Oulun Jääsalontielle avautuu uusi kierrätysmyymälä tavaroille, vaatteille sekä rakennustarvikkeille

Kiertokaaren työnjohtaja Mika Inkala toivoo, että oululaiset ottavat uuden kierrätyskeskus Liken omakseen ja tuovat sinne hyväkuntoista tavaraa. 
Kiertokaaren työnjohtaja Mika Inkala toivoo, että oululaiset ottavat uuden kierrätyskeskus Liken omakseen ja tuovat sinne hyväkuntoista tavaraa. 
04.04.2023 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Kiertokaari Oy:n tavoitteena on luoda uusiin tiloihin monipuolinen ja houkutteleva kiertotalouskokonaisuus kaikille oululaisille ja Oulun lähiseudun asukkaille. Keskukseen voi tuoda tuttuun tapaan käyttökelpoista tavaraa jälleenmyyntiin, mutta sen lisäksi siellä järjestetään esimerkiksi tuunaustyöpajoja, erilaisia tapahtumia ja tempauksia sekä kierrätystietoiskuja. Myymälästä on mahdollista hankkia mm. rakennustyömailla käyttämättömäksi jääneitä rakennustarvikkeita.

Kiertokaaren uusin toimipiste Likkesijaitsee Oulun Limingantullin alueella, osoitteessa Jääsalontie 16–18. Alueella sijaitsee kaksi rakennusta, joista toisessa kerätään ja käsitellään poistotekstiiliä. Kierrätyskeskusmyymälän kautta palautetaan kotitalouksista ja yrityksistä tulevaa tavaraa takaisin hyötykäyttöön. Näiden lisäksi Likelläon tarkoitus aloittaa myös Oulun seudulla käyttämättä jääneiden rakennustarvikkeiden kierrätys.

– Pyrkimyksenämme on saada kumppaneiksi rakennusliikkeitä, jotka voisivat tuoda jätekeskukseen käyttämättä jääneitä rakennustarvikkeita. Otamme vastaan käyttökelpoiset rakennustarvikkeet maksutta ja myymme ne eteenpäin kuluttajille. Tätä samaa toimintamallia voisi hyödyntää muillekin toimialoille, kuten vaatekaupoille, Kiertokaaren työnjohtaja Mika Inkala kertoo.

Käyttökelpoisen rakennustavaran talteenotosta ja myynnistä on jo kokemuksia Ruskon jätekeskuksesta viime keväästä lähtien. Hyvät kokemukset rohkaisivat etenemään asiassa. Toiminta jatkuu edelleen myös Ruskossa.

– Rakennusliikkeet voivat olla meihin yhteydessä, ennen kuin ajavat käyttämättä jääneet rakennustarvikkeet jätteeksi. Näin rakennusliikkeen ei tarvitse maksaa rakennustarvikkeista jäte- tai kierrätysmaksuja. Rakennustarvikkeiden ostajakin hyötyy tästä, koska tämä saa ostettua rakennustarvikkeita normaalia edullisemmin.

Inkala kertoo, että viime kesän kokemuksien perusteella jätekeskukselle tuli rakennusliikkeiltä paljon avaamattomia lattiapinnoitteita, tiiliä, laattoja sekä saumausaineita. Saumausaineetkin kelpaavat kierrätykseen, kunhan ne vain on säilytetty oikein.

– Jatkossa voimme myös käydä hakemassa kierrätyskelpoista tavaraa rakennustyömailta. Olemme jo hankkineet tätä varten kalustoa ja henkilökuntaa.

Kierrätyskeskukselle tietoturvapaperin vastaanotto

– Asiakkaat voivat jatkossa tuoda tietoturvapaperin ja muistia sisältävän elektroniikan eli data-SER:n myös kierrätyskeskukseen.Keräysastiat ovat lukittuja ja tavara toimitetaan täältä eteenpäin taholle, joka käsittelee ne asianmukaisesti. Tietoturvapaperi on maksullista, ja hinta määräytyy vastaanottopainon mukaan. Data-SER-tavaran vastaanotto on kotitalouksille maksutonta, Inkala toteaa.

Kierrätykseen kelpaamaton materiaali voidaan ottaa vastaan jätteenä

– Välillä meille tulee kuormia, jotka eivät sovellu kierrätykseen. Tähän liittyen meille on tulossa tänne lisäksi maksullinen jätteiden vastaanotto, ettei kenenkään tarvitsisi ajaa jätekuorman kanssa erikseen toiseen toimipisteeseen. Asiakas voi näin ollen hoitaa asiansa yhdessä pisteessä, huolimatta siitä, onko tuote kierrätyskelpoinen vai ei, Inkala mainitsee

Uusi kierrätyskeskus Likke avataan Limingantulliin avariin ja valoisiin tiloihin. Tiloja remontoidaan parhaillaan. Myyntiin tulee sekä vaatetta että monenlaista tavaraa.

Liikuntavälinelainaamo sekä vanhojen audio- ja videolaitteiden myymälä

– Kierrätystavaramyymälän yhteyteen tulee Oulun kaupungin liikuntavälinelainaamo, mistä kaupunkilaiset voivat maksutta lainata liikuntavälineitä, kuten suksia, luistimia ja muutakin välineistöä. Itse kierrätystavaramyymälästä voi puolestaan löytää kaikkea kodin tarpeistoa, kuten astioita ja vaatteita. Meille tulleet vaatteet käydään kahteen kertaan läpi ja valitaan sieltä myyntikuntoiset myyntiin.

Sähkölaitteista ryhdytään palauttamaan aluksi 1970- ja 80-lukujen audio- ja videolaitteistoja takaisin hyötykäyttöön. Ennen vanhojen sähkölaitteiden myyntiin laittamista ne tarkistetaan, että niitä voi varmasti käyttää turvallisesti.

– Myyntiin tulee vinyylilevysoittimia, stereoyhdistelmien vahvistimia, taulutelevisioita sekä vanhoja pelikonsoleita sekä konsolipelejä. Tarkastamme näiden käyttökunnon luvanvaraisesti, että ne ovat varmasti käyttökuntoisia. Asiakas saa laitteiden viralliset tarkastusdokumentit ostaessaan tuotteen.

Yhteistyökumppaneita haetaan yrityksistä sekä kolmannelta sektorilta

Uusi kierrätyskeskus ottaa tavaraa vastaan jo nyt. Avajaisia Likellä juhlitaan huhti-toukokuun vaihteessa, perjantaina 28.4.2023.

– Ajatuksenamme on toimia alustana erilaisille toiminnoille, emme siis lähde tekemään kaikkea itse, vaan hankimme yhteistyökumppaneita kolmannelta sektorilta ja yrityksistä. Tätä kautta mahdollistamme mm. vanhojen polkupyörien käyttöön palauttamisen.

Inkala kertoo, että Kiertokaari on ollut yhteydessä yrityksiin, joiden palveluita alueelle mahdollisesti haluttaisiin ostaa. Hän rohkaisee yrityksiä ottamaan yhteyttä omatoimisesti, mikäli yhteistyöajatuksia erilaisista toiminnallisuuksista syntyy.

– Jos mieleen tulee kierrätykseen liittyviä ideoita, meihin voi olla yhteydessä. Kaikki uudet ideat ovat tervetulleita.

www.kiertokaari.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia