Oulaisten kaupunki investoi tulevaisuuteen

Facebook
08.11.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Oulaisten kaupunki on noin 7 200 asukkaan kaupunki, jonne on erinomaiset liikenneyhteydet, sillä kaupungin keskustan halki kulkevat vilkkaasti liikennöity Kantatie 86 sekä Pohjanmaan rata. Oulun lentokentälle on matkaa alle 100 km. Kaupungin elinvoimassa korostuvat alueelliset sairaanhoidon, terveydenhuollon, kuntoutuksen ja koulutuksen palvelut. Kaupungissa on vireää teollisuutta sekä monipuoliset vapaa-ajanvietto- ja harrastusmahdollisuudet. Keskustaan ilmettä tuo kaupungin halki virtaava luonnonkauniin Pyhäjoen Oulaistenkoski.

– Monenlaista on tekeillä sekä kaupungilla että muiden toimijoiden toimesta. Meillä on menossa hyviä investointeja ja todennäköisesti tulossakin. Mm. sairaanhoitopiiri tekee täällä parasta aikaa ensihoidolle uusia tiloja Oulaskankaan sairaalan läheisyyteen. Valtion väylävirasto tekee puolestaan yli 10 milj.€:a maksavaa puutavaran lastausaluetta radan varteen. Uusi keskustan ulkopuolelle rakentuva lastausalue tulee viisinkertaistamaan puutavaran kuljetuskapasiteettia Oulaisista, Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen summaa ajankohtaisia asioita. Samalla nykyisin kaupungin keskustassa oleva lastausalue tulee jossain vaiheessa enemmän keskustatoimintojen piiriin ja mahdollistaa keskustan kehittämisen.

Yksi Oulaisten tärkeistä vetovoimatekijöistä on Oulaskankaan sairaala. Kyseessä on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuuluva sairaala, joka työllistää reilut 500 henkilöä. Oulaskangas on alueellisesti merkittävä sairaala, jossa on ympärivuorokautisen päivystyksen lisäksi myös virka-ajan ulkopuolinen sosiaali- ja kriisipäivystys. Tämä palvelee hätäkeskuksen alaisena 17 kunnan aluetta.

Oulaisissa opiskelee toistatuhatta toisen asteen opiskelijaa. Oulun seudun ammattikorkeakoulu (OAMK) kouluttaa sairaanhoitajia ja Jokilaakson koulutuskuntayhtymä (JEDU), perushoitajia, liiketalouden ammattilaisia sekä ravintopalvelu- ja siivouspuolen opiskelijoita.

Lähellä Pyhäjoen ydinvoimalatyömaata

Yksi Oulaisten vetovoimatekijöihin lukeutuva asia on Pyhäjoen Hanhikivennimelle tuleva ydinvoimala, jonne on matkaa vajaa 50 kilometriä.

– Uskomme siihen, että kun laitos saa parin vuoden sisällä rakennusluvan, tulevat tavara- ja henkilöliikennemäärät kasvamaan meidän rautatieasemalla merkittävästi. Toivomme myös voimalaitostyömaalla ja laitoksessa itsessään aikanaan työskentelevien ihmisten muuttavan Oulaisiin asumaan. Voimalan toiminta jatkuu noin vuoteen 2090, eli useampi sukupolvi työllistyy voimalan eri tehtävissä. Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimarakentaminen on erittäin voimakasta, Oulaisten kaupungin alueellekin on tulossa kolme tuulivoimalapuistoa, yhteensä yli 50 voimalaa. Nämä työllistävät ja tuovat myös verotuloja kaupungille, ja tässä puhutaan noin 1,5 milj.€:n vuotuisista kiinteistöveroista.

Kaartinen mainitsee, että Oulaisissa operoiva Lehto Oyj on rakentanut Pyhäjoelle Pyhäjoen ydinvoimalan työntekijäkylän 1000 ihmiselle ja oulaistelainen Rakennusliike Sorvoja Oy on rakentanut ydinvoimalatyömaalle mm. koulutusrakennuksen ja portti-/vastaanottotilat. Pääasiassa Lehto rakentaa kerrostaloja moduulirakentamisen mallilla, eli kerrostaloja kootaan moduleista pala palalta rakennuskohteessa. Kaksi Lehdon moduulitehtaista sijaitsee Oulaisissa. Tällä rakennustavalla päästään tasalaatuiseen rakentamiseen ja myös valmiiden asuntojen hinta pysyy kilpailukykyisenä.

– Meidän liikenteellinen sijainti on hyvä. Kantatie 86 menee keskustan halki ja siitä on hyvät yhteydet pohjoiseen ja etelään, mutta myös itään ja länteen. Esim. Lehto pääsee sujuvasti omalta tehtaaltaan suoraan kantatielle. Lisäksi Oulaisten keskustan halki menee Pohjanmaanrata, joka on Suomen päärata. Koska olemme pääradan varrella, se tarkoittaa sekä henkilö- että tavaraliikenteen osalta uusia mahdollisuuksia, Kaartinen toteaa.

– Teollisuudelle meillä on Kivisenkankaan alueella on noin 30 hehtaaria teollisia tontteja myynnissä. Hinnaltaan ne ovat vain euron neliöltä ja alueella on kunnallistekniikka valmiina. Yritykset pääsevät jalostamaan tontteja omien tarpeidensa mukaan, Kaartinen kertoo.

Yritysten työvoimatarpeisiin ihmisiä on täsmäkoulutettu yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa. Tällainen koulutus tulee lisääntymään, mm. työperäisessä maahanmuutossa on ensiarvoisen tärkeätä päivittää koulutus ja myös kieliopinnot helpottavat arkielämästä selviytymisessä.

Monipuoliset asuin- ja harrastemahdollisuudet

Omakoti- ja rivitalovaltaisen keskustan alueelta on myös kerrostaloja. Etäisyydet ovat lyhyitä, joten tarvetta omalle autolle ei välttämättä ole.

– Harrastusmahdollisuuksista puhuttaessa, meillä on uusi kylpylätasoinen uimahalli, jossa on erilaisia altaita ja saunoja. Meillä on myös oma jäähalli, Oula Areena, jonka vieressä on tekonurmella varustettu pesäpallokenttä sekä kaksi jalkapallokenttää. Yleisurheilukenttäkin uusittiin ja sen vihkijäisiä vietettiin elokuun lopulla. Talviliikuntaa varten täällä on valaistuja hiihtolatuja, joten varsin hyvät harrastusmahdollisuudet. Kesäaikaan latupohjia voidaan hyödyntää vaikkapa maastopyöräilyssä. Metsästystä harrastaville meillä on erinomaiset mahdollisuudet, ja metsästysseuroihin pääsee mukaan kausikortilla, harrastajan ei tarvitse olla metsänomistaja. Täällä on myös uusi 18-väyläinen, erittäin suosituksi tullut frisbeegolf-rata.

Kaikki Oulaisten peruspalvelut ovat Kaartisen mukaan hyvät. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että terveydenhuollon palvelut Oulaisista valitsevat monet Oulaisten lähikuntien asukkaista ja myös paluumuuttujia Oulaisiin tulee hyvien palveluiden houkuttelemina. Kouluikäisille Oulaisissa keskustan koulukeskuksessa on ala- ja yläkoulu sekä lukio, näiden lisäksi useita kyläkouluja: Lehtopää, Matkaniva, Petäjäskoski ja Piipsjärvi. Jauhinkankaan koulu 120 oppilaan alakouluna lasketaan keskustaan kuuluvaksi, koska sijaitsee kaava-alueella

Myös kaupalliset peruspalvelut ovat kaupungissa hyvällä tasolla, unohtamatta muutamia näiden palveluita tukevia erikoisliikkeitä.

Teollisen työn perinteitä

– Meillä on täällä teollisen työn perinnettä. Esim. SSAB:n putkitehdas on toiminut Oulaisissa jo kymmeniä vuosia, työllistäen noin 150 ihmistä. Kaikki aikoinaan Suomeen vedetyistä 700 mm:n maakaasuputkista on Oulaisissa valmistettuja. Myös Sievin Jalkine Oy:llä on tuotantoyksikkö Oulaisissa. Meillä Sievin Jalkine Oy työllistää noin 150 ihmistä. Noin 30 vuotta meillä toiminut jalkinetehdas on Kivisenkankaan teollisuusalueella. Euroopan johtavan kaukalovalmistaja Raita Sport Oy:n tehdas on Oulaisissa, kaukaloita yhtiö on valmistanut yli 2100 kpl, yli 30 maahan. Junnikkalan Saha Oy:n nykyaikainen saha jatkaa Oulaisissa pitkää puunjalostuksen perinnettä Kaartinen toteaa loppuun.

www.oulainen.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia