Jukka Mäkeläinen haastaa työssään Rammstein-yhtyeen näyttävän pyrotekniikan

Kaariruiskutusta kattilatyömaalla
Kaariruiskutusta kattilatyömaalla
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Telatek Servicen pinnoittajana ja NDT-tarkastaja toimiva Jukka Mäkeläinen päätyi nykyiseen työhönsä ammattikoulun koneenasennuspuolen ja Telatek Servicellä toteutetun työharjoittelun kautta. Metallialan Mäkeläinen valitsi sattumalta, eikä hänellä ollut siitä mitään aiempaa kokemusta.

– Ammattikoulun metallipuoli oli minulle ihan uusi ja kiinnostava juttu, koska en ollut koskaan aiemmin sen tyyppistä työtä tehnyt. Opettajamme tekivät hyvää työtä, opettaessaan meille laakeriasennuksia, pneumatiikkaa, hydrauliikkaa, koneistuksia sekä hitsauksia.

Työntekijöitä tuetaan ammattitaitonsa kehittämisessä

Mäkeläisen mukaan metalliala voi soveltua ihan kenelle tahansa ja alalla voi pärjätä hienosti sukupuolesta riippumatta.

– Itsellänikään ei ollut mitään aiempaa osaamista, ja ihan hyvin olen selvinnyt. Henkilön täytyy toki tykätä käsillä tekemisestä. Työskentelen Telatek Servicellä pinnoittajana ja NDT-tarkastajana. Tulin töihin vuonna 2013, jolloin aloitin hitsarin ja asentajan apumiehenä. Minulta kyseltiin kiinnostusta pinnoitustyöhön, josta minulla ei ollut mitään aiempaa kokemusta. Minut laitettiin kokeilemaan pinnoitusta ja se alkoi onnistumaan hyvin, jonka seurauksena mielenkiintoni kyseistä työtehtävää kohtaan heräsi.

Vuonna 2015 Mäkeläiseltä tiedusteltiin mielenkiintoa NDT-tarkastajan tehtäviin kouluttautumiseen, johon Mäkeläinen suostui.

– NDT-tarkastusten osalta olen tehnyt tunkeumaneste- sekä magneettijauhetarkastuksia. Teen tällä hetkellä sekä pinnoituksia että tarkastuksia.

Pinnoitustyössä ammutaan valokaarta ja levitetään sulaa metallia

– Pinnoittaminen on aika fyysistä työtä, koska siinä ammutaan valokaarta kohtuullisen painavalla ruiskulla/pistoolilla. Pinnoitus on kaariruiskutusta/termistä ruiskutusta. Työ muistuttaa hieman hitsausta, mutta lisäksi siinä levitetään sulaa metallia pinnoitettavan kappaleen pintaan paineilmalla. Kovan metallin pinnoituksessa tehdään paljon käsityötä, jonka seurauksena se on melko raskasta hommaa.

Toimittaja kysyi Mäkelältä, että muistuttaako pinnoittaminen Rammsteinin keikkojen pyroteknisia efektejä, jossa revitellään mm. käsikäyttöisillä liekinheittimillä?

– Kyllähän se on aika lailla sen suuntaista, Mäkeläinen naurahtaa.

Pinnoitettujen ja koneistettujen pintojen NDT-tarkastuksia

– Tarkastustyössä tutkitaan myös pinnoitettuja ja koneistettuja pintoja, mutta pääsääntöisesti tarkastuksia tehdään hitsatuille kappaleille ennen ja jälkeen hitsauksen, ettei niihin ole tullut mitään muutoksia. Menetelminä käytetään tunkeumaneste- ja magneettijauhetarkastusta.

Mäkeläinen kertoo, että tunkeumanestetarkastuksessa levitetään mahdollisiin säröihin tunkeutuvaa väriainetta, jonka annetaan vaikuttaa kappaleen pinnalla tietyn aikaa, ennen kuin se pestään pois. Seuraavassa vaiheessa levitetään päälle kontrastiväri, jonka avulla nähdään kappaleen mahdolliset halkeamat ja virheet.

– Magneettijauhetarkastus on periaatteessa samankaltainen prosessi, mutta siinä käytetään väriaineiden sijaan magneettijauhetta ja magneettia, jolloin aineet tukeutuvat epäjatkuvuuskohtiin.

Telatek Servicellä kannustetaan moniosaamiseen

– Näkisin että täällä pystyy etenemään ja kehittämään ammattitaitoaan ihan hyvin. Meillä kannustetaan moniosaamiseen ja koulutetaankin siihen yrityksen sisäisesti. Esimerkiksi keikkakoneistuspuolelle koulutetaan aika paljon uusia miehiä. Olen itsekin käynyt keikoilla muutamia kertoja, koska pinnoitustakin tehdään paikan päällä asiakkaan kohteissa. Kohteet ovat sijainneet kuitenkin pääosin Suomessa, Mäkeläinen toteaa.

Mäkeläisen mukaan parasta nykyisessä työssä on sen vaihtelevuus, kappaleet ovat vain harvoin samanlaisia, joten mielenkiinto työtehtäviä kohtaan pysyy hyvin yllä.

– Pinnoitamme monipuolisesti erilaisia akseleita, laakereita ja laakeripesiä. Pinnoitettavat kappaleet ovat muutamista sadoista kiloista kymmenien tonnien painoisiin, tyypillisesti 100–40 000 kg:n välillä.


Hitsauksia ja IWS-hitsauskoordinaattorin tehtäviä ympäri maailman

Telatek Servicellä työskentelevä Vesa Sivonen on ammatiltaan hitsaaja ja IWS-hitsauskoordinaattori (International Welding Specialist), joiden osalta hän tekee paljon reissuhommia ympäri maailmaa.

– Pääsääntöisesti teen hitsaukseen liittyviä reissuhommia, mutta viimeksi toimin hitsausvalvojana/-neuvojana Bangladeshissa. Muita hitsauksiin liittyviä työtehtäviä olen ollut tekemässä mm. Marokossa, Brasiliassa, Tanskassa, Italiassa, Ranskassa, Venäjällä ja Pakistanissa, Sivonen listaa.

Valvonta-/Neuvontahommissa Sivonen on ollut ulkomailla kuukaudesta aina pariin kuukauteen saakka.

– Hyvin harvoin reissut voivat olla pidempiäkin, kuten tämä Bangladeshin tapaus. Muiden hitsauskeikkojen kestot ovat tyypillisesti kolmesta päivästä 1–2 viikkoon. Keikkojen pituudet riippuvat paljon myös huoltoseisokeista, kuinka pitkä aika niille on varattu.

Sivonen tekee reissutöitä myös Suomessa.

Ulkomailla työskentely vaatii etukäteissuunnittelua

– Jos ajatellaan vaikkapa Pakistania, Marokkoa tai Bangladeshia, pitää projektista tietää jo melko hyvin etukäteen, koska paikan päältä ei yleensä löydy kaikkia tarvittavia välineitä ja ne on tuotava mukanaan. Ulkomaankeikoilla on aina hyvä varautua mahdollisiin haasteisiin, koska siinä hommassa ei vara venettä kaada, Sivonen sanailee.

Töiden ohella on Sivosen mukaan vain harvoin mahdollista päästä tutustumaan kohdemaan kulttuuriin, joka riippuu aina kohdemaan kulttuuriympäristöstä ja turvallisuustilanteesta.

– Vaikka ihmiset ovat olleet vaikkapa Pakistanissa todella ystävällisiä, siellä on kuitenkin turvallisempaa olla näyttäytymättä väärissä paikoissa.

Sivonen kertoo, että työpäivät ovat kohdemaissa lähtökohtaisesti pitkiä, joten vapaa-ajalla keskitytään pääasiassa rentoutumiseen hotellilla.

– Yleensä kohteessa ollaan tekemisissä pääasiassa vain sen kyseisen projektin työmaaporukan kesken ja sitä kautta pääsee toki tutustumaan uusiin ihmisiin eri puolilta maailmaa.

Reissuhommissa kiehtoo niiden haastavuus

– Asiakkaan kohteessa on yleensä aina jokin uusi haastava tilanne, joka täytyy saada ratkaistua. Ongelmanratkaisu on yksi tämän työn parhaista puolista ja erityisesti se, että tässä työssä jokainen päivä on erilainen, Sivonen kiittelee.

Sivosen mukaan reissutyö vaatii tekijältään mahdollisuuden olla pois kotoa välillä pitkiäkin aikoja. On myös tultava toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa, koska työkaverit vaihtuvat, eikä koskaan varmuudella tiedä, kenen kanssa tulee kohteessa työskentelemään.

– Monet tekijät ovat tulleet aika tutuiksi kuluneiden vuosien aikana. Työ vaatii pitkää pinnaa, koska välillä hyvin haastavatkin tilanteet täytyy pystyä ratkaisemaan.

Sivonen mainitsee, että reissuhommissa pärjää hyvin englannin kielellä, koska paikalla on yleensä aina joku paikallista kieltä tulkkaava ihminen.

– Elleivät sanat kuitenkaan riitä, on mahdollista käyttää käsimerkkejä tai Googlen kääntäjää. Työkohde ja ongelma on yleensä siinä silmien edessä, joten se saadaan kyllä ratkottua ilman yhteistä kieltäkin.

Sivonen on työskennellyt Telatek Servicellä nyt kahdeksan vuoden ajan. Ennen Telatek Servicelle tuloa Sivonen oli ehtinyt työskentelemään Porin telakalla, suorittaa muotoilupuolen tutkinnon ammattikorkeakoulussa, tehdä hitsauksia ja levysepän töitä sekä kouluttautua IWS-hitsauskoordinaattoriksi. IWS-tutkinto on tuonut Sivoselle lisää työmahdollisuuksia sekä vastuualueita.

Sivosen mukaan Telatek Service tarjoaa hyvät etenemismahdollisuudet, mikäli sellaiseen on halua.

– Monet nuoremmat työntekijät ovat tehneet ensin ihan perustöitä ja siitä on edetty työnjohtajiksi. Itse toimin tällä hetkellä työntekijöiden pääluottamusmiehenä, joten työntekoon on tullut sitä kautta ihan erilaista näkökulmaa. Asiat ovat olleet pääsääntöisesti ihan hyvällä mallilla täällä meillä.

Hyvä työmotivaatio on keskeisessä roolissa

Sivonen painottaa motivaation merkitystä kunnossapitotöissä, koska silloin ollaan paikan päällä asiakkaan kohteessa.

– Tällä alalla täytyy olla aitoa kiinnostusta vaihtelevaan työnkuvaan. Tärkeintä on kiinnostus omilla käsillä tekemiseen. Kunnossapitotyöhön ei voi oikeastaan oppia koulunpenkillä, koska vain hyvin harvoin hitsattava työkohde on helpossa paikassa. On aina mietittävä etukäteen, kuinka kohde olisi tehtävissä, ennen kuin työt aloitetaan. Olen maailmalla työskennellessäni kuullut, että Telatek Servicen kavereita kutsutaan töihin usein jo pelkästään siitä syystä, että homma tulee tehtyä valmiiksi. Meidän ammattilaisilla on siis varsin hyvä maine ympäri maailman, Sivonen toteaa.

www.telatek.fi

linkedin.com/company/telatekservice

facebook.com/telatekservice/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia