Kansanopistoista koulutuksia eri elämänvaiheisiin

Facebook
28.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Kansanopistoissa on Suomen laajin opiskelutarjonta, josta voi valita koulutuksia eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Kansanopisto-opintojen ansiosta moni nuori onkin löytänyt omat vahvuutensa ja tulevaisuuden polkunsa.

Kansanopistojen pitkillä, lukuvuoden mittaisilla linjoilla valmistaudutaan usein jatko-opintoihin tai suoritetaan avoimen yliopiston tai korkeakoulun opintoja, ja ne soveltuvat erityisen hyvin yhteishaussa ilman korkeakoulu- tai yliopistopaikkaa jääneille. Oppivelvollisille tarkoitettu lukuvuoden mittainen koulutus on vastaavasti erinomainen vaihtoehto niille peruskoulun päättäneille, jotka jäävät toisen asteen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai haluavat pohtia vielä uudelleen valintojaan.

– Kansanopistossa opiskelija voi kokeilla yliopisto-opintojen sopivuutta itselleen, edistää opiskelutaitojaan, valmistautua seuraavaan kevään pääsykokeisiin ja suorittaa valmiiksi yliopisto-opintoja. Kansanopisto-opinnot auttavat nuorta aikuista löytämään vahvuutensa ja tukevat siirtymää toiselta asteelta korkea-asteelle, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.

Kansanopistossa opiskellaan ryhmässä samasta alasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa. Opiskelussa korostuvat yhdessäolo, vuorovaikutus ja opiskelijaryhmän tuki. Monet kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa voi myös asua. Asuntola-asuminen tarjoaa nuorelle aikuiselle mahdollisuuden tutustua itsenäiseen ja samalla yhteisölliseen opiskelijaelämään.

– Uskomme vahvan yhteisöllisyyden tuottavan hyvinvointia sekä parantavan oppimistuloksia. Tavoitteemme on, että kansanopiston käynyt opiskelija kokee itsensä osaavaksi, taitavaksi ja parhaaksi versioksi itsestään, Pantsar lisää.

Kansanopistojen avoimen yliopiston ja korkeakoulun opinnot järjestetään yhteistyössä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa ja niiden aikana suoritetut opintopisteet hyväksiluetaan mahdolliseen myöhempään yliopisto- tai korkeakoulututkintoon. Kansanopistossa voi siis aloittaa yliopisto-opinnot menettämättä kuitenkaan paikkaansa yhteishaun ensikertalaiskiintiössä. Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on myös mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon avoimen yliopiston väylän kautta. Kansanopistovuoden aikana voi suorittaa yhden tai kahden aineen perusopinnot. Joissakin aineissa voi opiskella myös pidemmälle.

Jatkuva haku Opistovuosi-koulutukseen

Kansanopistojen järjestämään Opistovuosi-koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta. Oppivelvollisille tarkoitettu lukuvuoden mittainen koulutus on hyvä vaihtoehto niille peruskoulun päättäneille, jotka jäävät toisen asteen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai haluavat pohtia vielä uudelleen valintojaan.

– Kun yhteishaun tulokset julkaistaan, hakijoista osa alkaa harkita uudelleen valintojaan. Jos hakijan ensisijainen hakutoive ei toteudu tai hän ei saa mitään hakemaansa koulutuspaikkaa, hakeutuminen nivelvaiheen koulutukseen jatkuvan haun kautta on loistava ratkaisu tilanteeseen, korostaa Pantsar.

Nivelvaiheen koulutus sijoittuu perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen eli peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun väliseen taitekohtaan. Kansanopistojen Opistovuosi-koulutus on oppivelvollisille tarkoitettu koulutus, joka tukee alavalintaa ja siirtymistä toiselle asteelle. Koulutukseen voi hakea kevään yhteishaun lisäksi jatkuvan haun kautta ympäri vuoden.

– Yhteishaun lisäksi, jatkuvan haun väylä kansanopistojen Opistovuosi-koulutukseen takaa eri tilanteissa nuorelle joustavan siirtymän opinnoissa eteenpäin. On tärkeää, että nuori pääsee tarpeitaan vastaavaan koulutukseen ja jokaiselle löytyy sopiva koulutuspaikka, Pantsar muistuttaa.

Lisätietoja ja lähde: www.kansanopistot.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia