Gradia Jämsän metsäalan koulutuksen käytössä uusi oppimisympäristö ja uusia koneita

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia on tehnyt vuoden 2020 aikana merkittäviä koneinvestointeja Jämsän metsäalan koulutukseen, ja jatkoa seuraa ensi vuonna.

– Olemme muutaman vuoden sisällä uusimassa konekantamme lähes täysin. Uusi harvesteri on juuri hankittu leasingsopimuksella. Vähän ajettuja uudenveroisia ajokoneita on v. 2020 hankittu kaksi ja vielä yksi on tulossa ennen vuodenvaihdetta. Vuonna 2021 suunnitelmissa on yhden uuden leasing-harvesterin ja kahden uudehkon ajokoneen hankinnat. Koneinvestoinneilla taataan, että koulutuksessa on käytettävissä samantasoiset koneet kuin työelämässä, kertoo Gradia Jämsän metsäalan koulutuspäällikkö Jarmo Nikkanen.

Nykyaikainen oppimisympäristö

Gradia Jämsän Myllymäen kampusalueelle on rakennettu uusi 1800-neliöinen halli, joka toimii auto-, logistiikka- ja metsäalojen sekä raskaskoneasennuksen oppimisympäristönä. Halli otettiin käyttöön vuoden 2020 alussa.

– Kokemukset uusista tiloista ovat olleet positiivisia. Opiskelijat ovat saaneet tekniikan koulutusta työpajatyyppisesti, Nikkanen mainitsee. Uudet opetustilat ovat täysin verrattavissa nykyaikaisiin korjaamoihin, jollaisissa opiskelijat työelämässä tulevat toimimaan.

– Yhteisessä oppimisympäristössä on helppoa hyödyntää eri alojen osaamista. Esimerkiksi metsäkoneasentajan autopuolelta hankkimalla ammattitaidolla saattaa olla isokin merkitys työllistymisessä ja työelämässä.

– Tulevat opiskelijat voivat luottaa siihen, että opiskelu tapahtuu modernissa ympäristössä ja uusilla koneilla, Jarmo Nikkanen tiivistää.

Erinomaiset työllistymisnäkymät

Gradia Jämsä kouluttaa mm. metsäalan ammattilaisia: metsäkoneasentajia, metsäkoneenkuljettajia sekä metsuri-metsäpalvelujen tuottajia. Oppilaitoksella on hyvä maine, ja valmistuneet ammattilaiset ovat haluttuja tekijöitä työelämässä.

– Metsäkoneasennuksen osaamisala sopii mainiosti tekniikasta ja koneista kiinnostuneille, tai henkilöille, joilla on jo kokemusta alalta. Koulutuksessa voi hioa omaa osaamistaan ja saada aitiopaikan työelämään vaikkapa konevalmistajien sopimushuolloissa. Asentajakoulutuksen käyneen henkilön työllistymismahdollisuudet ovat laajat. 

– Kaikkien kouluttamiemme tutkintonimikkeiden ammattilaisista on kohtuullisen kova pula. Näiden ammattien nykyisistä tekijöistä iso osa eläköityy lähivuosina, joten opiskelijoiden työllistyminen on todennäköistä, Jarmo Nikkanen huomauttaa. Metsäala tarjoaa muutenkin työtä koko ajan enemmän. Uusien innovaatioiden myötä puusta voidaan valmistaa biomateriaaleja, joilla voidaan korvata öljypohjaisia tuotteita.

– Suomessa on tehty ja tehdään mittavia investointeja metsäteollisuuteen. Ne lisäävät puun kysyntää merkittävästi ja tuovat alalle positiivisia näkymiä.

Yksilöllinen opintopolku

Opiskelija voi räätälöidä tutkinnon itselleen sopivaksi sisällyttämällä omaan tutkintoonsa osia eri alojen tutkinnoista. Käytettävissä on koko koulutuskuntayhtymän tarjonta, ei pelkästään Gradia Jämsän.

– Esimerkiksi varaosamyyntiä ajatellen jokin kaupallisen alan valinnainen tutkinnon osa ei liene pahitteeksi. Opiskelu metsäalalla on käytännönläheistä ja työvaltaista. Työskentely metsässä on itsenäistä, mutta vaatii myös tiimityöskentelytaitoja ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Opiskelijat kehittävät taitojaan oppilaitoksen omilla työmailla ja alan yrityksissä.

Tekemällä oppii

Jarmo Nikkanen kertoo, että Gradia Jämsä on luonut yritysten kanssa arvokkaita kumppanuuksia metsäalan opiskelijoiden työssäoppimista varten.

– Alan ammatit vaativat taitoa. Ilman yrityksissä tapahtuvaa työssäoppimista taitojen harjoittelu jäisi turhan ohuelle pohjalle, emmekä saisi luotua opiskelijoille niin hyviä valmiuksia työelämää varten. Jarmo Nikkanen muistuttaa, että yksilöllisesti suunnitellut opinnot ja työssäoppiminen ovat yrityksille väylä uusien työntekijöiden rekrytointiin. 

– Kun opiskelija on tehnyt harjoittelujakson hyvällä innolla ja motivaatiolla, hän voi työllistyä kyseiseen yritykseen.  Mahdollisuus taitavien opiskelijoiden rekrytointeihin on yrityksissä pantu merkille. Harjoittelemisen merkitys on alan yrittäjillä hyvin tiedossa.

– Yrityksissä opiskelijat saavat arvokasta koneaikaa, vaikka myös me oppilaitoksena teemme puunkorjuuta. Meillä on urakointisopimus sekä Metsä Groupin että Metsähallituksen kanssa. Omilla savotoillamme on autenttiset olosuhteet, mutta työskentelyn tempo on hieman hitaampi kuin yksityisten urakoitsijoiden työmailla, Nikkanen kuvailee.

Opiskelemaan joko yhteishausta tai jatkuvan haun kautta

Gradia Jämsä sijaitsee keskellä Suomea ja kulkuyhteydet ovat hyvät, joten opiskelijoita tulee varsin laajalta alueelta. Yhteishakuajan ulkopuolella opiskelupaikkaa voi hakea jatkuvan haun kautta suoraan oppilaitoksesta.

– Koko Gradia Jämsässä sekä myös metsäalalla nuoriso-opiskelijoiden ja aikuisopiskelijoiden lukumäärien välinen suhde on prosenteissa noin 60–40, Jarmo Nikkanen sanoo.

– Esimerkiksi kuljettajaopintoihin pääosa opiskelijoista tulee yhteishaun kautta, ja paikkoja täydennetään jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku on suosittu metsuri-metsäpalveluiden tuottajiksi ja metsäkoneasentajiksi haluavien keskuudessa. Metsäalalla järjestetään kevään 2021 yhteishaussa hakeville pääsy- ja soveltuvuuskoe huhti-toukokuussa. Kokeen sisällöstä, ajankohdasta ja järjestelyistä tiedotetaan hakijoille koekutsun yhteydessä.

– Kokeen läpäissyt peruskoulusta tuleva nuori voi ensimmäistä kertaa elämässään sanoa päässeensä opiskelemaan. Kokeeseen valmistautuminen tekee alaa ennakolta tutuksi, ja pääsykoepäivänä myös tilat ja ympäristö tulee nähtyä paikan päällä.

Turvallista koulutusta aidoissa työmaaoloissa

– Opetuksen käytännön järjestelyissä seuraamme koronatilannetta sekä noudatamme suosituksia ja määräyksiä. Metsäalalla ja tekniikassa tarvitaan lähiopetusta, sillä kaikkea ei ole mahdollista verkossa simuloida, mutta metsän keskellä aidossa työmaaoloissa koronan torjuntaan liittyvät turvallisuustekijät on helpompi huomioida kuin sisätiloissa, toteaa Jarmo Nikkanen.

gradia.fi

P. 040 341 5111

gradia.fi/yhteishaku (sivulla myös chat)

Hakupalvelut p. 040 341 6193 (puh. ja chat ma, ke, to klo 9–15, ti ja pe klo 10–14)

Facebook

Twitter

YouTube

Instagram

Tietoja Gradiasta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiaan kuuluvat ammatilliset oppilaitokset: Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä sekä Gradia-lukiot: Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio. Gradiassa on opiskelijoita 23 000 ja henkilöstöä 1 100. Gradia Jämsä Keski-Suomen eteläisessä kaupungissa Jämsässä kouluttaa niin nuoria kuin aikuisiakin. Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, osatutkinnot, lyhytkoulutukset ja lupakortit – Jämsässä on monia mahdollisuuksia. Yhteistyössä elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa Gradia Jämsä on myös vahva alueensa kehittäjä.

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Keski-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia