NATO-opas pohjoismaisille yrityksille julkaistu: "Suomi ja Ruotsi ovat nyt sisäpiiriläisiä"

Facebook
14.03.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

NATO-jäsenyydet avaavat liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia pohjoismaisille yrityksille. Yrityksille suunnattu NATO-opas julkaistiin 11.3.2024.

Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys mahdollistaa monia uusia ovia pohjoismaisille yrityksille tehdä liiketoimintaa NATO-liittolaisten ja erityisesti Yhdysvaltojen kanssa. Uusien mahdollisuuksien kartoittamisen helpottamiseksi Miltton yhteistyökumppaneineen on julkaissut oppaan Doing Business With NATO – An Introduction for Small and Midsized Enterprises pienille ja keskisuurille yrityksille.

Opas tarjoaa yrityksille suunnatun johdatuksen NATOn toimintoihin liiketoiminnan näkökulmasta ja auttaa pohjoismaisia yrityksiä ymmärtämään paremmin monimutkaiset prosessit ja proseduurit, joita NATOn ja Yhdysvaltain puolustussektorin hankinnat pitävät sisällään.

Oppaassa avataan esimerkiksi NATOn budjetointiin, liiketoimintastrategioihin, liiketoiminnan avaamiseen, hankintasäännöksiin liittyviä teemoja. Lisäksi esitellään, miten Yhdysvaltain puolustusministeriö tekee hankintoja.

Opaskirjan on julkaissut Miltton USA yhteistyössä kansainvälisen asiantuntijaryhmän kanssa. Business Finland, Business Sweden ja Innovation Norway ovat tehneet yhteistyötä alusta alkaen ja käyttävät omia kanaviaan saadakseen oppaan yritysten käsiin.

Suuri liiketoimintamahdollisuus

Miltton USA:n toimitusjohtaja Kristiina Helenius kertoo, että pohjosmaiset yritykset suuntaavat nyt vauhdilla katseet Yhdysvaltain puolustusmarkkinoille. Helenius on seurannut muutosta Milttonin Washington, D.C.:n toimistolta käsin.

– Valtava muutos koskee sitä, kuinka pohjoismaiset yritykset nähdään ja toivotetaan tervetulleeksi tänne. Suomi ja Ruotsi ovat nyt sekä liittolaisia että sisäpiiriläisiä. Haluamme varmistaa, että pohjoismaiset yritykset ovat varustautuneet tarpeeksi hyvin hyödyntääkseen tämän tilaisuuden ja niiden uuden aseman liittokunnassa. Ensivaikutelmat ovat upeita!

Nykyaikainen puolustusteollisuus ei ole enää vain aseita ja ammuksia, vaan modernissa markkinassa korostuu kaksoiskäyttötuotteet, kuten mahdollistavat teknologiat. Monet pohjoismaiset yritykset valmistavat tuotteita, joita voidaan käyttää siviilipuolen lisäksi puolustusteollisuuden parissa. NATO-jäsenyys mahdollistaa entistä helpommin myös näiden tuotteiden myynnin liittolaisille.

– Jokaisen yrityksen hallituksen ja johtoryhmän, millä tahansa alalla, pitäisi syventyä siihen, miten NATO voi vaikuttaa heidän liiketoimintaympäristöönsä ja mahdollisiin uusiin avauksiin liiketoiminnassa, korostaa Helenius.

NATO tarjoaa mielenkiintoisia innovaatio-ohjelmia

Business Finlandin Pohjois-Amerikan johtaja Juhani Sirén on jo havainnut Suomen yrityksille syntyneitä positiivisia vaikutuksia Suomen NATO-jäsenyyden myötä. Nyt kun myös Ruotsi tunnustetaan liittolaiseksi, kasvumahdollisuudet ovat vielä lupaavampia.

– On kriittisen tärkeää tietää viimeistä yksityiskohtaa myöten, miten työskennellä NATO-organisaation ja eri NATO-maiden kanssa, jotta pystyy myymään omia tuotteitaan. NATO tarjoaa myös erilaisia innovaatio-ohjelmia, jotka ovat nyt avoinna suomalaisille ja ruotsalaisille yrityksille. Uusien markkinoiden lisäksi Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys avaa ovia tutkimusyhteistyöhön ja innovaatio-ohjelmiin NATOn sisällä. Business Finland edistää aktiivisesti NATO-oppaan jakelua kannustaakseen suomalaisia yrityksiä tekemään liiketoimintaa ja tutkimusyhteistyötä NATOn kanssa, sanoo Sirén.

Yhteisyritysten mahdollisuudet

Business Swedenin ohjelmapäällikkö Niklas Grybe uskoo, että yritysyhteistyöllä on keskeinen rooli Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisten vahvuuksien hyödyntämisessä.

– Yhteistyö pohjoismaisten naapureidemme, Norjan ja Suomen kanssa ei ainoastaan varmista alueemme turvallisuutta, vaan avaa myös mahdollisuuksia yhteistyöhön, kaupalle, investoinneille ja taloudelliselle kasvulle. Odotamme innolla, että voimme työskennellä tiiviisti kumppaneidemme kanssa edistääksemme liiketoimintaa, innovaatioita, ja koko alueen vahvaa ja menestyvää tulevaisuutta, toteaa Grybe.

Manuel Kliese, puolustusteollisuuden koordinaattori Innovation Norwayssa, sanoo, että Norja, NATOn perustajajäsen, toivottaa ilolla tervetulleeksi Ruotsin ja Suomen uusiksi ja erittäin arvokkaiksi jäseniksi.

– Pohjoismaat tarjoavat arvokasta kapasiteettia ja kykyä innovoida vaativilla aloilla, jotka ovat tärkeitä liittouman puolustuskyvylle. Liiketoimintayhteistyö on ja tulee olemaan avain näiden vahvuuksien hyödyntämiseen. Odotamme innolla yhteistyötä kumppanijärjestöjemme kanssa Ruotsista ja Suomesta liiketoiminnan edistämisen alalla, sanoo Kliese.

Lähde: Miltton

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä