Savonian hanke parantaa mikro- ja pienyritysten digitaalisia valmiuksia

Facebook
15.10.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Savonia-ammattikorkeakoulun Muokattu todellisuus myyntiprosessissa -hanke (MuoToMyy) parantaa mikro- ja pienyritysten digitaalisia valmiuksia koronan jälkeisessä tilanteessa. Muokattu todellisuus myyntiprosessissa on REACT-EU-rahoitteinen ESR-hanke, jonka rahoituksen myöntäjä on Etelä-Savon ELY-keskus. REACT-EU-rahoitus on osa EU:n elpymisvälinettä, jolla tuetaan koronapandemian aiheuttamien vahinkojen korjaamista. 

– Hanke hyödyntää digitaalisuutta ja virtuaalisuutta markkinoinnin tukena. Perinteisten webbisivujen rinnalle tuomme kolmiulotteisuutta ja virtuaalimaailmaa. Tavoitteena on, että hankkeessa mukana olevien yritysten tuote-esittelyt ja tuotteet erottuisivat positiivisella tavalla muiden yritysten vastaavista, kuvailee projektipäällikkö Kari Kuuspalo.

– Hankkeen kautta pienyrittäjä saa näkemystä ja kokemusta uusista myyntiä ja markkinointia tukevista menetelmistä.

Mukaan mahtuu

Aikaisemmin, 2019–2021, Savonia-AMK toteutti Puu paremmaksi -hankkeen (EAKR), jolla edistettiin digitaalisia ja virtuaalisia menetelmiä paikallisten yritysten viennin tueksi erityisesti Kiinaan. Puu paremmaksi -hankeen kohderyhmää olivat puurakentamisen ja puutuoteteollisuuden yritykset, mutta MuoToMyy-hankkeen kohderyhmää ovat alasta riippumatta kaikki pien- ja mikroyritykset.

– Tällä hetkellä aiesopimuksen hankkeen kanssa on tehnyt 10 yritystä ja lisää mahtuu. Mitään aikarajaa hankkeeseen osallistumiselle ei ole, vaan voimme hankkeen edetessä auttaa uusia yrityksiä sitä mukaa, kun olemme saaneet aiempien yritysten sisältöjä eteenpäin. Hankkeen toiminta-aika on 1.5.2021–31.8.2023, Kari Kuuspalo kertoo.

– Yhteistyö yritysten kanssa muodostaa joustavan jatkumon. Katsomme jokaisen yrityksen kanssa heidän tavoitteensa ja viemme ne maaliin saakka. Ensimmäinen askel on kartoittaa ne tarpeet, joita yrityksellä on digitaalisessa markkinoinnissa ja joissa hanke voi olla avuksi.

Testaamista yritysten hyväksi

MuoToMyy-hankkeessa syntyy aitoihin käyttötarkoituksiin sovellettuja demototeutuksia, jotka antavat mikro- ja pienyrityksille osaamista ja pohjaa liiketoiminnan luomiseen digitaalisuuden keinoin.

Hanke alkoi toukokuussa, joten kovin pitkällä ei vielä yritysten projekteissa olla, mutta alku näyttää lupaavalta. Savonia-AMK:n muotoilun lehtori Heikki Nevalainen kertoo, että esimerkiksi eräälle yritykselle hanke on skannannut kappaleita 3D-tiedostoiksi tuotekehitystä silmällä pitäen.

– 3D-tiedostojen geometriatiedon perusteella tuotteita ja valmistusta voidaan kehittää paremmiksi. Testaamme yritykselle, onko kustannustehokkaampaa valmistaa tuotteita suoraan 3D-tulostuksella vai tulostaa muotti, jolla tuotteita valmistetaan muilla menetelmillä. Samalla selvitämme monistettavuuteen tarvittavaa aikaa tuotantoversion valmistamista varten.

– Eräälle toiselle yritykselle olemme tehneet kolmiulotteista tilasuunnittelua. Rakentamisen alalle hanke voi kehittää tietomalleja rakenne- ja arkkitehtisuunnittelun pohjaksi.

– Jos kehittämiskohteeksi nousee nettisivut, voimme hyödyntää virtuaalitodellisuutta esimerkiksi esittämällä asioita kolmiulotteisena. Yleensähän tuotteita esitellään netissä still-kuvilla tai videoilla, mutta virtuaalista tuotetta voidaan selaimessa pyörittää hiirellä ja tarkastella eri näkökulmista. Jos yrityksellä on lisäksi tuotekehitystarpeita, niin siinä alkaa jo olla kompakti paketti, jota voimme yrityksen kanssa lähteä työstämään. Toteutustapaan ja virtuaalisuuden määrään vaikuttaa tietenkin myös yrityksen kohderyhmä, Heikki Nevalainen kuvailee.

– Puu paremmaksi -hankkeessa loimme virtuaalisia tiloja, joihin voitiin siirtää henkilöitä esittelemään virtuaalisia tuotteita. Vastaavanlaisia digitaalisia toteutuksia voimme tehdä tässäkin hankkeessa. Voimme esimerkiksi kuvata ympäristöjä ja sijoittaa digitaaliseen ympäristöön vaikkapa uuden rakennuksen, Kari Kuuspalo kertoo.

Hankkeen asiakkaana oleva startup-yrittäjä arvostaa kehittämisresurssia

Opilion Oy:lle hanke on jalostanut innovaatioita tuotekehitystyöhön. Opilion valmistaa muunneltavia, ekologisia designhuonekaluja, joiden materiaali on koivu. Toimitusjohtaja, yrittäjä Niilo Kalsi pitää MuoToMyy-hanketta erittäin hyödyllisenä.

– Opilion on nuori startup, jonka omat voimavarat ovat vielä kovin vähäiset. Hankkeesta saamme joukkovoimaa tuotekehitykseen ja samalla näkyvyyttä. Hankkeiden tarjoamia mahdollisuuksia kannattaa aina hyödyntää.

Kari Kuuspalon mukaan MuoToMyy-hankkeen ajatuksena on selvittää yrityksille niiden puolesta markkinoilla olevia ratkaisuja.

– Tällöin yritysten ei itse tarvitse kokeilla ohjelmistoja tai muita kalliita välineitä. Mikro- ja pienyrityksissä ei useimmiten ole resursseja tällaiseen työhön. Hankkeen kautta yritys voi saada tietoa kiinnostavista vaihtoehdoista ja niiden sopivuudesta omaan markkinointiin.

MuoToMyy -hankkeen tiimistä asiantuntija/muotoilija (tuotekehitys, sisustusarkkitehtuuri) Heikki Nevalainen, projektipäällikkö Kari Kuuspalo ja asiantuntija/muotoilija (virtuaaliset työkalut) Emmi Paananen. Heidän lisäkseen tiimiin kuuluu asiakkuuksista vastaava Mauno Multamäki.

Hankkeen käytettävissä on laajalti osaamista

Kari Kuuspalo muistuttaa, että hankkeen yksi tärkeä tehtävä on myös verkostoja luominen.

– Aiemmissa hankkeissa olemme perehtyneet kattavasti tämän alueen 3D-, AR- ja VR-palvelujen tarjoajiin. Pystymme ohjaamaan MuoToMyy-hankkeessa mukana olevia yrityksiä suoraan osaavien ammattilaisten puheille.

Heikki Nevalainen mainitsee, että Savonia-AMK:n eri alojen tietotaito on MuoToMyy-hankkeen käytettävissä.

– Korona-aikana meidän täytyi etsiä alustoja, joilla ryhmätyön tekeminen onnistuu yhdessä virtuaalisesti. Meillä hyväksi havaittua ratkaisua tarjosimme myös eräälle hankkeeseen osallistuvalle yritykselle, jolle siitä olikin suurta hyötyä.

– Yritysten luvalla voimme jalkauttaa projekteja myös opetuksen puolelle. Muotoilun lehtorina opetan mm. tuotekehitystä, 3D-mallintamista ja -tulostamista. Opiskelijoilta saamme tarvittaessa parikymmentä näkemystä valitusta aiheesta, Nevalainen lisää.

Koulutuspäiviä luvassa

Hanke aikoo järjestää koulutuspäiviä, joihin pyritään valitsemaan yrityskenttää kiinnostavia teemoja ja puhujia. Kari Kuuspalon mukaan koulutuspäivien ohjelmat ja ajankohdat tarkentuvat myöhemmin, mutta alustavasti hankkeessa on mietitty esim. videobloggaajien puheenvuoroja.

– He voisivat kertoa, mitä videomuotoinen viestintä yritykseltä vaatisi ja mitä se antaisi. Otamme mielellämme yrityksiltä vastaan ehdotuksia koulutusten aiheiksi.

Muokattu todellisuus myyntiprosessissa -hanke

muotomyy.fi
Projektipäällikkö Kari Kuuspalo
[email protected]
+358 44 7855513

Artikkeli on julkaistu Savon Yritysmaailma -lehden numerossa 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä