Pyydä tarjous

Suomi kipusi vuonna 2022 Euroopan tuulivoimarakentamisen kolmoseksi

Anni Mikkonen (kuva: Juha Kylmälahti)
Anni Mikkonen (kuva: Juha Kylmälahti)
04.04.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Suomeen rakennettiin vuonna 2022 ennätysmäärä tuulivoimaa. Uutta kapasiteettia valmistui 2,4 gigawattia (GW). Euroopan tuulivoimayhdistyksen WindEuropen tilastojen mukaan Suomi sijoittui vuoden 2022 aikana asennetussa tuulivoimakapasiteetissa Euroopan kolmanneksi, heti Saksan ja Ruotsin jälkeen.

Euroopan tuulivoimayhdistys WindEurope on julkaissut vuoden 2022 tuulivoimatilastot. Tilastojen mukaan Eurooppaan valmistui vuonna 2022 reilu 19 gigawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. 87 prosenttia (16,7 GW) tästä oli maatuulivoimaa, 13 prosenttia (2,5 GW) merituulivoimaa. Tuulivoimalla tuotettiin 17 prosenttia Euroopan sähköntarpeesta viime vuonna.

Euroopan tilastoissa vuoden 2022 tuulivoimainvestoinneissa kolmen kärki on selvä: Saksa (2,7 GW), Ruotsi (2,4 GW) ja Suomi (2,4 GW) kasvattivat eniten tuotantokapasiteettiaan. Seuraavaksi eniten rakensivat Ranska (2,1 GW), Iso-Britannia (1,7 GW) ja Espanja (1,7 GW).

- On todella positiivinen yllätys, että takamatkalta tuulivoimainvestointeihin lähtenyt Suomi on nyt noussut Euroopan kolmen kärkeen yhden vuoden aikana valmistuneessa maatuulivoimakapasiteetissa, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen iloitsee.

- Tuulivoiman kokonaiskapasiteetissa olemme vielä muiden takana, mutta hiljalleen kirimme aiemmin rakentamisen aloittaneita maita kiinni, Mikkonen sanoo.


Suomessa katettiin vuonna 2022 tuulivoimalla 14 prosenttia koko maan sähkönkulutuksessa. Tässäkin tilastossa Suomi on noussut. Vuonna 2021 Suomi oli sijalla 16 yhdessä Puolan ja Viron kanssa. Nyt Suomi oli sijalla 10.


Pohjanmaan maakunnat Suomen tuulivoimavetureita

- Suomen tuulivoimakapasiteetti kasvoi 75 % viime vuonna, joka on valtava lisäys edellisvuosiin nähden. Alueellisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla rakennettiin tuulivoimaa ylivoimaisesti muuta Suomea enemmän. Näiden maakuntien osuus on yhteensä ¾ osaa kaikesta tuulivoimarakentamisesta.

- 76 % niistä hankkeista, joista on jo tehty investointipäätökset vuosille 2023–2025 koskee Pohjanmaan maakuntia. Huomioitavaa on se, että tuulivoima on nopeasti rakennettavissa, ja vielä ehtiikin hyvin tehdä investointipäätöksiä vuodelle 2025. Kun hankkeella on lainvoimainen kaava ja rakennusluvat sekä verkkoliitäntäsopimus, jopa kahdessa vuodessa pystytään saamaan hanke sähkön tuotantoon.

- Tuulivoimaa tarvitaan merkittävästi lisää täyttämään kasvavan sähkönkulutuksen tarpeet. Tähän vaikuttavat muun muassa teollisuuden ja liikenteen sähköistäminen, mutta myös lämmityksen sähköistäminen. Sähköä tarvitseva vetytalous on myös hyvää vauhtia käynnistymässä ja ensimmäiset investoinnit ovat jo rakenteilla.

- Tuulivoima tarkoittaa merkittäviä investointeja ja positiivisia aluetalousvaikutuksia niille kunnille ja maakunnille, joiden alueelle tuulivoimaa rakennetaan. Selvästi näkyvin vaikutus on kiinteistöverotuotoilla, mutta myös maanomistajien saamat vuokratulot sekä tuulivoiman työllistävä vaikutus näkyvät erityisesti Pohjanmaan maakunnissa.

Lisätietoa: Suomen Tuulivoimayhdistys ry