LinkedinFacebook
Pyydä tarjous

Paroc Panel Systemiltä hiilineutraaleita seinä- ja sisäkattoelementtejä

Digipalvelut
14.09.2021 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Paroc Panel System tarjoaa laajan valikoiman sandwichelementtijärjestelmiä jokaiselle rakennustyypille ja eri käyttötarkoituksiin. Eristetyt julkisivu-, ulko- ja sisäseinäelementit ovat erittäin paloturvallisia, ja niiden lämpö- ja rakenteellinen suorituskyky on korkea. Ominaisuudet takaa AST®-laatustandardi.

Paroc Panel System valmistaa rakennuselementtejä, joissa on kivivillaydin ja pelti molemmin puolin. Rakennuselementeillä voidaan toteuttaa sekä rakennuksen ulko- että sisäpinta. Elementit asennetaan rakennuksen rungon päälle. Joulukuussa 2016 Paroc myi elementtivalmistuksensa Kingspanille, joka on maailman suurin eriste-elementtivalmistaja. Kyseessä on maailmanlaajuinen toimija, jolla on tehtaita ympäri maailman. Vaahtoydinelementtejä päätuotteenaan valmistava Kingspan omistaa Paroc Panel Systemin 100 %:sesti.

– Nyt yritysostojen kautta, kivivillaydinelementit ovat nousseet todella paljon Kingspanilla. Suomessa Kingspanilla on kaksi tehdasta, joista toinen sijaitsee Kankaanpäässä ja toinen Paraisilla. Kankaanpäässä tehdään vaahtoydinelementtejä ja Paraisilla puolestaan kivivillaydinelementtejä, tuotantojohtaja Kimmo Tamminen kertoo.

Sandwich-elementti on Suomessa kehitetty tuote ja Paraisten tehdas on ollut ensimmäinen niitä valmistanut tuotantoyksikkö.

– Elementtien valmistus aloitettiin Paraisilla jo vuonna 1986, joka oli alkuun pitkälle käsityötä. Ensimmäinen linjainvestointi tehtiin vuonna 1991, jonka jälkeen on tehty monenlaisia tuotelanseerauksia sekä uusia toimi- ja tuotantotiloja.

Sandwichelementtijärjestelmät soveltuvat monenlaiseen rakentamiseen

Paroc Panel Systemiä käytetään julkisivujärjestelmissä. Koska tuotteissa on kivivillaydin se kestää hyvin tulta, ja näin ollen se soveltuu hyvin paloluokituksia vaativiin kohteisiin.

– Hyviä käyttökohteita ovat teollisuushallit, konttorirakennukset ja urheiluhallit (esim. Kupittaan urheiluhalli). Olemme toimittaneet tuotteitamme myös datahalleihin. Meillä on erikoispeltejä, joita voidaan käyttää mm. elintarvikepuolella ja suojattavissa kohteissa. Turvallisuuspuolen tuotteet estävät seinän läpi tunkeutumisen. Näiden lisäksi toimitamme akustiikkajärjestelmiä sekä sisäkattotuotteita, Tamminen kertoo.

Kingspanin valikoimaa täydentävät erikoistuotteet, kuten kulmapalat, kiinnitystarvikkeet, tiivisteet, aloitusprofiilit ja peitelistat.

– Kauttamme saa kaikki sandwichelementtijärjestelmien asennuksessa tarvittavat tarvikkeet.

Nopeampaa rakentamista ja näyttävä lopputulos

– Paroc Panel Systemillä on nopeaa rakentaa, koska sillä saadaan nopeasti valmiit sisä- ja ulkopinnat. Asennusnopeuden ansiosta rakennusaikataulut saadaan lyhyemmiksi.

Tamminen mainitsee, että toteutuksesta saadaan näyttävä. Elementtien päälle voidaan tarvittaessa asentaa erilaisia kasetteja.

– Toteutus on arkkitehdin mielikuvituksesta kiinni, millaisen julkisivun hän kohteeseen haluaa. Esim. osa Helsinki-Vantaan lentoasemasta on toteutettu Paroc Panel Systemin tuotteilla.

Paroc Panel Systemin menestyksen taustalla vaikuttavat tuote, tuotteen laatu sekä asiakaskuntaa palveleva suunnitteluosasto.

– Suunnitteluosastomme mitoittaa ja suunnittelee kohteet asiakkaan puolesta, eli millaiset tuotteet mihinkin kohteeseen soveltuvat, mitkä ovat oikeat jännevälit ja kiinnitystavat. Osa tuotteistamme soveltuu myös julkisivusaneerauksiin. Jos vanha rakennus halutaan saada näyttämään uudelta, meillä on tuotteita, jotka voidaan asentaa suoraan vanhan julkisivun päälle, Tamminen kertoo.

Sandwichelementtejä löytyy eri paksuuksissa, 50–300 mm ja valinta tehdään käyttökohteen mukaan. Ohuempia elementtejä käytetään väliseinissä ja paksummista tehdään puolestaan ulkoseiniä.

– Kauttamme saa myös välikattoratkaisuita,Tamminen mainitsee.

Energiatehokasta tuotantoa

Kingspanin lanseeraama Planet Passionate -ohjelma tähtää energiansäästöön, hiilipäästöjen minimointiin, kierrätysmateriaalien käyttöön tuotannossa sekä vedenkäytön minimointiin.

– Kingspan on varmasti jo 15 vuotta miettinyt, miten edistetään rakentamisen ympäristöajattelua. Nyt kun olemme osa Kingspania, nämä asiat ovat konkretisoituneet myös meidän Paraisten tehtaalla. Tämän vuoden puolella kaikki valaistus on meilläkin ledeillä toteutettua ja trukeissa siirrytään sähkötrukkeihin. Meillä on hukkalämmöntalteenotto yhdistettynä maalämpöön, jolla pääsemme kokonaan pois lämmitysöljyn käytöstä tuotannossa. Tämä on merkittävä muutos, koska aiemmin lämmitysöljyä on kulunut vuodessa 120 000 litraa, Tamminen painottaa.

Paroc Panel System on asentamassa yhteistyössä Helenin kanssa noin 1700 aurinkopaneelia, joiden kautta saadaan noin 20 % tehtaan vuosittaisesta sähkön kulutuksesta. Näillä kaikilla toimilla tavoitellaan energiansäästöä ja hiilipäästöjen minimointia.

– Tämän jälkeen voidaan sanoa, että meidän tuotanto on täysin hiilipäästötöntä.

Koska myös meidän ostetun sähkön pitää olla ympäristöystävällinen valinta, eli auringolla, vedellä tai tuulivoimalla tuotettua, kunnossapitopäällikkö Kjell Lindström toteaa.

Tamminen lisää, että jatkossa myös yrityksen kaikkien autojen tulee olla täyssähköautoja.

– Meillekin Paraisille tulee sähköautojen latauspaikkoja. Kingspanin päätös on, että jatkossa kaikki yrityksen autot ovat täyssähköautoja. Kaikkien uudistusinvestointien kokonaishinnaksi tulee arviolta 1,1 miljoonaa euroa.

Mittatilaustuotantoa

– Ensimmäisessä vaiheessa käydään läpi asiakkaan tarpeet ja kokonaisuudesta annetaan tarjous. Kaupan syntyessä asia siirretään projektoinnille. Meillä on projekti-insinööri joka käy yhdessä asiakkaan kanssa läpi kohteeseen tarvittavat tuotteet. Hoidamme tarvittaessa myös mitoituksen, jonka jälkeen aloitamme tuotannon. Teemme tuotantoa pelkästään tilaukseen, eli kaikki tehtaalla valmistettava tuotteisto on jo tilaukseen myytyä. Tuotteiden ollessa valmiita, sovitaan projektikoordinaattorin kanssa toimitusajasta. Mahdollisesti tarvittavat asennukset toteutetaan yhteistyökumppaneidemme kautta, Tamminen esittelee toimitusprosessia.

Paroc Panel System toimittaa tuotteet tyypillisesti 4–5 viikkoa tilauksesta, mutta suuren kysynnän vuoksi, toimitusajat ovat tällä hetkellä paljon pidemmät.

– Hiljaisinta aikaa tuotannon puolesta on tyypillisesti talvi ja alkukevät, jolloin toimitukset saa suhteellisen lyhyellä toimitusajalla. Syksy on meidän sesonkiaikaa, jolloin pyrimme vastaamaan tuotannon lisävuoroilla kysyntään.

Tamminen kertoo, että tuotteiden päämarkkina-aluetta ovat Pohjoismaat, joista volyymiltaan merkittävimpänä Ruotsi.

www.parocpanels.com

Artikkeli on julkaistu Turun seudun Yritysmaailma -lehdessä 3/2021.