Pyydä tarjous

Pohjolan Rengas on tuttu ja luotettava perheyritys – johdossa jo neljäs sukupolvi

Joel Revon omistama Joensuun Rengasliike toimi 1950-luvulla Kirkkokadulla PT-talossa. Kuva: Pohjois-Karjalan museo, kuvaaja Lauri Laine.
Joel Revon omistama Joensuun Rengasliike toimi 1950-luvulla Kirkkokadulla PT-talossa. Kuva: Pohjois-Karjalan museo, kuvaaja Lauri Laine.
28.09.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Joensuulainen Pohjolan Rengas on harvinaisen pitkän ja mielenkiintoisen historian omaava yritys. Kiteeläinen Petter Vänskä yhdessä silloisen vaimonsa Amandan kanssa perusti jo 1920-luvulla rengasliikkeen rohkeasti Helsinkiin, Bulevardille. Ajat olivat kuitenkin hankalia, eikä tuolloin vasta kehittymässä ollut autoilu antanut yritykselle tarpeeksi ilmaa renkaisiin, joten edessä oli konkurssi.

Petter Vänskä pysyi kuitenkin rengasalalla. Hän pääsi töihin Sortavalaan Johannes Vilhusen rengasliikkeeseen. Vilhusen liike avasi v. 1932 toimipisteen myös Joensuuhun, ja avioeron jälkeen uudelleen avioitunut Petter pääsi Wilhelmina-vaimonsa kanssa Joensuun rengasliikkeen hoitajaksi.

Petter ja Wilhelmina Vänskä ostivat Joensuun liikkeen itselleen vuonna 1935. Yritys toimi nimellä Kumikorjaamo Nopsa. Bisnes sujui mukavasti rouva Vänskän johdolla.

Suistamolta Revon kylästä kotoisin ollut nuorukainen Joel Repo palveli sota-aikana autokomppaniassa, ja pistäytyi usein Joensuussa rengasasioissa. Erityisen mielellään hän kävi Kumikorjaamo Nopsassa. Tähän lienee ollut osasyynä Vänskän perheen Edith-tytär. Tilanne eteni luontevasti, ja Edith ja Joel avioituivat vuonna 1942.

Sodan jälkeen vuonna 1948 Kumikorjaamo Nopsan omistus siirtyi Wilhelmina Vänskältä Joel Revolle ja toiminta jatkui Joensuun Rengasliikkeenä. Nimi ”Pohjolan Rengas” tuli käyttöön vuonna 1957, kun yritys muuttui avoimeksi yhtiöksi. Yhtiömuoto muuttui osakeyhtiöksi vuonna 1974. Nykyiset toimitilat Tulliportinkadun päässä valmistuivat vuonna 1964.

Joensuun Rengasliike PT-talossa Kirkkokadulla. Kuva on otettu vuonna 1954. Kuva: Pohjois-Karjalan museo, kuvaaja Lauri Laine.

Yritys on pysynyt suvussa, perheyrityksenä. Toimitusjohtajana Joel Repoa seurasi poika Pentti. Hänen jälkeensä veljeksistä vetovastuussa ovat olleet Markku ja Timo.

Veljesten sukupolvi on vähitellen jäänyt eläkkeelle, viimeisimpänä Timo Repo. Tammikuusta 2020 Pohjolan Rengasta on luotsannut Pentin poika Kai Repo, joka omistaa yrityksestä 62 %.

– Jatkuvuus on tuntunut luonnolliselta. Ennen toimitusjohtajaksi tuloa olin ehtinyt työskennellä Pohjolan Rengas Oy:ssä yli 25 vuotta, josta ajasta noin puolet asennushommissa ja puolet myynnissä, Kai Repo kertoo.

– Kivijalkaliikkeenä haluamme korostaa hyvän asiakaspalvelun ja henkilökohtaisen tapaamisen merkitystä. Pyrimme siihen, että meiltä lähtee aina tyytyväinen asiakas. Henkilökuntamme on erittäin osaavaa.

Kai Repo sanoo, että asiakkaat luottavat mielellään paikalliseen, tuttuun yritykseen. Ja mikseivät luottaisi, kun yrityksellä on satavuotiset juuret.

Pohjolan Rengas Oy
Tulliportinkatu 52, Joensuu
Avoinna ma–pe klo 8–17
Puh. 013 123 511
[email protected]
www.pohjolanrengas.fi
Facebook