Pyydä tarjous

Laadukkaita varasto- ja toimitilahalleja mittatilaustoimituksella

Facebook
28.10.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Vestamatic rakentaa teollisuushalleja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Nyt rakenteilla oleva varasto- ja toimitilahallikohde valmistuu marraskuussa, jonka jälkeen yritys pääsee aloittamaan seuraavaa kohdetta. Jos yrityksellä on toimitilatarve, nyt olisi mahdollista päästä vaikuttamaan Muurameen suunnitteilla olevan kohteen toteutukseen.

– Rakennan hallikohteita yritysasiakkaille ja kiinteistösijoittajille. Sijoittaja voi ostaa hallin ja ottaa siihen halutessaan vuokralaisen tai vuokralaisia, Vestamatic Ky:n Mirko Putkonen kertoo.

Putkosella on jo tiedossa vapaa 8500 neliön tontti, joka sijaitsee Muuramessa, Punasillanmäentiellä.

– Tontilla on rakennusoikeutta arvioni mukaan vähintään 4000 neliötä.

Mittatilaushalleja teräsrungolla ja PAROC-seinäelementeillä

– Rakennamme hallit teräsrungolla ja Paroc-tyylisellä seinäratkaisulla. Asiakas saa päättää kohteen sisäpuolisista rakenteista, sen mukaan millaista toimintaa hallissa on tarkoitus tehdä. Teemme kohteen asiakkaan toiveiden mukaiseksi, avaimet käteen -periaatteella.

Putkonen muistuttaa rakennusmääräyksestä, joka velvoittaa rakentamaan väestönsuojan tuotanto- ja hallitilojen yhteyteen, mikäli tontille rakennetaan yli 1500 neliötä.

– Mikäli tontille rakentuvien tilojen koko vaatii väestönsuojan, puhutaan noin 80 000 euron lisäkustannuksesta. Tästä syystä voi olla järkevää pitää tontilla olevien rakennusten neliömäärät maksimissaan 1500 neliössä, mikäli tämä on mielekästä toiminnan vaativan tilan näkökulmasta.

Hallin teräsrunko tulee Vestamatic Ky:n alihankkijalta, kuten myös seinärakenteet. Mahdollisesti tontilla tarvittava väestönsuoja tulee niin ikään alihankkijalta – tyypillisesti hallien perustusten tekijältä.

Hallin paloluokitukset määrittyvät tuotannon kuormien mukaan

– Asiakas pääsee vaikuttamaan seuraavaksi aloitettavan kohteen neliömääriin ja tilojen korkeuteen, mutta kaikkihan lopulta riippuu siitä, millaiseen käyttöön tila tulee. Esimerkiksi paloluokitukset määräytyvät aina tilan käyttötarkoituksen mukaan.

Putkonen mainitsee, että viimeksi tehtyjen kohteiden osalta paloluokka on ollut P3. Tämä mahdollistaa halleissa tehtävät tulityöt sekä ajoneuvojen säilyttämisen.

– Jos hallikohteessa suoritetaan teollista toimintaa, paloluokitukset tiukentuvat sen mukaan, miten suuriin kuormiin tuotannossa mennään. Nämä asiat ovat helposti hoidettavia, kunhan vain tiedetään ennalta, mitä lähdetään tekemään.

Uuden hallikohteen valmistelu alkaa vuoden vaihteessa

– Tontilta on ensin kaadettava puusto, jonka jälkeen tehdään maansiirtotyöt. Punasillanmäentiellä päästäisiin aloittaman maanrakennustyöt heti keväällä, kun routa on ensin sulanut. Maanrakennustöiden valmistuttua, halli valmistuisi arviolta 6–8 kuukaudessa, Putkonen mainitsee.

PAROC-seinäelementti ja teräsrunko tekevät rakentamisesta nopeaa

– PAROC-seinäelementin etuihin kuuluu sen paloluokitukset ja teräsrunko on puolestaan erittäin kustannustehokas tapa rakentaa. Teräsrunko tulee tontille elementteinä, joten se vain kasataan kohteessa. Myös seinäelementit kasataan tontilla ja ruuvataan teräspilareihin kiinni. Rakennuksen kattoristikot ovat puuta ja niiden päälle asennetaan peltikatto. Hallirakennuksen sisäkatossa käytetään 15 millistä ns. palogyprocia, joka on paloluokituksen mukainen materiaali, Putkonen esittelee.

Hallin lämmitysratkaisussa pyritään energiatehokkuuteen

– Asiakas voi valita hallin lämmitystavan, sinne voidaan asentaa esim. maalämpöpumpulla lämpiävä lattialämmitys. Mikäli hallissa on tuotantoa ja tuotantokoneita, jotka tuottavat lämpöä, kannattaa pelata lämmöntalteenotolla ilmanvaihdon kautta. Otetaan lämpö talteen ja hyödynnetään se hallin lämmityksessä.

Putkonen rohkaisee ottamaan yhteyttä, mikäli kuvailun mukaiselle halliratkaisulle olisi tarvetta.

Putkonen on kutsumusammatissaan

– Olen toiminut yrittäjänä jo 23 vuotta. Ammatiltani olen putkimies ja olen työskennellyt rakennuksilla jo lähes 30 vuotta. Nyt viimeisen kahden vuoden aikana olen alkanut rakentamaan halleja, koska rakentaminen on aina kiinnostanut minua. Minulla oli joskus haaveena, että haluaisin rakentaa hallin ennen kuin täytän 50 vuotta. En ole vielä edes 49-vuotias ja rakennan jo toista hallia. Rakentaminen kokonaisuudessaan kiinnostaa minua suuresti.

Hallikohteissa Vestamatic on vastannut lähes kaikesta itse.

– Olemme tehneet hyvin paljon itse, kuten vedet ja viemärit, kaikki salaojat, sadevedet sekä rakennustyöt ulko- ja sisäpuolella. Sähkötyötkin olemme tehneet itse, mutta emme ole kuitenkaan tehneet kytkentöjä. Koska olemme tehneet lähes kaiken itse, tiedämme myös syyllisen, mikäli jotain virhettä ilmenisi – se löytyisi aika nopeasti peilistä, Putkonen naurahtaa.

Hän kertoo, että rakennukset on rakennettu alusta lähtien kunnolla, ettei niitä tarvitsisi lähteä korjailemaan jälkikäteen.

– Toki ihmiselle voi virheitäkin sattua, mutta pyritään kuitenkin minimoimaan niiden mahdollisuus.

Viimeksi Muurameen valmistuneet hallikohteet löytyvät nimellä Kiinteistöosakeyhtiö Punasillanmäentie 11 A ja B.

– Olemme rakentaneet kyseiset hallit yhdessä poikani Rasmus Putkosen kanssa, Mirko Putkonen mainitsee loppuun.

www.vestamatic.fi