Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela: "Lestijärven tuulipuistohanke turvaa kunnan talouden, tuo elinvoimaa sekä tarjoaa valtavasti työmahdollisuuksia"

Kuva: Heikki Mastokangas
Kuva: Heikki Mastokangas
22.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Lestijärvi on Manner-Suomen toiseksi pienin kunta ja sijaitsee Keski-Pohjanmaan maakuntajärven Lestijärven rannalla. Lestijärvi tarjoaa loistavat mahdollisuudet monenlaiseen seikkailuun. Koska Lestijärvi on Manner-Suomen toiseksi pienin kunta, Lestijärven luonto on pysynyt monin paikoin lähes koskemattomana. Luonto onkin Lestijärven suurin voimavara ja Lestijärven lukuiset kalaisat järvet, sekä laajat metsä- ja suoalueet tarjoavat matkailijoille mitä parhaimmat puitteet luontomatkailuun.

- Lestijärvellä on asukkaita 719. Vaikka olemme näin pieni kunta, ovat kuntalaiset aktiivisia. Lestillä, kuten täällä sanotaan, on hyvä ilmapiiri ja turvallista elää, kunnanjohtaja Anne Kurkela toteaa.

Kunta panostaa lähipalveluiden säilymiseen

Kurkela toteaa, että kunnan peruspalvelut ovat kunnossa ja lähellä.

- Lestijärvellä on oma terveysasema, yksi kauppa, apteekki ja pankki. Kunta myös haluaa tarjota terveitä tiloja. Meillä on 2021 valmistunut uusi päiväkoti- ja koulurakennus, jonka yhteydessä on myös uusi jääkiekkokaukalo ja kuntosali. Uusi urheilukenttä valmistuu kesällä 2022.

Kurkela kertoo, että Lestijärvellä on edelleen voimassa lapsiraha.

- Lestijärvellä kirjoilla olevalle vanhemmalle syntyvästä lapsesta maksetaan 1000 euroa per vuosi kymmenen vuoden ajan eli yhteensä 10 000 euroa.

Kurkela toteaa, että Lestijärvelle tarvitaan lisää yrittäjiä.

- Etenkin matkailu- ja palvelusektorille olisi yrittäjille tilaa. Lestijärvellä on myynnissä ravintolan liiketoiminta ja huoltoasema neljän tien risteyksessä. Olemme myös etsineet kesäkahvilaan yrittäjää.

- Nyt kun Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentaminen on käynnistynyt, on erilaisten palveluiden tarve myös suurempi. Esimerkiksi siivouspalvelu-yrittäjiä etsitään. Töitä riittää, joten yrittäjiä kaivataan, Kurkela korostaa.

Väljyyttä elää, asua ja yrittää

Kurkela kertoo, että tonttitarjontaa ja toimitiloja löytyy nopeasti ja edullisesti eri puolilta kuntaa.

- Lestijärvellä on myytävänä asuin- ja vapaa-ajan tontteja siten, että kaava-alueella rakennustontin hinta on 1 682 euroa ja Parannan alueen tontteja alkaen 3 364 euroa. Parannan alue on omakotitalo alue, joka on Parannan rannan tuntumassa. Rakentaminen tonteille on helppoa, koska tontit ovat hiekkamailla. Tonttien keskikoko on 1 670 m².

Kurkela sanoo, että itse hän on ihastunut mäntykangasmetsiin, joita Lestijärvellä riittää.

Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela kotiseutumuseon edessä. Kuva: Ronja Tuikka

Lestijärvi tunnetaan mökkipitäjänä

- Lestijärvi-maakuntajärven ympärillä on nelisen sataa mökkiä, ja lisäksi Lestijärvelle tuo ihmisiä kesätapahtumat, kuten muikkumarkkinat elokuun lopulla. Lestijärvellä käy myös vuosittain matkailijoita muistelemassa menomesta Discolandiaa ja sotainvalidien kesäkoti Jukolaa. Lestijärven luonto mahdollistaa erilaisia elämys- ja matkailupalveluita. Kunnassa on jatkuvasti myös auki ihan tavallisia töitä, esimerkiksi koululla, Kurkela mainitsee.

Kunnassa on Suomen yrittäjävaltaisimman seudun, Kaustisen seutukunnan, yrityspalvelut

Palvelua saa niin yrityksen perustamiseen kuin yrityksen kehittämiseen ja kansainvälistymiseen, sekä muihin tilanteisiin, kuten omistajan- tai sukupolvenvaihdokseen. Meillä on myös hyvä tietoverkko. Valokuituverkko mahdollistaa nopeat yhteydet, joten etätyöhönkin on edellytykset, Kurkela sanoo.

- Kunta voi nopeastikin auttaa löytämään sopivan toimitilan tai tontin. Lisäksi järjestämme yrittäjille verkostoitumistapahtumia, koulutuksia ja tarjoamme näkyvyyttä. Esimerkiksi matkailualan yrittäjien palveluita voi ostaa kuntamme nettisivujen kautta. Kehitämme aktiivisesti etenkin matkailualaa, Kurkela selvittää.

Kuva: Ronja Tuikka

Tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa

Lestijärvellä on alkanut tällä erää Suomen suurimman tuulivoimapuiston rakentaminen. Tuulivoimahanke koostuu kolmesta alueesta, jotka ovat Kosolankangas, Hittisenneva ja Iso-Korteneva.

Kurkela sanoo, että odotus on ollut pitkä.

- Hanke käynnistettiin jo 10 vuotta sitten. Hankkeella on suuri merkitys kunnan taloudelle. Tuulivoimaloista vuosittain kertyvä kiinteistöverotulo, noin 2,5 miljoonaa euroa, takaa sen, että saamme talouden kuntoon ja pystymme kehittämään kuntaa ja kuntalaisten palveluita. Olemme jo lähteneet rohkeasti rakentamaan uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen sekä remontoimaan asuin- ja muita toimitiloja. Jatkossa pystymme panostamaan kuntalaisten palveluihin entistä enemmän. Tuulivoimalan valmistuminen vuoden 2024 lopulla takaa Lestijärven kunnan itsenäisyyden ja kehittymisen, kunnanjohtaja Anne Kurkela määrittelee.

lestijarvi.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia