Vastuullisuus on valttikortti sekä jalkapalloseuralle että yritykselle

JIPPO Vutis sai syksyllä uudet pelipaidat ja otti mittaa edustusjoukkueesta. Kuva: Mikko Kalavainen / Fotomikko 
JIPPO Vutis sai syksyllä uudet pelipaidat ja otti mittaa edustusjoukkueesta. Kuva: Mikko Kalavainen / Fotomikko 
19.11.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Jalkapallon pelaamisen ja harjoittelun ohella JIPPO ry ja JIPPO-juniorit ry kantavat toiminnassaan yhteiskuntavastuuta. JIPPO ry:n toiminnanjohtaja Timo Tahvanainen muistuttaa, että arkeen sulautuvaa vastuullisuutta on päivittäinen junioritoiminta, joka pohjimmiltaan on kasvatustyötä.

– Kodin ja koulun ohella urheiluseurat ovat merkittäviä kasvattajia tässä maassa. Viime keväänä tehdyllä SROI-mallinnuksella hahmotimme jalkapallon seuratoiminnan isoa taloudellista merkitystä Joensuun lähialueella, mutta seuratoiminnalla on myös suuri kasvatuksellinen merkitys. Jipon ja muiden seurojen juniorivalmentajat tekevät arvokasta työtä.

JIPPO-junioreiden arvoja ovat mm. rehellisyys, periksiantamattomuus ja toisten ihmisten kunnioittaminen. Seura haluaa rohkaista vastuuntuntoon omasta itsestä, seurasta ja joukkueesta. Asioita tehdään ja päätetään yhdessä. Arvot on kirjattu ylös ja niitä pyritään noudattamaan.

– JIPPO on tunnettu sitkeänä vastustajana. Täydellä sydämellä pelaamista ilmentää tunnuslause "asenne punaisella". Luottamus jippolaiseen yhdessä tekemiseen välittyy junioreille mm. valmentajina toimivien entisten pelaajien kautta, Tahvanainen kertoo.


Junioritoiminta on kasvatustyötä. Kuva: Mikko Kalavainen / Fotomikko

JIPPO Vutis osallistaa jalkapallon merkeissä

JIPPO Vutis on erityisjalkapallojoukkue, jonka toiminta käynnistyi vuonna 2007 osana Pohjois-Karjalan Kehitysvammaisten Tukipiirin ARVO-projektia. JIPPO Vutiksen joukkue harjoittelee kerran viikossa.

Joukkueessa pelaa ja treenaa useita innokkaita jalkapalloilijoita, joista osa on ollut mukana alusta alkaen. Mukaan mahtuu uusia pelaajia, mitään kehitysvammaluokitusta ei edellytetä. Kaikki pääsevät pelaamaan.

– JIPPO Vutis on hyvän mielen toimintaa, Timo Tahvanainen toteaa.

– Edustuksen pelaajia on ollut Vutiksen valmentajina. Kun Vutiksen pelaajia kaupungilla kohtaa, mukavaa juttua tulee aina. Vutiksen pelaajat kokevat elämyksiä jalkapallon ja joukkuehengen parissa, ja itsellekin tulee tunne, että toiminta on merkityksellistä.

Aiemmin tänä syksynä JIPPO Vutiksen eräissä treeneissä koettiin yllätyksiä. Niistä ensimmäinen oli, kun JIPPO Vutiksen pelaajille luovutettiin Tekoja!-kampanjan kumppanin Honkalampi-säätiön avustuksella hankitut uudet pelipaidat. Toisena yllätyksenä pelipaidat pääsivät heti käyttöön, kun luvassa oli harjoitusten sijaan ottelu JIPPOn edustusjoukkuetta vastaan.

– Sen, miten pelissä kävi, voi käydä katsomassa JIPPOn YouTube-kanavalta, Tahvanainen hymyilee.

Pienetkin teot voivat olla tärkeitä

JIPPO ry:n Tekoja!-kampanja alkoi vuonna 2019. Kampanjan ajatuksena on lisätä yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta sekä haastaa ihmisiä tekemään hyvää omassa arjessaan.

– Haluamme rohkaista ihmisiä miettimään tekojensa merkitystä ja sitä, mitkä asiat elämässä loppujen lopuksi ovat tärkeitä.

– Kampanjassa on tehty kertaluonteisia tempauksia ja pidempikestoisia projekteja. Lisäksi olemme kertoneet yksittäisten ihmisten tarinoita, Tahvanainen sanoo.

Kampanjan tekojen skaala on laaja: on esimerkiksi arjen sankaruutta ja synttäriyllätys, yksinäisyyden vähentämistä, ilmastotekoja ja viime syyskuinen pride-ottelu.

– Vuonna 2020 koronarajoitusten tultua voimaan kuljetimme ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita ikäihmisille ja muille viruksen kannalta riskiryhmään kuuluville. Edustusjoukkueen pelaajista oli noin 15 hengen porukka mukana.

Kampanjan teoista tehdyt videot ovat katsottavissa YouTubessa. Timo Tahvanainen kertoo, että videot ovat olleet hyvin suosittuja ja ne ovat koskettaneet ihmisiä.

– Ratkaisevan tärkeitä resursseiltaan rajallisen urheiluseuran yhteiskuntavastuulliselle toiminnalle ovat yhteistyökumppanit. Tekoja!-kampanjan pääyhteistyökumppanina on LähiTapiola Itä.


Tekoja!-kampanjassa pureuduttiin viime kesänä asunnottomuuteen. Videolla Timo Tahvanaisen vieraana oli voimamies Mika "El Toro" Törrö, jolla on aiheesta omakohtaista kokemusta. Kuva: Mikko Kalavainen / Fotomikko

Vastuullisuus on kilpailuetu

JIPPO ry on myös vastuullinen työllistäjä. Nuoria seura työllistää kesäisin jäätelökioskeissa, ja edustusjoukkueen kotiotteluissa työskentelee nuoria erilaisissa tehtävissä. Pitkäaikaistyöttömiä JIPPO ry työllistää Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n kautta.

– Olemme löytäneet motivoituneita työntekijöitä, joista monet ovat jatkaneet työurallaan meiltä yrityksiin.

Timo Tahvanaisen mukaan yritykselle vastuullisuus on parhaimmillaan kilpailuetu.

– Vastuullinen toiminta ja yhteisöllisyyden tukeminen kuvastavat toimijan arvomaailmaa, olipa kyseessä sitten urheiluseura tai yritys. Toimijalle se on samalla aidosti ja näkyvästi toteutettuna erottavaisuustekijä, eli mahdollisuus nousta harmaasta massasta esille ihmisten ajatusmaailmassa. Tästä on yritykselle hyötyä esimerkiksi positiivisen tunnettuuden lisäämisessä tai tilanteessa, jossa yrityksen kohderyhmän henkilö tekee valintaa vaihtoehtoisten tuotteiden tai palveluiden välillä. Tärkeintä on kuitenkin välittämisen kulttuurin kasvattaminen, eli ajatus siitä, että yhdessä täällä maailmassa ollaan.

jippo.fi
jippojuniorit.fi

Sähköposti: [email protected]

YouTube
Facebook
Instagram
Twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia