristö- ja infra-ala, metalli- ja konepaja-ala sekä puu- ja rakennustuoteteollisuus. Melkein yhtä suurina toimialoina niiden perässä seuraavat matkailu, alkutuotanto sekä kuljetus- ja logistiikka sekä rakentaminen. Kalajoella ollaan todella monen eri tukijalan varassa, joten täältä voi löytää yhteistyökumppaneita aika moneltakin sektorilta.

Himanka kertoo, että myös osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi tehdään erilaisia toimenpiteitä yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa.

– Kalajoki on pärjännyt todella hyvin Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittisissa mittaristoissa. Yrittäjäystävällisyyttä kartoittavissa kyselyissä olemme jo useita kertoja olleet Suomen kymmenen parhaan joukossa kokoluokassamme. Yrityspalveluiden puolella meillä on lähes kymmenen hengen tiimi tekemässä töitä paikallisten yrittäjien ja tänne sijoittuvien yritysten eteen.

12 500 asukkaan Kalajoki on onnistunut kasvattamaan asukaslukuaan viimeiset pari vuotta.

– Hanhikivi1 -hankkeen vaikutukset ovat alkaneet näkymään konkreettisesti myös uusien asukkaiden ja perheiden muodossa Kalajoella. Alueellinen suurhanke luo ihmisille hyviä työmahdollisuuksia.

Himanka kertoo, että kaupungilla on aito halu kehittää alueen yrittäjyyttä aktiivisesti.

– Kun saamme alueelle uusia työpaikkoja, voimme sitä kautta kehittää myös kaupungin palveluita. Energiasektoria ajatellen, meillä on tehty täällä jo pitkään energiatyötä, joka liittyy energian säästöön ja hiilineutraalisuuden tavoittamiseen. Tavoitteenamme on tehdä tämä työ myös laajemmin näkyväksi. Sen ympäriltä löytyy vielä paljon kehittämistä tulevaisuudessa ja samalla uusia mahdollisuuksia yrityksille.

Laadukasta vapaa-aikaa

Kalajoen keskustasta on matkaa Hiekkasärkkien matkailukeskukseen alle 10 kilometriä. Matkailukeskuksen palveluvarustus on jo nykyisellään hyvin kattava.

– Matkailukeskuksen alue tarjoaa myös kaupungin vakituisille asukkaille aivan ylivertaisen vapaa-ajan palvelutarjonnan jo tälläkin hetkellä. Matkailukeskuksesta löytyy myös Toimistohotelli Luotsi, joka tarjoaa nopeat tietoliikenneyhteydet ja hyvät etätyöpuitteet alueella lomaileville tai asuville.

Himanka mainitsee, että Kalajoelta löytyy harrastustoimintaan ja vapaa-ajantekemiseen hyvin monipuoliset mahdollisuudet. Myös lento- ja rautatieasemat ovat helposti saavutettavissa.

www.kalajoki.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia