Pyhäjoki on päästöttömän energiantuotannon edelläkävijä

Facebook
09.11.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Pyhäjoki on päästöttömän energiantuotannon edelläkävijä

Fennovoiman ydinvoimalan sijoituspaikaksi valittua Pyhäjokea voidaan hyvällä syyllä luonnehtia päästöttömän energiantuotannon edelläkävijäkunnaksi. Pyhäjoki on tällä hetkellä maamme neljänneksi suurin tuulivoimakunta 43 tuulivoimalalla. Viime vuonna kunnan alueelle valmistui 24 tuulivoimalaa, eniten koko Suomessa.

Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) laskelmien mukaan kunnista eniten viime vuonna ilmastopäästöjään vähensi nimenomaan Pyhäjoki, kun mukaan lasketaan tuulivoimahyvitys. Muutos kokonaispäästöissä oli peräti -153,4 %. Kunnassa uskotaan, että lähivuosina päästöjen väheneminen jatkuu voimakkaana, sillä tuulivoimarakentaminen on kovasta rakennustahdista huolimatta kunnassa vasta alussa.

Tuulivoimalat ovat kuntataloudelle tärkeitä

Pyhäjoen kunta sai viime vuonna tuulivoimaloistaan kiinteistöverotuloa 653 000 euroa. Vuonna 2020 valmistuneet tuulivoimalat kerryttävät täysimääräisesti kiinteistöverotuloa vuoden 2021 tai 2022 aikana voimalan tarkan valmistumisajankohdan mukaan, joten niiden kiinteistöverokertymä ei näy vielä vuoden 2020 tilastoissa.

– Tuulivoimaloiden kiinteistöveron euromäärä vastaa meillä 1,50 veroprosenttia. Sen verran kovempi pitäisi kunnallisveroprosentin olla, että palvelut saadaan pyöritettyä. Tuolla rahalla maksetaan lähes kokonaan yrittäjyyslukion pyörittäminen. Tai kaksi kertaa pelastustoimi tai kaksi kertaa kirjasto- ja kulttuuritoimi, Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen vertailee.

– Parin vuoden päästä meillä pitäisi olla täällä sata tuulivoimalaa, ja silloin kiinteistöverotulot olisivat nykyiseen verrattuna viisinkertaiset, jatkaa Soronen.

Hanke toivottaa ydinvoimalan rakentajat tervetulleiksi

Jo Fennovoiman ydinvoimalaitoksen valmistelutyöt ovat vaikuttaneet kunnan elinkeinoelämään positiivisesti. Kuntaan on syntynyt uusia työpaikkoja ja muuttanut uusia asukkaita.

Voimalan rakentaminen työllistää lähivuosina Pyhäjoella tuhansia ihmisiä. Työntekijöitä tulee myös ulkomailta, noin 30 eri maasta. Osa työntekijöistä muuttaa paikkakunnalle perheineen ja osa heistä jää pysyviksi asukkaiksi ja työtekijöiksi. Haasteena tulee olemaan paikkakunnalle muuttaneita perheitä koskettava puolisotyöttömyys sekä perheiden integroituminen osaksi paikallista yhteisöä.

Vuonna 2019 alkanut Tervetuloa Pyhäjoelle! -hanke edistää osallisuutta ja vuorovaikutusta paikkakunnalle ja maahan muuttavien, kolmannen sektorin ja kantaväestön välillä. Hankkeessa tehdään laajaa yhteistyötä kunnassa toimivien yhteisöjen, järjestöjen ja yritysten kanssa. Heidän kanssaan rakennetaan uudenlainen, hyvään kotoutumiseen ja työllistettävyysvalmiuteen tähtäävä kumppanuusverkosto, sekä luodaan ja käynnistetään tandem-kieliopiskelun sekä paikallisluotsi- ja kaveritoiminnan palvelut.

Käytännössä hanke toteuttaa tapahtumia, koulutuksia ja opintoretkiä, tarjoaa henkilökohtaista ja ryhmäohjausta sekä kehittää yhteisiä toimintatapoja ja käytäntöjä kaksisuuntaisen kotoutumisen ja hyvien väestösuhteiden edistämiseksi.

Hanke on saanut rahoituksen vuosille 2019–2022 Euroopan Sosiaalirahastolta (ESR). Rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

www.pyhajoki.fi

Lähteet: Kuntalehti, SYKE, Suomen Tuulivoimayhdistys, Pyhäjoen kunta

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia